Πλουμή - Παραγιουδάκης

Προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» στο Πολύκεντρο Δ. Φαιστού στις Μοίρες


Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού καλεί την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στις 8.00 μμ και την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6.00 μμ στο Πολύκεντρο Δ. Φαιστού στις Μοίρες στην προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη και του ίδιου του σκηνοθέτη.

Η ταινία πραγματεύεται τη θυσία των 200 κομμουνιστών, κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης κρατούμενος στο Χαϊδάρι, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Κ. Φίσερ. Ο Γερμανός διοικητής του χάριζε τη ζωή κι ο Σουκατζίδης προτίμησε να εκτελεστεί!

Το γεγονός που πραγματεύεται η ταινία περιγράφεται- διασώζεται στο βιβλίο του Θέμου Κορνάρου «Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου». Ο Θ. Κορνάρος ήταν κι αυτός κρατούμενος στο Χαϊδάρι. Το «Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου» κυκλοφόρησε το 1945 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα της ευρωπαϊκής αντιστασιακής λογοτεχνίας. Ήταν εξαντλημένο εδώ και πολλά χρόνια και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η ταινία, που διεγείρει πλούσια συναισθήματα, σέβεται την ιστορική αλήθεια και μπορεί να αποτελέσει αφορμή, ώστε οι νέοι να ψάξουν παραπάνω, ν' αναζητήσουν να μάθουν ποιοι ήταν αυτοί οι 200 που με την αλύγιστη στάση τους νίκησαν τον φόβο και τον θάνατο. «Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ...» έγραφε ένα απ' τα δεκάδες σημειώματα τα σκορπισμένα κοντά στα άψυχα κορμιά των 200 κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, των εκτελεσμένων ηρώων της Καισαριανής . «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος», έγραφε στο τελευταίο γράμμα του ο Νίκος Μαριακάκης από τα Χανιά, εκτελεσμένος με τους 200. Πολύτιμη παρακαταθήκη του χτες ριζωμένη στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας για την αντιμετώπιση του σήμερα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντρέ Χένικε, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μιχάλης Αεράκης, Μέλια Κρέλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης και άλλοι.



ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΤΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