Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συγχώνευση λειτουργίας των ΚΠΕ Ρούβα, Γουβών και Αρχανών. Προμήνυμα κατάργησης.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRU9rAhOywP0hbN-zNw7WHf-86KFiJ9zMuSTyneWzsxUUxQ0QNi7D_CnyZ0LXnddQZbPx2bciPb0b8TpAdkhp86RtovMCDIVvAIgR-j9dncU5RailaR4Vq5325HqNJ2EW9gU-dgisJA2w/s1600/anoixtoMouseioElias1.jpg
Με αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αναστέλλεται η λειτουργία 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και επιπλέον συγχωνεύεται η λειτουργία σε όσες περιφερειακές ενότητες λειτουργούσαν πάνω από ένα, σε ένα.
Για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, τρία ΚΠΕ (Γουβών, Ρούβα και Αρχανών) συγχωνεύονται σε ένα. Περισσότερα στοιχεία δεν υπάρχουν, δηλαδή πώς θα λειτουργούν τα τρία σε ένα ή το ένα στα τρία...


Το σίγουρο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η λειτουργία και των τριών κέντρων, με επόμενο βήμα την κατάργησή τους. Τα δύο από τα κέντρα αυτά (Γουβών και Ρούβα) είχαν ζωή δύο χρόνων μόνο και αν μη τι άλλο, η οργάνωση, στέγαση, και ο εξοπλισμός τους είχε στοιχίσει αρκετά χρήματα στους Δήμους που ανήκαν.  Το Υπουργείο διέθετε μόνο τους εκπαιδευτικούς, ενώ τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονταν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Το ΚΠΕ Ρούβα είχε ιδρυθεί μετά από πολύχρονη προσπάθεια, σε μια περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (δάσος Ρούβα) και άρα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση που έκανε. Δηλαδή της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε όλες τις ηλικίες πλέον, όπως είχε μετεξελιχτεί η λειτουργία του, και στα δυο χρόνια που λειτούργησε είχε προλάβει να δείξει τη σημαντικότατη παρουσία του στην περιοχή.

Το ΚΠΕ Ρούβα είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη Μεσαρά (όπου κατοικεί το 40% των κατοίκων του νομού Ηρακλείου) και εκτός από την παρέμβασή του ια ευαισθητοποίηση σε μια περιοχή με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα (πυρκαγιές, υπερβόσκηση, ερημοποίηση, αφρικανοποίηση του κλίματος, ανάγκη διατήρησης των μοναδικών δασικών εκτάσεων κλπ), είχε μια επιπλέον ιδιαιτερότητα: ήταν σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού μέσω του ΚΠΕ σε ένα χρόνο λειτουργίας περίπου 1500 άτομα επισκέφτηκαν την περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι καταργώντας τη λειτουργία του, καταργούμε σιγά σιγά και τις δυνατότητες ανάπτυξης –και μάλιστα βιώσιμης ανάπτυξης (είχαμε επενδύσει ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας στο ΚΠΕ) που υπάρχουν στις αγροτικές περιοχές όπως ο Ρούβας και συμβάλουμε συνειδητά στην ερημοποίησή τους και στην εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους, σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη για αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά κυρίως ανάγκη ελπίδας. Και τα δυο καταργούνται με αυτήν την απόφαση για τους κατοίκους της περιοχής.

Θεωρούμε εγκληματική την απόφαση του Υπουργείου για την περιοχή και θα πρέπει τα ΚΠΕ να παραμείνουν ενεργά, να συνεχίσουν να προσφέρουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνειδητοποίηση και κυρίως στην ανάπτυξη της περιοχής που λειτουργούν.

Η απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να αναθεωρηθεί, και καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να αντιδράσουν σε αυτήν.