Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα


Με την νέα Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ (Zhang Qiyue) συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, και ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας Wang Chao.


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την Πρέσβειρα ανέφερε, ότι, χρειάζεται ενδυνάμωση των οικονομικών-εμπορικών σχέσεων με έμφαση στο εξαγωγικό εμπόριο της Κρήτης στην Κίνα, όπως επίσης συνεργασίες στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο.


«Μία σημαντική συνάντηση με την κυρία Πρέσβη που έχει έρθει στην Κρήτη, θεωρώ ότι μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες σχέσεις μεταξύ της Κρήτης και της Κίνας έχουμε συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους Πρέσβεις, χρειάζεται η ενδυνάμωση των σχέσεων, ειδικά στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην έρευνα στην καινοτομία με τα Πανεπιστήμια μας, στην προώθηση-εξαγωγή προϊόντων. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια ανάπτυξης των συνεργασιών μεταξύ Κρήτης, ευρύτερα της Ελλάδας, με την Κίνα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά την συνάντηση.

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Κίνας Τσανγκ Τσιγιουέ ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή και την εποικοδομητική συζήτηση που είχε, όπως είπε με τον Περιφερειάρχη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Θέματα ανάπτυξης-οικονομικών συνεργασιών συζητήσαμε με τον κ. Αρναουτάκη. Έχουμε μεγάλες προοπτικές για να υπάρξουν περισσότερες συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού του πολιτισμού της έρευνας της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης». Όπως ανέφερε η Πρέσβης, Κινεζικές επιχειρήσεις έχουν την βούληση να έρθουν στην Κρήτη και να κάνουν επενδύσεις γεγονός που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές.

«Ο λαός των Ελλήνων είναι πολύ καλός φίλος της Κίνας και ιδιαίτερα ο λαός της Κρήτης. Δεν ξεχνάμε ποτέ την βοήθεια των Κρητικών, του Περιφερειάρχη, όταν το 2011 Ελληνικά πλοία μετέφεραν με ασφάλεια στην Κρήτη από την φλεγόμενη τότε Λιβύη χιλιάδες Κινέζους πολίτες» κατέληξε η κα. Τσιγιουέ.
Στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης και η Πρέσβης της Κίνας αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.