Πλουμή - Παραγιουδάκης

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Αποβλήτων» του Δρα Αδαμάντιου Σκορδίλη


Οι νέοι δρόμοι ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των φορέων και των πολιτών της Κρήτης για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων προσελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών και των φορέων.



Ο κύκλος επιμορφωτικών παρεμβάσεων που εγκαινίασε χθες, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης με την παρουσίαση του βιβλίου «Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Αποβλήτων» του Διδάκτορος Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου του Βερολίνου Αδαμάντιου Σκορδίλη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, αποδεικνύει την ανάγκη πληρέστερης πληροφόρησης από την επιστημονική κοινότητα.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι ο συνδυασμός της τεκμηρίωσης της επιστήμης με το έργο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., της τεχνοκρατικής γνώσης με τον δημόσιο λόγο του. Κυρίως αποσκοπούν στο να προβληθεί η αναγκαιότητα αξιοποίησης των εφαρμογών που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, για τη διαχείριση ενός μεγάλου πλούτου: Των απορριμμάτων.

Για το ενδιαφέρον βιβλίο μίλησαν ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Επίτιμος Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας και ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ηρακλείου.
Όπως τόνισε ο κ. Χάρης Μαμουλάκης στη χθεσινή βιβλιοπαρουσίαση: «Η Αλλαγή, η Δημιουργία, η Δράση προϋποθέτουν γνώση, τεκμηρίωση και αναζήτηση. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κατ’ αρχάς ένα μείζον πολιτισμικό θέμα. Συνδέεται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Και πρωτίστως με την έλλειψη ατομικής ευθύνης, καθώς και με την απουσία κοινωνικής συνείδησης. Η αμφισβήτηση του συγκεκριμένου τρόπου ζωής μπορεί να γίνει με τη θεμελίωση επιστημονικού λόγου για την αναγκαιότητα αξιοποίησης των αποβλήτων».

Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του Δρα Αδαμάντιου Σκορδίλη «ένα άρτιο επιστημονικό εγχειρίδιο που διακρίνεται για την εμβάθυνση και την τεκμηρίωση των απόψεών του», ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «οι κατακτήσεις της επιστήμης και οι εφαρμογές της τεχνολογίας αποτελούν τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνικό και οικονομικό όφελος».