Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εκλογές 2019: Τώρα μιλούν οι πολίτες!


Προεκλογική περίοδος ήταν και... πάει. Τώρα μπροστά μας είναι οι εθνικές εκλογές. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν την τελευταία... μάχη της πλατείας και πλέον έχει έρθει η ώρα της κάλπης. Όλα όσα είπαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι δύο... υποψήφιοι πρωθυπουργοί με βίντεο και φωτογραφίες. Στο... κόλπο και οι τελευταίες αποκαλυπτικές δημοσκοπήσεις. Τα ευρήματα για την τελική διαφορά και την αυτοδυναμία.

Ήρθε πια η ώρα για τις εκλογές! 
Λίγο περισσότερο από 30 ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες (σ.σ. στις 07:00 την Κυριακή, 07.07.2019), οι πολιτικοί αρχηγοί έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία με δυναμικές παρουσίες σε όλη την Ελλάδα και μετά από μία μακρά προεκλογική περίοδο, οι πολίτες (θα πρέπει πια να) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.
Ό,τι είπαν… είπαν, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι δημοσκοπήσεις και πλέον μένει μια ολόκληρη μέρα, το Σάββατο, για… περισυλλογή σχετικά με το τι θα κάνουν οι πολίτες στην κάλπη.
Σε ένα μόνο πράγμα συμφώνησαν όλοι οι αρχηγοί: Ότι πρέπει η συμμετοχή στις εκλογές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με τον… καιρό να είναι ο μεγάλος αντίπαλος, αφού πολλοί -όπως και στις ευρωεκλογές- ενδέχεται να προτιμήσουν την… παραλία από την κάλπη.

Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα έγιναν την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου. Από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, μέχρι και τα τελικά μηνύματα των… διεκδικητών της ψήφου μας, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «μάχονται» στις πλατείες: Ο μεν πρωθυπουργός σε αυτή του Συντάγματος, με την κεντρική προεκλογική του ομιλία και ο δε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην… Αριστοτέλους, η οποία «βούλιαξε» στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας του!

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές

Την Παρασκευή, 05.07.2019, τέσσερις ήταν οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το «φως» της δημοσιότητας. Κοινός τόπος και των τεσσάρων τελευταίων ερευνών πριν τις εκλογές, η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι επίσης μεγάλες πιθανότητες να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός με αυτοδυναμία.

Πιο αναλυτικά, καθαρό διψήφιο προβάδισμα δίνει στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το Αλέξη Τσίπρα η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1.

Με αναγωγή των άκυρων και των λευκών η μέση διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει -σύμφωνα με την δημοσκόπηση- στο 11,4%: Η ΝΔ ανεβαίνει στο 38,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc η Νέα Δημοκρατία κατακτά την αυτοδυναμία, ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή: από το οριακό σενάριο των 151 εδρών, μέχρι την άνετη πλειοψηφία των 165 εδρών.

Στη δημοσκόπηση της MRB που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, η ΝΔ προπορεύεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 9,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή της ψήφου στο σύνολο όσων δήλωσαν κομματική προτίμηση, το εύρος τιμών είναι:

ΝΔ 41,5% – 36% και ΣΥΡΙΖΑ 31 – 25,9%.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία. Σε σενάριο επτακομματικής Βουλής καταλαμβάνει 155 έδρες, σε σενάριο εξακομματικής Βουλής 159 έδρες και σε σενάριο πεντακομματικής Βουλής 164 έδρες.

Εκλογές – Μεγάλη διαφορά ΝΔ και αυτοδυναμία «βλέπει» η Κάπα Research

12%. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, στην επόμενη Βουλή αναμένεται να μπουν επτά κόμματα, με τα τρία εξ αυτών (σ.σ. Χρυσή Αυγή, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) να βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το 3%, που τους εξασφαλίζει την εκλογή τους.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και για την παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται με 73% έναντι μόλις 17% του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε ολόκληρη την δημοσκόπηση της Κάπα Research

Εκλογές – Αυτοδυναμία «βλέπει» και η Metron Analysis

Τέλος, ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνει η νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Metron Analysis, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με την τελική προεκλογική εκτίμηση της εταιρείας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 12%, ενώ η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική.

Τσίπρας… 2015 στο Σύνταγμα!

Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα αισιοδοξίας ότι «μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία«, έστειλε ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας, από την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έγιναν) το βράδυ της Παρασκευής, 05.07.2019, ανήμερα της τέταρτης επετείου του δημοψηφίσματος που έγινε τέτοια μέρα το 2015 και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «την Κυριακή θα νικήσουμε γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα η ζωή μας».

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δώσει την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν τις εκλογές στην ΕΡΤ, με την ομιλία του στο Σύνταγμα να είναι… επιθετική!

