Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το νησί των συναισθημάτων στην Πύλη Βηθλεέμ, 12/7 και στη Φορτέτσα 27/7



Η διεθνής ομάδα Hippo Τheatre group ταξιδεύει από την Κύπρο ως την Αυστραλία και τον Καναδά παρουσιάζοντας αφηγούμενοι θεατρικά σε όλα τα παιδιά του κόσμου τις ίδιες ιστορίες!

Τον Ιούλη θα κάνουν δύο στάσεις στην Κρήτη, μία στο Ηράκλειο και μία στο Ρέθυμνο με τη διαδραστική παράσταση Το νησί των συναισθημάτων με φόντο τα ενετικά μνημεία της κάθε πόλης! 


Η παράσταση Το Νησί των Συναισθημάτων είναι βασισμένη σε μια ιστορία του Χορχέ Μπουκάι. Κάπου υπάρχει ένα νησί με κατοίκους συναισθήματα! Ωστόσο κάτι απρόσμενο συμβαίνει. Το Νησί πρέπει να εγκαταλειφτεί! Κάποια συναισθήματα θα φύγουν προς το βορρά και άλλα προς το νότο! Ένα συναίσθημα μένει μόνο και μόνο του στο νησί. Ο Χρόνος θα δράσει πάλι καταλυτικά!

Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική. Τα παιδιά συμμετέχουν σ' αυτήν σε συγκεκριμένα σημεία της δράσης μέσα από θεατρικά παιχνίδια και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, επηρεάζουν την εξέλιξή της ιστορίας, μπαίνουν βαθιά στο θεματικό κέντρο της, αλληλεπιδρώντας, ασκώντας την κριτική τους σκέψη και συμμετέχοντας ενεργητικά.


Οφέλη και στόχοι του προγράμματος:

Με την καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής και δεξιοτεχνίας καταφέρνουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αποκτούμε αυτοαποδοχή και ενσυναίσθηση, φτιάχνουμε έναν κόσμο μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης.

Ερωτήματα που διερευνούνται:

-Tί είναι συναίσθημα; (κατανόηση ορισμού)

-Πότε και πώς γεννιέται το συναίσθημα;

-Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που νιώθουμε συναισθήματα;

-Ποια τα είναι τα βασικά συναισθήματα και οι οικογένειες συναισθημάτων;

-Υπάρχουν τρόποι ελέγχου των συναισθημάτων;

-Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν σκεφτόμαστε, ονειρευόμαστε, αγαπάμε, μισούμε;

Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι σημαντικότερη από τον δείκτη ευφυΐας (IQ) για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου ακόμα και σε τομείς που συνδέονται παραδοσιακά με την εξυπνάδα, όπως η επαγγελματική σταδιοδρομία για παράδειγμα. Θεωρούμε ότι η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης στα πρώτα σχολικά χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση δημιουργικών και ευτυχισμένων ενηλίκων.

Σχεδιασμός δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Λουίζα Νικολάου

Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Νίκη Πεταλά

Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη

Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Σκηνοθεσία – Μουσική: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος - Αλέξανδρος Ράπτης)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10€, μειωμένο 8

Trailer (από το θέατρο 104 στην Αθήνα): https://www.youtube.com/watch?v=09kE-Avvr8Y

Η παράσταση παίζεται στην Αθήνα στο θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι κάθε Σάββατο στις 17.00 από τις 5 Οκτώβρη.
Η ομάδα Hippo οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας μας που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. Απο το 2018 είναι μέλος του διεθνούς φορέα, ASSITEJ.

Έχει πολλές παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια:

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδαγωγικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στα πλαίσια του φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» 2011, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, Ονειρούπολη Δράμας. Σε δημοτικά σχολεία σ' ολόκληρη την επικράτεια.

ΚΥΠΡΟΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κατά του σχολικού εκφοβισμού Voice (it)- Λευκωσία, 2013 και σε δημοτικά σχολεία σ' όλη την Κύπρο.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ελληνικά σχολεία σε μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου.

Η.Π.Α.

Σε ελληνικά σχολεία στις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες).

ΚΑΝΑΔΑΣ

Σε ελληνικά σχολεία του Τορόντο και του Μοντρεάλ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης και του Σύδνεϋ.



Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.