Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Έναρξη σεμιναρίων Ιστορίας της Τέχνης


Σε τέσσερις σεμιναριακούς κύκλους παρουσιάζεται, σε θεματικές συνέχειες, η Ιστορία της Τέχνης της Δύσης (από την εποχή του Μεσαίωνα ως τον 20ό αιώνα). Κύριος σκοπός των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση του ματιού με μια πολλαπλή ‘ανάγνωση’ και ερμηνεία του έργου τέχνης. Η τέχνη εξετάζεται στο κοινωνικό και ιστορικό της συγκείμενο, αλλά επίσης προσεγγίζεται τόσο θεωρητικά όσο και ως περιπέτεια της μορφής.

Εισηγήτρια: Δρ. Έφη Φουντουλάκη
1η εισαγωγική συνάντηση με ελεύθερη είσοδο, στις 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00 - 21:00, ΨΥΧΗ, Αυλώνος 8, Ηράκλειο Κρήτης
(Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6973308101)

Τίτλος: «Πολλαπλές ερμηνείες του έργου τέχνης: αποκρυπτογράφηση καλλιτεχνικών κωδίκων και κατανόηση των τεχνοτροπιών – Αναγέννηση και Μανιερισμός»
Ερμηνεία του έργου τέχνης: η μορφολογική ανάλυση και ο ρόλος του θεατή (αισθητική θεωρία της πρόσληψης).
Οι μορφολογικές αναλύσεις ( σύνθεση, απόδοση του χώρου και της ανθρώπινης μορφής, ο χειρισμός του φωτός και του χρώματος, κτλ.) αποσκοπούν στην αποκρυπτογράφηση των εικαστικών κωδίκων, στην κατανόηση των τεχνοτροπιών, καθώς και στην εξοικείωση με την ιστορικοτεχνική ορολογία.
Βασικά ερωτήματα γύρω από τα οποία στρέφεται η ανάλυση των έργων είναι το πώς δημιουργούνται οι εικαστικοί κώδικες, που αργότερα θα ονομαστούν παραδοσιακοί, τι σημαίνουν τον καιρό της δημιουργίας τους, καθώς και ποιά είναι η σχέση τους με την τέχνη του παρελθόντος.
Η μορφολογία προσεγγίζεται κυρίως ως αποτύπωση της θεώρησης και αντίληψης του κόσμου. Η ιστορία της τέχνης της Αναγέννησης και του Μανιερισμού είναι το πεδίο αναφοράς αυτών των μορφολογικών αναλύσεων.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Έφη Φουντουλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon – Sorbonne, ως υπότροφος του γαλλικού κράτους.
Ήταν μέλος της τριμελούς οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης και του διεθνούς συνεδρίου για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ηράκλειο, 1990). 
Δίδαξε το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 έως το 2018 δίδαξε ως Επίκουρος καθηγήτρια στο Πάντειον Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. 

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. 

Έχει δημοσιεύσει μια μελέτη για το έργο του Θωμά Φανουράκη στο βιβλίο Θ. Φ. : Ζωγραφική (εκδ. Δήμος Ηρακλείου) και είναι συγγραφέας του βιβλίου Επαναφορά στον Greco (1η έκδοση: 1998, Βικελαία Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου, Κρήτη, 2η έκδοση: 2005, Νεφέλη, Αθήνα).