Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συνεπιμέλεια: Ποιος φοβάται τις Διεθνείς Συμβάσεις; - από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας


Με αφορμή την από 23.4.2024 επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης του βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη σχετικά με το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών και του κοινωνικού φαινομένου της γονεϊκής αποξένωσης.

ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337



Οι κρίσεις των διεθνών οργάνων, που ερμηνεύουν «αυθεντικά» τους διεθνείς κανόνες και ελέγχουν την εφαρμογή τους, συγκλίνουν: η «γονεϊκή αποξένωση», που στερεότυπα αποδίδεται σε επηρεασμό του παιδιού από τη μητέρα κατά του πατέρα, είναι έννοια επιστημονικά αστήρικτη και επικίνδυνη.

Στην πρώτη βασική έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που δημοσιεύθηκε στις 14.11.2023, η επιτροπή GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία για την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των δικαιωμάτων επιμέλειας και επικοινωνίας μετά την υιοθέτηση του νόμου 4800/2021.
Κατά τη GREVIO, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα ζητήματα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία όταν λαμβάνουν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα επιμέλειας και επικοινωνίας. Η GREVIO υπογράμμισε επίσης ότι τα δικαστήρια πρέπει να σταματήσουν την πρακτική περιορισμού των δικαιωμάτων των μη-κακοποιητών γονέων για λόγους «συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης».

Ειδικότερα η Επιτροπή GREVIO διατύπωσε τη βαθιά της ανησυχία για την εκπαίδευση που παρείχε πρόσφατα η Εθνική Σχολή Δικαστών σχετικά με αυτό που αποκαλείται «σύνδρομο γονεϊικής αποξένωσης», το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 31 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Αντίθετα, κατά τη GREVIO οι δικαστές και άλλοι σχετικοί επαγγελματίες πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με την έλλειψη επιστημονικής βάσης του «συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης», καθώς και τις επιβλαβείς συνέπειες της βίας στα παιδιά που εκτίθενται σε αυτή, καθιστώντας τα και τα ίδια θύματα βίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η από 13.4.2023 έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τις συνέπειές της με τίτλο «Επιμέλεια, βία κατά των γυναικών και βία κατά των παιδιών».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη και πριν τη ψήφιση του Ν. 4800/2021, η Επιτροπή GREVIO με την από 18.5.2021 επιστολή της προς τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κοινοποιούμενη και στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως αρμόδιο όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το ασυμβίβαστο του Νομοσχεδίου προς το άρθρο 31 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η από 17.5.2021 επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με αίτημα διαβίβασης προς το Κοινοβούλιο, της Elizabeth Broderick, Πρόεδρου-Εισηγήτριας της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών του ΟΗΕ και της Dubravka Šimonovic, Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τις συνέπειές της. Πρόκειται λοιπόν για συνειδητή πολιτική επιλογή, που παραγνώρισε τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργάνων.

Η παράλειψη συμμόρφωσης προς τα διεθνή όργανα ελέγχου καθιστά την χώρα μας διεθνώς υπόλογη, εγείροντας για άλλη μια φορά σοβαρά ζητήματα κράτους δικαίου.

Αθήνα 25 Απριλίου 2024

Προς
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση: Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριο Γιώργο Φλωρίδη

Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Κυρία Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργό Κυρία Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα

Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κυρία Ζέφη Δημαδάμα

Βουλευτής Χίου Νέα Δημοκρατία
Κύριος Νότης Μηταράκης