Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ποιοι εντάσσονται στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας


Ομπρέλα προστασίας για την πλειοψηφία των δανειοληπτών λέει ότι εξασφάλισε το Μαξίμου. Ποια είναι τα τρία κλειδιά για να μπει κάποιος στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προβληματισμός για το "κενό" με την θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος.

Ομπρέλα προστασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία απλώνει η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες.
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αρκέστηκε σε μία ολιγόλογη ανακοίνωση, εντούτοις στο κυβερνητική επιτελείο επικρατεί ενθουσιασμός και αυτό διότι το τελικό σχέδιο ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις και απέχει κατά πολύ από τις αρχικές απαιτήσεις τρόικας και τραπεζιτών.

Το παρασκήνιο που υπήρξε όλο το τελευταίο διάστημα ήταν έντονο και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση στους τραπεζίτες ισχυρές προκειμένου να δεχθούν τις απαιτήσεις της, πράγμα που έγινε τελικά.

Μένει ένα ακόμη στάδιο προκειμένου το σχέδιο να πάρει την μορφή νόμου με την ψήφισή του από την Βουλή. Αυτό είναι το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Αλλά όπως έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη στην παρούσα χρονική συγκυρία όλα … γίνονται δεκτά, έστω και αν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Τα τρία «κλειδιά»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, διαμορφώνονται τρία στάδια ή για την ακρίβεια τρία κλειδιά προκειμένου κάποιος να μπει στην προστασία του νέου νόμου.

Το πρώτο είναι το υπόλοιπο του δανείου, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Το δεύτερο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην είναι πάνω από 250.000 ευρώ
Το τρίτο το οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο) να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (ζευγάρι με δύο παιδιά).

Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται και όσοι επαγγελματίες έχουν λάβει δάνειο με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις στον νέο νόμο, θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών και έτσι η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει, ενώ οι τράπεζες πλέον έχουν ένα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, που υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Έτσι ενώ γινόταν λόγος για δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους το πολύ 10 δις, πλέον γίνεται λόγος ακόμη και για 15 δις ευρώ, ύψος το οποίο είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό και με ποιους όρους είναι διαχειρίσιμο.

Βέβαια η συμφωνία δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορεί κανείς να μπει στο σχετικό νόμου. Με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις η πλατφόρμα χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για να τρέξει και με βάση τις απαισιόδοξες έως και έξι μήνες.
Απομένει δηλαδή να δούμε τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα, αφού σε λίγες ημέρες λήγει ο ν. Κατσέλη και διάδοχο σχήμα έτοιμο να λειτουργήσει δεν θα υπάρχει.

Τα κενά στην όλη συμφωνία όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Απομένει να δούμε ποιο θα είναι το επιτόκιο; Ποια θα είναι τα κριτήρια για να αποβληθεί κάποιος από την ρύθμιση (πληροφορίες λένε μετά από την πληρωμή τριών δόσεων); Ποιο θα είναι το κούρεμα, όταν αυτό υπάρξει και υπό ποιες προϋποθέσεις;