Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η ταινία «ΟΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά στο Δήμο Χερσονήσου


Στο πλαίσιο του πανελλαδικού εορτασμού της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης που θεσπίστηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Νόμο 1285/1982 (ΦΕΚ Α 115), το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης) του Δήμου Χερσονήσου παρουσιάζει μια προσέγγιση στο χρονικό της εθνικής αντίστασης και προβάλλει την ταινία με τίτλο «ΟΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά.

Μια εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση.

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των λαϊκών επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βούλγαρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες της Αθήνας, την ίδρυση του ΕΑΜ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας, οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό – φασισμό.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek και πλάνα του σήμερα μέσα από του στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Ένα ντοκυμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκυμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.

«…στου πολέμου την αντάρα όλοι μας αδελφωμένοι, είμαστε φωτιά που λάμπει μες στη γη τη ρημαγμένη… κι απ της νιότης μας την φλόγα θε να λάμψουν όλα γύρω, γιατί έλαχε στη νιότης της ελευθεριάς ο κλήρος».
(αντιστασιακό τραγούδι της εποχής)

«ΟΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα σε ειδική προβολή στην εκδήλωση μνήμης για την Εθνική Αντίσταση - ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ώρα : 8.00μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Μαλίων Δ. Χερσονήσου

Βραβείο Κοινού στο 7ο «Workets Unite! Film Festival
Πρεμιέρα στο Επίσημο Πρόγραμμα του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μνήμη – Ιστορία

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας
Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Δ/νση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος
Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη


Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη

Εμφανίζονται και διηγούνται προσωπικές ιστορίες 14 μαχητές και οι μαχήτριες του ΕΛΑΣ (με αλφαβητική σειρά):

Βαλιμίτης Δημήτρης – Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία – Ζαμάνος Στέλιος – Ζαχαρίας Μάνος – Κατιμερτζής Γιώργος – Μαραγκουδάκης Κώστας – Μπαλάνος Νίκος – Νικηφοράκης Ζάχος – Νικολάου Έλλη – Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης – Παπαδημητρίου Γιώργος – Πετροπούλου Ζωή – Σφακιανάκης Νίκος – Σαββατιανού Ελένη.

Η ταινία – ντοκυμαντέρ θα προβληθεί με την ειδική άδεια της ομάδας «Συλλογική Μνήμη» στο ΚΔΒΜ του Δήμου Χερσονήσου

Επικοινωνία για την εκδήλωση: Ελένη Μαραγκάκη 6972921895 ΚΔΒΜ Δ. Χερσονήσου