Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ενεργοποίηση συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης - ΙΤΕ - ΕΟΕΣ Αμφικτυωνία


Με σκοπό την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, του ΙΤΕ (Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας) και του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Αμφικτιονία πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι σκοποί της συνεργασίας των τριών φορέων είναι η αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή εμπειριών, μεταφορά γνώσεων, κοινή διεξαγωγή δραστηριοτήτων ενημέρωσης και διάχυσης ερευνητικής γνώσης και καινοτομίας, εκπαίδευση, κοινή συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, τον ΕΟΕΣ Αμφικτιονία εκπροσώπησε ο κ Αντώνης Ζερβός, Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, (ο δήμος είναι μέλος του Δικτύου Αμφικτιονία), ο Διευθυντής του Βασίλης Ξένος και η συνεργάτιδα Μαρία Βρασίδα. Το ΙΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Καμπάνη Διευθυντή του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας και τον Γιώργο Αλεξανδράκη συνεργάτη του.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επικεντρώσουν τη συνεργασία τους στους τομείς που αφορούν το παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η διαχείριση του, η προστασία, προβολή και ορθολογική χρήση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του, η ανάπτυξη και διεύρυνση οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτό, όπως ο τουρισμός, η αλιεία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ασφάλεια και η διευκόλυνση της προσβασιμότητας και χρήσης του.

Μάλιστα συμφωνήθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2019 να διοργανωθεί μια ημερίδα ενημέρωσης και υποστήριξης της αυτοδιοίκησης στα θέματα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν το πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών και αντιστοίχων προγραμματικών / κανονιστικών δεσμεύσεων σχετικά με τα ζητήματα τοπικής, διαπεριφερειακής και διακρατικής συνεργασίας.

Η προσέγγιση περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της για τις παραλίες και τις παράκτιες υποδομές, στην έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, και θα βασίζεται σε αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, της κυκλικής οικονομίας και των Έξυπνων πόλεων, με στόχο τη Γαλάζια Ανάπτυξη.