Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πρώτη συνεδρίαση για την Επιτροπή Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου


Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Λότζια η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Ηρακλείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, της περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Σωματείου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, συγκοινωνιολόγοι, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων υπό την προεδρεία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. 
 Η Επιτροπή δεν θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά θα ασχολείται με θέματα στρατηγικής ευαισθητοποίησης πολιτών, θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικών αποκατάστασης και προσβασιμότητας. Μέσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Προσβασιμότητας είναι ο προγραμματισμός και η χάραξη της πολιτικής αποκατάστασης προσβασιμότητας εμποδιζόμενων χρηστών, η διατύπωση προτάσεων αναγκαίων μέτρων, ο σχεδιασμός στρατηγικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ο συντονισμός των ενεργειών, η συνεργασία των φορέων και η ανάπτυξη μόνιμων συνεργασιών για την προώθηση της σημασίας της ανεμπόδιστης μετακίνησης των ευάλωτων χρηστών.



Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Δήμου Ηρακλείου στον τομέα της προσβασιμότητας όπως η εγκατάσταση του seatrak στην παραλία του Καρτερού, η δημιουργία παιδικών χαρών με εξοπλισμό για ΑμεΑ, η δημιουργία ραμπών, διαγραμμίσεων, WC, η αύξηση των θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ καθώς και η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφερόμενος στο έργο που έχει μπροστά της η Επιτροπή Προσβασιμότητας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Η δημιουργία αυτής της Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε το Ηράκλειο μια πόλη προσβάσιμη για όλους.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως η ανακατασκευή αρκετών υφισταμένων ραμπών, οι διαγραμμίσεις, η τοποθέτηση συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα στην Δημοτική Ακτή Καρτερού κ.α. Και ετοιμάζουμε μια ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση σε δεκάδες ράμπες και πεζοδρόμια, η οποία σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτά δεν είναι αρκετά και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και όσον αφορά στις απαραίτητες αλλαγές στην πόλη και όσον αφορά στην εξίσου απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. Ο σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία, δείχνει τον πολιτισμό μας.

Εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε δίπλα τους, θα ακούμε τα προβλήματά τους και θα προσπαθούμε να τα επιλύουμε, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Και θεωρούμε ότι παρότι το Ηράκλειο απέχει ακόμα από το να χαρακτηριστεί μια πόλη φιλική προς τα ΑμεΑ, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται φιλικότερη».