Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από 4 έως 6 Νοεμβρίου, η Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, γνωστή για την πολιτιστική της δραστηριότητα και προσφορά, με ιδιαίτερη χαρά συνεχίζει τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών διοργανώνοντας το 13ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα:
«ΤΟ ΕΜΙΡΑΤΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ (824/6) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΦΩΚΑ (961)»
«ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΑΣ (4ος αι. π.Χ. – 13ος μ.Χ.)»
Χωρίς αμφιβολία το εμιράτο της Κρήτης αποτελούσε τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του Βυζαντίου τον 9ο και 10ο αιώνα, αλλά οι περισσότερες επιδρομές του στα βυζαντινά νησιά του Αιγαίου ήταν αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του και όχι άσκοπων λεηλασιών. Τα αραβικά νομίσματα του εμιράτου που είχε αναπτύξει τη γεωργία και το διεθνές εμπόριο. Δυστυχώς για τις σχέσεις των Ανδαλούσιων κατακτητών της Κρήτης με τον ντόπιο πληθυσμό υπάρχουν ελάχιστες μαρτυρίες. Επικράτησε γενικά ένα modus vivendi ανάμεσα στους κατακτητές και τους κατοίκους.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα του συνεδρίου, «Τα λιμάνια της Ερυθράς θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου (4ος αι. πΧ. – 13ος αι. π.Χ.)», αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στα λιμάνια της Ερυθράς θάλασσας συνεχίζονται αδιάκοπα οι ανασκαφές και στα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου πολλαπλασιάζονται οι έρευνες της ενάλιας αρχαιολογίας. Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί η ανεύρεση ναυαγίων βυζαντινών πλοίων στο λιμάνι του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη.
Πιστεύουμε ότι το συνέδριο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν είκοσι έξι ερευνητές από έντεκα χώρες, να αποτελέσει εφαλτήριο για την συστηματική προώθηση της μελέτης στα προαναφερόμενα θέματα, σ’ όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Όσο για τις ανακοινώσεις του συνεδρίου σίγουρα παρουσιάζουν ζωηρό ενδιαφέρον, τόσο για τους ειδικούς επιστήμονες, όσο και για το ευρύτερο κοινό που θα το παρακολουθήσει.