Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πως εξελίσσεται η διαδικασία αναμόρφωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών στους νομούς της Κρήτης και τα δεδομένα της ανάρτησης του 2021


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών της Κρήτης, με την αναμόρφωση του χάρτη από τις Δασικές Υπηρεσίες και την υποβολή αιτημάτων διόρθωσης (πρόδηλα σφάλματα) και αντιρρήσεων από τους πολίτες να συνεχίζονται κανονικά.



Όπως ισχύει σήμερα, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους Αναρτημένους Δασικούς Χάρτες των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου είναι η 30η Μαρτίου 2022, ημέρα Τετάρτη, ενώ για τις ΠΕ Ρεθύμνης και Χανίων η 11η Απριλίου 2022, ημέρα Δευτέρα. Οι παραπάνω καταληκτικές ημερομηνίες παρατείνονται αντίστοιχα κατά 20 ημέρες για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στο εξωτερικό.

Για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις και, στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Υπηρεσίες προς τους Πολίτες>Ενημέρωση για τους Δασικούς Χάρτες). Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων.

Οι Δασικοί Χάρτες Ηρακλείου και Λασιθίου αναρτήθηκαν στις 29-1-2021, ενώ οι Ρεθύμνου και Χανίων στις 12-2-2021. Έκτοτε, και καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους (2021), η διαδικασία της ανάρτησης εξελίσσεται απρόσκοπτα και αφορά σε ενέργειες αναμόρφωσης του δασικού χάρτη, εξέτασης αιτημάτων προδήλων σφαλμάτων και, υποβολής αντιρρήσεων. Συνολικά στην Κρήτη και μέχρι 31-12-2021, οι πολίτες υπέβαλλαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών της "Ελληνικό Κτηματολόγιο" 2.381 αντιρρήσεις (με παράβολο και ατελώς) και 1.775 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων.






Από το σύνολο των προδήλων σφαλμάτων που υποβλήθηκαν, οι Δασικές Υπηρεσίες εξέτασαν κατά τη διάρκεια του 2021 ένα ποσοστό της τάξης του 65%. Μέχρι 31-12-2021, 625 αιτήματα έγιναν αποδεκτά και διορθώθηκαν στο δασικό χάρτη αντίστοιχα ενώ, 527 αιτήματα απορρίφθηκαν και μπορούν να εξεταστούν στη συνέχεια ως αντιρρήσεις.

 

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ: ΠΡΟΔΗΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ

ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΑΝ

ΑΠΟΔΕΚΤΑ

ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

138

102

45

57

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

483

332

179

153

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

267

134

124

10

ΧΑΝΙΩΝ

887

584

277

307

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

1775

1152

625

527

 

               Συμπερασματικά προκύπτει ότι, από τη μέχρι πρόσφατη εξέλιξη της διαδικασίας ανάρτησης των Δασικών χαρτών στην Κρήτη έχουν σχηματιστεί 2.908 αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προδήλων που απορρίφθηκαν, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης του σταδίου ανάρτησης του χάρτη και έναρξης της λειτουργίας των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) Δασικού Χάρτη. Οι ΕΠ.Ε.Α., σύμφωνα με τις ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις υφιστάμενες προθεσμίες λήξης της υποβολής αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη της Κρήτης, πρόκειται να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν από τον προσεχή Μάιο 2022.

               Κατά τη διαδικασία αναμόρφωσης του δασικού χάρτη και εξέτασης αιτημάτων πολιτών για συμπερίληψη προδήλων σφαλμάτων και διόρθωση του χάρτη, οι Δασικές Υπηρεσίες έλεγξαν περισσότερες από χίλιες υποθέσεις και ενέκριναν ποσοστό 55% εξ' αυτών. Ήδη δηλαδή, 625 τουλάχιστον αιτήματα πολιτών ευοδώθηκαν και τα αντίστοιχα πολύγωνα διορθώθηκαν στο Δασικό Χάρτη.  Επιπλέον οι Διευθύνσεις Δασών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και της θέσης σε ισχύ νέων νομοθετικών διατάξεων, προβαίνουν στην αυτεπάγγελτη διόρθωση προδήλων όπου αυτό είναι εφικτό και σύμφωνα με τη στελεχιακή δυναμικότητα ανταπόκρισης κάθε υπηρεσιακής μονάδας.

               Οι Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα και μεθοδικά στο δύσκολο έργο της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών και κατά το τρέχον έτος,  διορθώνοντας και αναμορφώνοντας την εικόνα του δασικού χάρτη που παρουσιάστηκε μετά την πρώτη ανάρτηση  στις αρχές του 2021. Ακόμα και η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, η οποία τον προηγούμενο χρόνο βρέθηκε δύο φορές σε κατάληψη για περισσότερο από δύο μήνες, επιδεικνύει, παρά τη δραματική της υποστελέχωση και την άδικη αμφισβήτηση του έργου της, συστηματική προσήλωση και ταχεία ανταπόκριση στις υποχρεώσεις αναμόρφωσης του δασικού χάρτη του Ρεθύμνου.    

Κρίνουμε ότι, ο αριθμός των πολιτών που ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα στο κάλεσμα των δασικών υπηρεσιών είναι ικανοποιητικός δεδομένων των συνθηκών και, απόλυτα διαχειρίσιμος για το επόμενο στάδιο, αυτό των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Επίσης αναδεικνύει το γεγονός ότι, συνολικά ο Δασικός Χάρτης της Κρήτης αποτυπώνει ρεαλιστικά τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Και αυτό γιατί σε  περιπτώσεις άλλων, μικρότερων σε έκταση περιοχών της Ελλάδας έχουν υποβληθεί υπερπολλαπλάσιες αντιρρήσεις, όπως ενδεικτικά η Εύβοια με 14.000 περίπου αντιρρήσεις ή, ο νομός Λακωνίας με περισσότερες από 5.000 αντιρρήσεις.

Τέλος, επισημαίνουμε στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη πλησιάζει προς την ολοκλήρωση της και πρέπει να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, σε Ηράκλειο και Λασίθι μέχρι τις 30 Μαρτίου 2022 και, σε Χανιά και Ρέθυμνο μέχρι τις 11 Απριλίου 2022.