Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μια προς μια αποδόμησε τις δήθεν «καινοτομίες» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου ο Χάρης Μαμουλάκης στη Βουλή

 


Απαντώντας στα επιχειρήματα του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων περί δήθεν «καινοτομιών» που υπάρχουν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, αποδόμησε το επικοινωνιακό αφήγημα που προσπαθεί να δομήσει η ΝΔ.


Αναφερόμενος στα ζητήματα της γραφειοκρατίας, που υποτίθεται ότι καταπολεμά ο νέος Νόμος, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος του πήρε δύο χρόνια να εφαρμοστεί, την στιγμή που ο δικός σας, προβλέπει 25 (!) εξουσιοδοτικές διατάξεις! Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ως βασικό επιχείρημα τον κεντρικό ρόλο που αναλαμβάνουν ορκωτοί ελεγκτές στην διαδικασίας της υπαγωγής των σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο, ορκωτοί ελεγκτές που ο νόμος τους αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα να επιλέγονται, σε ένα όργιο αδιαφάνειας, από τον ίδιο τον Υπουργό!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Ως προς την κλαδική ειδίκευση του νόμου και τις χρήσεις φοροαπαλλαγών και όχι grants, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι όλοι οι Αναπτυξιακοί Νόμοι στην μεταπολίτευση είχαν οριζόντια στόχευση και επέτρεπαν όλες τις ενισχύσεις, πλην όσων δεν επιτρέπονταν από τις συνθήκες της Ε.Ε.. Αυτό το γεγονός, οδηγούσε τους κλάδους με υψηλή ζήτηση να απορροφούν την συντριπτική πλειοψηφία των πόρων και έτσι να εμβαθύνει η θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Παρά δηλαδή τα θετικά αποτελέσματα των Αναπτυξιακών Νόμων στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, ο ρόλος τους ήταν κομβικός στην ενίσχυση του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που έδινε έμφαση στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τουρισμό και στις ΑΠΕ, εις βάρος της μεταποίησης και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, επειδή οι προηγούμενοι Νόμοι έδιναν, εκ του αποτελέσματος, μόνο grants, όταν η χώρα χρεοκόπησε, το Δημόσιο κατέληξε να χρωστά έναν πακτωλό χρημάτων σε επενδύσεις που η Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε εντάξει στον Αναπτυξιακό και δεν είχε τα χρήματα να τα αποπληρώσει. «5,4 δισ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, κληρονόμησαν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφέροντας: «Ο πρώτος Νόμος που εισήγαγε την λογική των διαφορετικών καθεστώτων και γενίκευσε την λογική των φοροαπαλλαγών, ήταν ο νόμος του 2016, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και με τον συγκεκριμένο Νόμο, το ποσοστό των ενισχύσεων κατευθύνθηκε κατά 56% στον Τουρισμό και στις ΑΠΕ, έναντι 72% που ήταν τα αποτελέσματα των νόμων του 1998, του 2004 και του 2011. Γι’ αυτό και με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό των φοροαπαλλαγών επί του συνόλου των ενισχύσεων έφτασε το 45.8% σε σχέση με το 0% του νόμου του 1998 ή το 5% του νόμου του 2004» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νέος νόμος της ΝΔ, όπως τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης, υιοθετεί την λογική της απουσίας οποιασδήποτε περιφερειακής διάστασης στην κατανομή των ενισχύσεων. Θα έπρεπε όμως, ως ελάχιστη μέριμνα για την συγκράτηση των περιφερειακών ανισοτήτων, να επιβαλλόταν ποσοστό ενίσχυσης για δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, να διαφοροποιείται ανάλογα με την περιφέρεια όπου υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο και να ορίζει ένα ανώτατο ποσοστό για τις δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων, στο σύνολο των χρημάτων ή των φοροαπαλλαγών που θα δοθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο. «Λέτε ότι ο νόμος απευθύνεται κατά το 97% στην Περιφέρεια. Από που τεκμαίρεται αυτό; Αφού τα περισσότερα καθεστώτα σας δεν ενσωματώνουν διαφορετικά ποσοστά κατά Περιφερειακή Ενότητα, ούτε και υπάρχουν περιφερειακά πλαφόν ή όρια όπως έχει το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, για να υπερβείτε την κατηγορία ότι «όλα τα λεφτά τα παίρνουν οι μεγάλοι», 1 από τα 13 καθεστώτα αφορούν νέες μικρές επιχειρήσεις. Σε όλα όμως τα άλλα καθεστώτα, ο μικρός ανταγωνίζεται «επί ίσοις όροις» τους μεγάλους και επιπλέον, όταν βάζετε την εκτίμηση βιωσιμότητας των χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ως on/off κριτήριο για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, στην πραγματικότητα πετάτε έξω από όλα τα καθεστώτα την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων της χώρας που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε επίσης και το γεγονός ότι ο Νόμος δεν ενσωματώσει τα κριτήρια των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. «Όλος ο κόσμος αλλάζει! Όλες οι διεθνείς τράπεζες, όλα τα funds, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλες τις χώρες του κόσμου σήμερα μετασχηματίζονται στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, των SDG’s, σε κάθε νέα επένδυση στον ιδιωτικό τομέα. Εσάς σας αρέσει η αισθητική της οικολογίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά όταν πρέπει «σπάσετε αυγά» κρατάτε τα φιλο-περιβαλλοντικά λόγια μόνο για τις αιτιολογικές εκθέσεις» τόνισε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταλήγοντας: «Ο σημερινός Νόμος, οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες, εντείνει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς στο επιχειρείν και υπηρετεί το μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.».





Η συζήτηση συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.