Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών Ηρακλείου "Κρητών Λόγος" παρουσιάζει τον Ερωτόκριτο

Στα πλαίσια την εκδηλώσεων "ΗΡΆΚΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ 2019" ο Σύλλογος Συγγραφέων Λογοτεχνών Ηρακλείου "Κρητών Λόγος" παρουσιάζει την θεατρική παράσταση από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου "Ερωτόκριτος" σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άσπας Κυρίμη.


Υπό την αιγίδα του ΔΉΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συγγραφέων Λογοτεχνών «ΚΡΗΤΏΝ ΛΌΓΟΣ» και της προέδρου Χαρoύλας Τσικριτσή, η παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σύνθεση κειμένου – σκηνοθεσία – ερμηνεία Άσπας Κυρίμη θαπαρουσιαστεί στην Πύλη Βηθλεέμ στις 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρα έναρξης 21.00, είσοδος 5 Ευρώ

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα ποίημα 10.000 στίχων. Πώς να τον αφηγηθείς: Τι να τολμήσεις να αφαιρέσεις; Εμείς επιλέξαμε να αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, αφήνοντας στο φόντο το επικό μέρος του κειμένου. Είναι μια ιστορία σαν παραμύθι, για δυο ερωτευμένους, τον κακό βασιλιά, τη νένα που προστατεύει και προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, μια ιστορία με τέσσερα μήλα, μαγικά φίλτρα, μάγισσες, μεταμορφώσεις, εξορίες, μια ιστορία για τη δύναμη και τον πόνο της αγάπης, μια ιστορία σαν παραμύθι με ευτυχές τέλος. Η πρόκληση είναι να ζωντανέψει το παραμύθι αυτό στη σκηνή από έναν μόνο αφηγητή που οφείλει να ζωντανέψει όλους τους ρόλους. Το κείμενο αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από στίχους του Κορνάρου - δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση.

Η παράσταση έχει ξαναπαρουσιαστεί στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και, πιο πρόσφατα, στην πλατεία της Αγίας Τριάδας. Περιμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίασή της στην Πύλη Βηθλεέμ, αφού κάθε παράσταση μεγαλώνει, ωριμάζει και αλλάζει μαζί με μας και κάθε φορά μας εκπλήσσει το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με το κοινό της.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύνθεση κειμένου – σκηνοθεσία – ερμηνεία : Άσπα Κυρίμη

Μουσική επιμέλεια : Αθηνά Καψετάκη
Σκηνικό κοστούμι : Ιουλία Σταυρίδου
Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά



Κρητών Λόγος

Ο Γιώργος Σεφέρης αναπτύσσοντας το θέμα του Ερωτόκριτου μας λέει, ανάμεσα σ΄αυτόν τον κόσμο - ανθρώπινο του αμπελιού και της θάλασσας - ο Ερωτόκριτος & η Αρετούσα ήταν φυσιογνωμίες που υπήρξαν. Τα ιστορικά τους λόγια δεν φανταζόταν κάνεις πως μπορούσε να υπάρξει άνθρωπος να μην τα γνωρίζει.. Γράφτηκαν με το μενεξεδί μελάνι της εποχής απ'' αυτούς που ξέρανα γράμματα.
Ο Ερωτόκριτος είναι μια πραγματική ιστορία αγάπης μολονότι το μισό ποίημα είναι αφιερωμένο σε κονταροκτυπήματα, σε πολέμους και οι παλικαριές των αφεντόπουλων γίνονται για την αγάπη!
Κατηγορούν συστηματικά τη γλώσσα του Ερωτόκριτου πως είναι νόθο παιδί των διαφόρων κατακτητών του νησιού, το ποσοστό αυτής της νοθείας είναι 10 Αραβικές και 40 Ιταλικές λέξεις περίπου. Αυτή η γλώσσα είναι ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος που πλησιαζει πιο κοντά από κάθε άλλο ρυθμό τον βαθύτερο κυματισμό της ντοπιολαλιά μας.
Δεν φωνάζει δεν πέφτει σε τόνους
Μιλά, αυτό είναι όλο, και ο άνθρωπος που μίλα σωστά, είναι μεγάλη ανακούφιση
"κι οπού κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο, κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των ανθρώπω".

Σας Περιμένουμε να συναντήσουμε όλοι μαζί, στων στίχων την απλότητα, τις διδαχές, τα μικρά διαμαντάκια για την καθημερινότητα!