Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου;

Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη και Ανδρέα Ξανθού προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Τις ασάφειες με τις οποίες συνοδεύονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Μεταφορών για λειτουργία υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο, αναδεικνύουν με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.





Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές, αφού επισημαίνουν ότι απουσιάζει από τις σχετικές δηλώσεις το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη το πτητικού έργου, τονίζουν ότι δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά για την εγκατάσταση των απαραίτητων υποδομών. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η άδεια ίδρυσης και η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, συνιστούν διακριτά βήματα προ της έναρξης λειτουργίας ανάλογων υποδομών, τα οποία όμως μπορούν να εκδοθούν ταυτοχρόνως, κάτι το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ο ιδιώτης επενδυτής που έχει αναλάβει το έργο, δηλώνει ως ημερομηνία έναρξης του πτητικού έργου τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Ταυτόχρονα, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του ίδιου του πτητικού έργου που θα πραγματοποιήσουν υδροπλάνα που θα επιχειρούν από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, με δεδομένη την απουσία άλλης άδειας στο νησί. Υπενθυμίζεται τέλος ότι η χωροθέτηση υδατοδρομίου στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ως απάντηση στην χρόνια συγκοινωνιακή απομόνωση του Ρεθύμνου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα σημαντικό αστικό κέντρο στη χώρα δεν διαθέτει εγκεκριμένη άδεια υδατοδρομίου, ενώ δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιας άδειας το προσεχές διάστημα.



Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν το πότε αναμένεται να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας για το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, πότε σχεδιάζεται η έναρξη του πτητικού έργου, καθώς και που θα χωροθετηθεί το υδατοδρόμιο, έτσι ώστε να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες υφιστάμενες χρήσεις της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα Ρεθύμνου. Ζητούν ακόμα ενημέρωση σχετικά με το ποια αναμένεται να είναι τα δρομολόγια και οι διαδρομές που θα πραγματοποιούν τα υδροπλάνα που θα επιχειρούν από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου.