Πλουμή - Παραγιουδάκης

«Φύλαξέ το, μην πετάς, ανακύκλωσε με μας» από το Γυμνάσιο Μαλίων


Ολοκληρώθηκε χθες η δράση «Φύλαξέ το, μην πετάς, ανακύκλωσε με μας» του Γυμνασίου Μαλίων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου/Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης, Κυκλικής Οικονομίας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ) με το πρόγραμμα «ΝΑΥΤΙΛΟΣ Νέες προσεγγίσεις υποβρύχιων τεχνολογιών για την καινοτόμο και οικονομικά αποδοτική παρακολούθηση των ωκεανών».


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Η δράση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2024 και είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.



Αναλυτικά, οι ενέργειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της δράσης:

1. Γνωστοποίηση οδηγιών ορθής ανακύκλωσης συσκευασιών και καταλόγου υλικών αποδεκτών στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου στο οποίο οδηγούνται τα συλλεγόμενα υλικά.

2. Διαγωνισμός ανακύκλωσης μεταξύ των τμημάτων-ομάδων του Γυμνασίου Μαλίων, με διαμοιρασμό μπλε κάδων 1.100 λίτρων στους μαθητές. Μετά τη συλλογή των υλικών, η απόδοση των μαθητών καταγράφονταν υπό την εποπτεία των καθηγητών τους.

3. Εκμάθηση της διαδικασίας διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους. Τα στερεά απόβλητα είναι υλικά προς χρήση και όχι προς απόρριψη.

4. Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης διαμοιράστηκαν οικιακοί καφέ κάδοι και οδηγίες για την ενίσχυση του ρεύματος των βιοαποβλήτων. Στους καφέ κάδους συλλέγουμε χωριστά τα απόβλητα τροφίμων, ώστε με την κατάλληλη διαχείρισή τους να παράγουμε εδαφοβελτιωτικό υλικό.



Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) συμμετείχε σε αυτήν την δράση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος NAUTILOS για το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις της Επιστήμης των Πολιτών – Citizen Science, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την προσφορά γνώσης στους μαθητές και στο ευρύ κοινό. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε μία παρουσίαση στους μαθητές του Γυμνασίου Μαλίων στις 25 Απριλίου 2024, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για τη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NAUTILOS (www.nautilos-h2020.eu) (αρ. επιχορήγησης 101000825) έχει σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γενιά οικονομικά αποδοτικών αισθητήρων και δειγματοληπτών για τον προσδιορισμό σημαντικών παραμέτρων και ρυπαντών στην θάλασσα. Η μελέτη της ρύπανσης από τα πλαστικά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών με διάφορες δράσεις αποτελεί ιδιαίτερο στόχο του έργου με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Πλαστικές Ύλες σε μια Κυκλική Οικονομία (ESPCE). Το πρόγραμμα NAUTILOS έχει διάρκεια τέσσερα (4) χρόνια και αποτελείται από ένα μεγάλο εταιρικό σχήμα με 21 εταίρους από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) με Επιστημονική Υπεύθυνη την Δρ. Εύα Χατζηνικολάου



Στόχοι του προγράμματος:



1. Ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας στην προστασία του περιβάλλοντος.

2. Κατανόηση της διαδικασίας της μείωσης παραγωγής αποβλήτων και της ανακύκλωσης.

3. Βιωματική γνώση της διαδικασίας της κυκλικής οικονομίας.



Στους νικητές του διαγωνισμού ανακύκλωσης δόθηκε αναμνηστικό συμμετοχής και ως έπαθλο δωρεάν ατομική είσοδο στο υδάτινο πάρκο Water City στην Ανώπολη, ευγενική χορηγία της επιχείρησης.



Τελικός στόχος της ανακύκλωσης συσκευασιών - μπλε κάδος και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων - καφέ κάδος είναι η εκτροπή των αποβλήτων από την ταφή, γιατί το χώμα, η θάλασσα, ο πλανήτης Γη δεν έχει άπειρη δυνατότητα να αφομοιώσει τα παραγόμενα απόβλητα, καθημερινά μας δείχνει τα όριά του.