Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ερωτευτείτε… με προφυλάξεις!


Γράφει ο Δρ. Στυλιανός Ψυχαράκης

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους ερωτευμένους όλου του δυτικού κόσμου. 
Σκοπός της συγκεκριμένης γιορτής είναι όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να χαρούν τον έρωτα, ανάλογα και με ότι αρμόζει στο αναπτυξιακό τους επίπεδο και τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Παράλληλα όμως, αποτελεί και αφορμή κυρίως για τους εφήβους και τους νέους ώστε να ενημερωθούν και να προβληματισθούν για να φροντίζουν και να προστατεύουν τον εαυτό τους σε ψυχικό, αλλά και σωματικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ορθή ενημέρωση του κοινού, ώστε να προληφθεί η μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και να εκμηδενιστεί η πιθανότητα μίας μη επιθυμητής εγκυμοσύνης.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Για την προστασία των ερωτικών συντρόφων από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το ΑΙDS , η Ηπατίτιδα, ο Έρπης, τα Οξυτενή Κονδυλώματα (HPV), η Σύφιλη, η Γονόρροια, η Τριχομονάδωση, τα Χλαμύδια και η Φθειρίαση. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

· Έλκη ή εξανθήματα στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το στόμα

· Πόνο ή καύσος κατά την ούρηση

· Έκκριμα από το πέος ή τον κόλπο

· Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία

· Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

· Διόγκωση των λεμφαδένων

Εκτός όμως από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, είναι απαραίτητο οι ερωτευμένοι να γνωρίζουν και τις μεθόδους Αντισύλληψης, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης καθώς και άμβλωσης. Ανάλογα με τον τρόπο που αποτρέπουν τη σύλληψη οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται σε:

1. ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ

· Το Ανδρικό προφυλακτικό

· Το Γυναικείο προφυλακτικό

· Το Διάφραγμα

· Οι κολπικοί σπόγγοι

· Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα

2. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

· Συνδυασμένα αντισυλληπτικά (Κλασικό χάπι)

· Αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη

3. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Χρόνια πολλά λοιπόν στους ερωτευμένους, αλλά πάντοτε να απολαμβάνετε τον έρωτα με ασφάλεια και προφύλαξη!


Ο Δρ. Στυλιανός Ψυχαράκης, Μ.D. Ph.D., είναι ειδικός ιατρός γενικής - οικογενειακής ιατρικής, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίο Κρήτης