Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σύσκεψη για την αποτίμηση των καταστροφών και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων


Βιβλικές χαρακτηρίζουν τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και οι Δήμαρχοι στη διάρκεια σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μόνο στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο οι ζημιές ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 40 εκ. ευρώ, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι επίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε οικήματα και κατοικίες χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στον ΒΟΑΚ.
“Πρώτο μέλημα μας - πέρα από λαϊκισμούς είναι η ανθρώπινη ασφάλεια” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοινώνοντας την από κοινού διεκδίκηση Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, τόνισε πως στην περιοχή του Σταλού εκπονείται η μελέτη που έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στον κ. Τονιόλο και θα ακολουθηθούν οι λύσεις που θα υποδειχθούν. “Θα δούμε μεσοπρόθεσμα που μπορούμε να παρέμβουμε και μετά με μια μεγάλη δημοπρασία θα προχωρήσουμε για να αποκατασταθούν όλα τα πρανή όπως πρέπει κι όπως η μελέτη του Ο.Α.Κ. θα προτείνει”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Εξήγησε δε πως η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους θα διεκδικήσει πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ ήδη έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο τον αντιπεριφερειάρχη κι όλους τους αιρετούς για την μεγάλη προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών και αντιμετώπισης των φαινομένων καθώς κι όλο το τεχνικό προσωπικό, τα στελέχη και τους εθελοντές που επί 35 ώρες ήταν σε διαρκή κίνηση κι εγρήγορση για να δοθούν λύσεις και ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη θα ακολουθήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Στη σύσκεψη μετέχουν η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής, Κυριάκος Κώτσογλου, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Τάσος Κουρουπάκης, οι δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Κισσάμου, Θόδωρος Σταθάκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Καντάνου - Σελίνου Αντώνης Περάκης, Σφακίων Γιάννης Ζερβός, η Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Καίτη Ιερωνυμάκη, η Διευθύντρια Τ.Υ. της Π.Ε. Χανίων Ελένη Ροξάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ παραβρίσκεται κλιμάκιο του ΟΑΚ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φώτη Καζάση.