Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το πρώτο ρομπότ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήρθε στο Ηράκλειο


Ξεκίνησε, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση της πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε., του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental για την ανάπτυξη δυο ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ήδη το πρώτο ρομπότ, ο «ΡΟΜΠΟΤάκης» όπως έχει ονομαστεί, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε. με σκοπό να επιδιορθώνει άμεσα πιθανές δυσλειτουργίες που θα εντοπίζονται στην πράξη, έφτασε στο Ηράκλειο και ξεκίνησε η συναρμολόγησή του.

Το συγκεκριμένο έργο, εντάσσεται στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», έχει προϋπολογισμό 950.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, σε Ηράκλειο και Χανιά, μια συνεργασία σταθμό στο πνεύμα της προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας η οποία θέτει τη ρομποτική τεχνολογία στην υπηρεσία των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της κάθε εποχής, φέρνοντας το νησί στον αστερισμό της καινοτομίας και καθιστώντας το πρωταγωνιστή της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το καλοκαίρι του 2019, αναμένεται και τα δυο συστήματα ρομποτικής διαχείρισης να είναι σε πλήρη λειτουργία.


Ο συγκρητισμός στην πράξη

Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.), τα οποία θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί:
Μείωση κινδύνων για την υγεία του προσωπικού στο στάδιο της διαλογής.
Βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας διαλογής των απορριμμάτων.
Αυξημένη εξαγόμενη ποσότητα.
Υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης, λόγω της τακτικής του «πιασίματος» (98-99%) αντί του «φυσήματος» (>93-95%).

Παράλληλα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθεί τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ και έχει ως στόχους – ορόσημα για το 2020:
Τη δραστική μείωση των κατά κεφαλή παραγόμενων αποβλήτων,
Την προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίησή τους και στην ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιο-αποβλήτων, η οποία να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ),
Την ανάκτηση ενέργειας, η οποία να χρησιμοποιείται όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και
Την υγειονομική ταφή, ως τελευταία, όμως, επιλογή, με στόχο να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη παρουσία του προγράμματος που είχε γίνει στα Χανιά, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, είχαν αναφερθεί στη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κορυφαία επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και τα πολύπλευρα οφέλη που αυτή προσφέρει στην κοινωνία του νησιού. Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης, του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης και της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Γιάννης Κουτράκης, είχαν τονίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει στους φορείς το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα, καθώς και στην εναρμόνισή του με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.


Περισσότερα στοιχεία για το έργο

Στόχοι του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» είναι:
Η αξιοποίηση και ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας που είναι διαθέσιμη σε δύο κορυφαία εκπαιδευτικά/ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ελληνικής οικονομίας.
Η κατασκευή ενός νέου Ρομποτικού Διαχωριστή Απορριμμάτων ανάκτησης 4 κλασμάτων - μονάδων ανακυκλώσιμου υλικού, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε νέες και υπάρχουσες μονάδες με ελάχιστες παρεμβάσεις στους χώρους διαλογής.
Η βιομηχανική εφαρμογή του Ρομποτικού Διαχωριστή Απορριμμάτων σε 2 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο στον ΕΣΔΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων) – Ηράκλειο Κρήτης, όσο και στη ΔΕΔΙΣΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) – Χανιά Κρήτης, σε Πράσινη (Σύμμεικτα Απορρίμματα) και Μπλε (Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες) γραμμή απορριμμάτων αντίστοιχα, ώστε να αξιολογηθεί η χρηστικότητα του ΡΔΑ και να πραγματοποιηθούν εστιασμένες βελτιώσεις που αυξάνουν τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος.
Η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής εκμετάλλευσης του ΡΔΑ σαν ένα αυτόνομο προϊόν χαμηλού κόστους που βελτιώνει σημαντικά τις υπάρχουσες βιομηχανικές υποδομές ανακύκλωσης.
Η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαλογής καταφέρνοντας την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών και την διαλογή περισσότερων τύπων (κλασμάτων) ανακυκλώσιμων υλικών με ένα μόνο μηχάνημα.
Η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας ανάκτησης (97-99%) έναντι των οπτικών διαχωριστών (93- 95%) που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Η δημιουργία ενός χαμηλού κόστους ολοκληρωμένο σύστημα, άμεσα εφαρμόσιμο σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Ο σχεδιασμός συστήματος ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη για λιγότερο χώρο, χρόνο καθώς και για πιο εύκολη εγκατάσταση.