Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η Περιφέρεια στηρίζει την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών - Υπογράφηκαν και οι συμβάσεις για την δωρεών μεταφορά των φοιτητών με τα ΚΤΕΛ του νησιού


Τις συμβάσεις για την δωρεάν μετακίνηση των δικαιούχων φοιτητών στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ του νησιού υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, και των ΚΤΕΛ. Παράλληλα στη σύσκεψη σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στη συνάντηση-συσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχαν οι: Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρρας, Αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης Μανόλης Δρακάκης, Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης, Διευθύντρια της ΑΣΤΕΚ (Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης) Βανέσσα Σημαντηράκη, Πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου Μανόλης Χαχλιούτης, Διευθυντής Γιώργος Χαλεπάκης, Πρόεδρος αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης, Πρόεδρος αστικού ΚΤΕΛ Χανίων Γιάννης Καρτάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας να στηρίζει τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης όπως επίσης θα στηρίξει οικονομικά την εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών.

«Υπεγράφησαν σήμερα μαζί με τα ΚΤΕΛ, αστικά και υπεραστικά, οι δωρεάν μετακινήσεις των δικαιούχων φοιτητών. Συνεργαστήκαμε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κύριο Αντιπρύτανη για να δούμε το μεγάλο θέμα των φοιτητικών εστιών. Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να στηρίζει, σε συνεργασία πάντα με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού, σήμερα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να βρούμε τους τρόπους ούτως ώστε να υπάρχει αυτό το χρηματοδοτικό «εργαλείο» για να μπορούν να γίνουν νέες φοιτητικές εστίες. Για αυτό το λόγο εμείς θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις απαραίτητες μελέτες που χρειάζονται για να γίνουν, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση».



Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρρας χαρακτήρισε εξαιρετική και αποτελεσματική τη σημερινή συνάντηση στη Περιφέρεια τονίζοντας: «Συζητήσαμε όλα τα θέματα αιχμής που έχουν να κάνουν καταρχήν με την διαβίωση των φοιτητών μας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την δωρεάν μεταφορά τους με τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ στο νησί. Υπογράφηκαν συμβάσεις ούτως ώστε να διευκολυνθεί οικονομικά η μετακίνηση των φοιτητών από την εστία στο Πανεπιστήμιο και από το Πανεπιστήμιο στις εστίες».

Για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ο κ. Ζώρρας υπογράμμισε: «Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε ήταν η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, έχει ξεκινήσει η συζήτηση τα προγράμματα θα «τρέξουν» πάρα πολύ γρήγορα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό «εργαλείο» τους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης και χρηματοδότησης και να είστε σίγουροι ότι το θέμα των εστιών θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Οι καλές φοιτητικές εστίες είναι ο «καθρέφτης» ενός Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως πρώτο ίδρυμα στη χώρα δικαιούται να έχει την καλύτερη εικόνα και σε αυτό το κομμάτι και αυτό θα γίνει. Επίσης συζητήσαμε το θέμα συντήρησης των υπαρχόντων εστιών οι οποίες είναι παλιές και πρέπει να επισκευαστούν. Πρόσφατα αποφασίστηκε το Ξενία που λειτουργεί ως χώρος φοιτητικής Εστίας να ενταχθεί στο Πανεπιστημιακό χώρο και να ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Το Ξενία στο Ρέθυμνο όπως γνωρίζετε είναι χώρος φοιτητικής εστίας».

Δωρεάν μεταφορά φοιτητών με τα ΚΤΕΛ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιώντας το Κοινωνικό Πρόγραμμα του 2018 ενέταξε για τρίτη συνεχή χρονιά την Κοινωνική Δράση στήριξης απόρων φοιτητών που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης. Οι φοιτητές που εντάχθηκαν είναι 162 δικαιούχοι της Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης και θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται δωρεάν από τους τόπους διαμονής τους προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 45 φοιτητές προς Σχολές Πανεπιστημίου Κρήτης και 34 φοιτητές προς Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου περιλαμβάνονται 60 φοιτητές προς Σχολές Πανεπιστημίου Κρήτης και 2 φοιτητές προς Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων περιλαμβάνονται 5 φοιτητές προς το Πολυτεχνείο Κρήτης και 4 για Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου περιλαμβάνονται 8 φοιτητές προς το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και 4 φοιτητές προς την Α.Σ.Τ.E.K.