Πλουμή - Παραγιουδάκης

Διπλός συναγερμός από τον ΕΦΕΤ και ΕΟΦ για παγωτά και προϊόντα διαίτης


Μετά την ανακοίνωση πως ανακαλείται ως επικίνδυνο το παγωτό Bonvita – Bon Ice – Dark Chocolate, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται κι άλλα παγωτά, της ίδιας εταιρίας. Δείτε για ποια πρόκειται και ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την Τρίτη (05.02.2019) ότι η εταιρία που παράγει τα συγκεκριμένα παγωτά, η ολλανδική «Bonvita BV», τα αποσύρει από την αγορά.
Τα παγωτά που ανακαλούνται, πωλούνται ως προϊόντα χωρίς λακτόζη, διότι από ενδελεχή έρευνα δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρουσία πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνη). Οι πρωτεΐνες γάλακτος είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτές.


Πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης:
Παγωτό ξυλάκι με σοκολάτα γάλακτος από γάλα ρυζιού «Bonvita – Bon Ice – Rice Milk» σε συσκευασία των 100g.
Παγωτό ξυλάκι με σοκολάτα υγείας από γάλα ρυζιού «Bonvita – Bon Ice – Dark» σε συσκευασία των 100g.
Παγωτό ξυλάκι ρυζιού μαύρη σοκολάτα 73% κακάο nibs «Bonvita – Bon Ice – 73% dark & nibs» σε συσκευασία των 60g.
Παγωτό ξυλάκι ρυζιού φράουλα «Bonvita – Bon Ice – Strawberry» σε συσκευασία των 40g.
Παγωτό ρυζιού βανίλια κύπελο «Bonvita – Bon Ice – Vanilla Rice Ice Cream» σε συσκευασία των 500ml.
Παγωτό ρυζιού σοκολάτα κύπελο «Bonvita – Bon Ice – Chocolate Rice Ice Cream» σε συσκευασία των 500ml.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, εφόσον έχουν ευαισθησία στη καζεΐνη γάλακτος, να μην τα καταναλώσουν.


«Συναγερμός» από τον ΕΟΦ για προϊόντα διαίτης! Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατόπιν ενημέρωσης των πορτογαλικών Αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων Diet slim και PowerFite. «Tα προϊόντα παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής και δεν αποκλείεται να έχουν διατεθεί και στη χώρα μας, ειδικά μέσω διαδικτύου», αναφέρει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα αποτελέσματα του εργαστηριακού έλεγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια Αρχή της Πορτογαλίας, τα προϊόντα περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες φουροσεμίδη, φλουοξετίνη, βουπροπιόνη, σιβουτραμίνη, χωρίς αυτές να δηλώνονται στην επισήμανση. Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρων μη εγκεκριμένων προϊόντων ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη.
Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.