Με αρκετές αναφορές στο δημοψήφισμα του 2015 και σαφή διλήμματα σχετικά με το τι συνέβαινε στη χώρα όλα τα χρόνια πριν το 2015 και τι συνέβη αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ο πρωθυπουργός μίλησε για σχέδιο που θα γυρίσει την χώρα στις μαύρες μέρες των μνημονίων. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός τη Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή. Θα αποτρέψει το μεγάλο έγκλημα. Δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν χέρι στις θυσίες των Ελλήνων ξανά. Θα κλείσει οριστικά τη πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά – Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό».
Ο κόσμος στην πλατεία Συντάγματος ήταν πολύς, έδινε τον παλμό και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για μια μεγάλη ανατροπή, ζητώντας όχι μια δεύτερη, αλλά την πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία -όπως είπε- για να κυβερνήσει το κόμμα του χωρίς τις πιέσεις των δανειστών και του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να κλείσει τον προεκλογικό του αγώνα στην Θεσσαλονίκη, όπως είχε κάνει και στις ευρωεκλογές.

Δεν έκανε μια τελευταία μεγάλη ομιλία, αφού επέλεξε να έχει μια γεμάτη μέρα με περιοδεία σε όλη τη χώρα στο… δρόμο προς τη συμπρωτεύουσα και «στοχευμένες» ομιλίες στην διαδρομή (σ.σ. δείτε όλα όσα έγιναν εδώ).

Τελικά, αργά το βράδυ της Παρασκευής, 05.07.2019, σε μια μεγάλη… αυθόρμητη συγκέντρωση εξελίχθηκε η επίσκεψη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πλατεία Αριστοτέλους. Περισσότερα από 1.000 άτομα (!) κατέκλυσαν την Τσιμισκή, φωνάζοντας το σύνθημα «Να ’τος, να ’τος ο Πρωθυπουργός!».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε μέσα στο πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την Πλατεία Αριστοτέλους από νωρίς για να τον υποδεχθεί και πήγε στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές.
Επισήμανε την ανάγκη μέχρι την τελευταία στιγμή να μην υπάρξει χαλάρωση, εφησυχασμός και σημείωσε: «Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, δεν υπάρχει άλλοθι, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει παραλία».

Ειδικά για τη νεολαία είπε πως αν θέλει να πάει παραλία, να ψηφίσει πρώτα και μετά για μπάνιο και αν στην παραλία βρει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει να τους φέρει κι αυτούς στις κάλπες.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, συνομίλησε με τον κόσμο που τον αγκάλιαζε και έβγαλε μαζί του φωτογραφίες, ενώ ανάμεσα στον κόσμο και η κόρη του Δάφνη Μητσοτάκη, η οποία απαθανάτιζε τον πατέρα της με την κάμερα του κινητού της.

Εκλογές: Με συνέντευξη το προεκλογικό φινάλε της Φώφης Γεννηματά

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέλεξε να κλείσει την εκστρατεία της με τηλεοπτική συνέντευξη στο Star, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρας.
«Έχει… ξεφύγει κατά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τσίπρας. Έχει πάρει εργολαβικά την προπαγάνδα κατά του κόμματός μας. Εγώ όμως δεν είμαι Τσίπρας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, στο πέσιμο της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου.

«Θεωρώ ότι οι πολίτες που τον ψήφισαν δεν έχουν καμία σχέση μαζί του. Παρουσίασε ένα πολιτικό, ιδεολογικό και αισθητικό αχταρμά», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα (σ.σ. δείτε αναλυτικά όσα είπε εδώ).

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται συχνά τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά απάντησε:

«Είναι κρεσέντο υποκρισίας του κ. Τσίπρα να πιάνει στο στόμα του τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από τα όσα έγιναν και με τη διακυβέρνηση με τους προδότες της παράταξης… Ψάχνει να βρει νέα προσωπεία, γιατί αυτό κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Μεταλλάσσεται διαρκώς με στόχο να επανέλθει. Ε, δε θα επανέλθει. Τελειώνει ο κ. Τσίπρας από εδώ και πέρα».
Εκλογές – Κουτσούμπας: Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει αντίσταση και αγώνας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα!

Τέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο «πραγματικό δίλημμα» για τον ελληνικό λαό στις κάλπες της Κυριακής (7.7.2019) (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε).

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας (8.7.2019) με θέμα την Ελλάδα «πιέσεις θα ασκηθούν και όλα όσα γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα ενταθούν γιατί θέλουν να ολοκληρωθούν και οι αναδιαρθρώσεις και αυτό σημαίνει αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους τομείς», προσθέτοντας ότι τα λεγόμενά του «δεν είναι πρόβλεψη, αλλά είναι με βάση τι έχει ήδη συμφωνηθεί».

«Άρα το ζήτημα είναι την επόμενη μέρα να υπάρχει ένα δυνατό ΚΚΕ μέσα στη Βουλή έτσι ώστε να μπορεί και να διεκδικεί και να προβάλλει και να φέρνει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να πιέζει την επόμενη κυβέρνηση και θα είναι το κόμμα που θα ασκεί πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή οργανώνοντας και τους αγώνες και την πίεση» τόνισε.

Είπε ότι δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ «που εφάρμοσε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έφερε και τρίτο μνημόνιο που το ψήφισαν και οι υπόλοιποι μαζί και επέκτεινε την αντιλαϊκή πολιτική».


click newsit.gr