Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κλιματική αλλαγή, διαχείριση στερεών αποβλήτων και πρωτογενής τομέας στο επίκεντρο μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων που φιλοξενεί η Κρήτη


Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούνται την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη δύο Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια, με την παρουσία πλήθους διακεκριμένων ομιλητών από 100 και πλέον χώρες, με επίκεντρο το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και σημαντικά έργα περιβαλλοντικής σημασίας στο νησί.

Γεωργία και κλιματική αλλαγή

Το πρώτο συνέδριο αφορά την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ADAPTtoCLIMATE) και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 24 και 25 Ιουνίου στο Ηράκλειο σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE «ADAPT2CLIMA», κύριος στόχος του οποίου είναι η προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Το συνέδριο πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, καθώς και την προσαρμογή τους στις αναμενόμενες αλλαγές. (αναλυτικά στο: www.conference.adapt2clima.eu ).


7ο Διεθνές Συνέδριο για διαχείριση στερεών αποβλήτων

Το δεύτερο συνέδριο αφορά τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Πρόκειται για το «7ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση Βιώσιμων Στερεών Αποβλήτων - Ηράκλειο 2019» που θα ξεκινήσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Ηράκλειο. Το τριήμερο συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ενιαίο Σύνδεσμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, θα διαρκέσει από 26 - 29 Ιουνίου 2019 (αναλυτικά: http://www.heraklion2019.uest.gr). Και τα δύο συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο.

Κυκλική Οικονομία και πρωτογενής τομέας στην πράξη

Επίσης, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί θα γίνει επίσκεψη σε πιλοτική μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του «LIFE» έργου Food4Feed, όπου υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία μετατρέπονται σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, καθώς και μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης στη Βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ρέθυμνο (σε τρεις διαφορετικές μονάδες) με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το ίδιο απόγευμα – Σάββατο 29 Ιουνίου - Θα ακολουθήσει Εσπερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία», στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στις 18:00. Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.