Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πλήθος κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύμβολα και Συμβολισμοί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου (photos)


Στην κατάμεστη από κόσμο Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ομαδικής έκθεσης με θέμα τη σύγχρονη αγιογραφία και τίτλο «Σύμβολα και Συμβολισμοί».


Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαλλιωτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη Νίκος Χρονάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μανώλης Βελιβασάκης, καθώς και πολλά στελέχη της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, οι οποίοι απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Πινακοθήκης Κώστας Τριγώνης, ενώ ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην όμορφη Τύλισο. Στα εγκαίνια μίας ακόμη σημαντικής έκθεσης, στην καινούργια - και κυρίαρχη - πολιτιστική δομή του Δήμου Μαλεβιζίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη μας. Της τρίτης κατά σειρά μεγάλης επένδυσής μας στον πολιτισμό, μετά τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Γάζι.
Σας καλωσορίζω στην Πινακοθήκης του Δήμου μας, για την οποία όλοι μας στο Μαλεβίζι, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε. Γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα – και με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και του κ. Αρναουτάκη προσωπικά-, κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε ένα ημιτελές και αναξιοποίητο δημοτικό κτήριο που είχε αρχικά σχεδιαστεί για Δημαρχείο, και να το μετατρέψουμε σε χώρο τέχνης και πολιτισμού, για το Μαλεβίζι και την ευρύτερη περιοχή μας γενικότερα. Μια εξέχουσα πολιτιστική δομή, για τη δημιουργία της οποίας υπήρξε καθοριστική η δωρεά του μεγάλου συντοπίτη μας ζωγράφου, του αείμνηστου φίλου Μπότη θαλασσινού, τα 250 περίπου έργα του οποίου αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της Πινακοθήκης.
Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην γενναιόδωρη αυτή πρωταρχική δωρεά του Μπότη. Κι εμείς ως δημοτική αρχή ανταποδώσαμε τα ελάχιστα οφειλόμενα, με την ονοματοθεσία της Πινακοθήκης μας στο όνομα του αείμνηστου καλλιτέχνη, και την προβολή του συνόλου των δωρηθέντων έργων του, για περίπου 8 μήνες σε μια λαμπρή έκθεση του Κωστή Δολαψάκη, αφιερωμένη στη μνήμη του Μπότη Θαλασσινού.

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα εγκαινιάζουμε μια ακόμη πολύ σημαντική, ομαδική αυτή τη φορά, έκθεση της Δημοτική Πινακοθήκης. Πρόκειται για την έκθεση με τον τίτλο «Σύμβολα και Συμβολισμοί» στην οποία συμμετέχει ένα πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κρήτη κυρίως, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Μια έκθεση για την οποία και μόνο ο αριθμός των 45 συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αναδεικνύει το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.
Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στις αίθουσες της έκθεσης κατά την προετοιμασία της, τις προηγούμενες ημέρες. Τόσο στο πρώτο σκέλος που αναδεικνύει την εξελικτική πορεία και τις τάσεις της αγιογραφίας έως τις μέρες μας- τα Σύμβολα-, όσο και στο δεύτερο -τους Συμβολισμούς-, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα παραδεδομένα λατρευτικά σύμβολα της πρώτης κατηγορίας, τις εικόνες, τα ψηφιδωτά, και τα λοιπά έργα γλυπτικής και κεραμικής τέχνης.
Και μπόρεσα να διαπιστώσω και ο ίδιος εκείνο το μήνυμα που νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα από την παρούσα έκθεση: ότι δηλαδή τόσο η αγιογραφική τέχνη στον τόπο μας, όσο και η τέχνη ευρύτερα, -εν προκειμένω η εμπνευσμένη από τα λατρευτικά έργα-, παρά τη γενικότερη εικόνα μαρασμού και κατήφειας, απηχούν μια γενικότερη ακμή της καλλιτεχνικής παραγωγής στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Και θέλω να τονίσω ότι η προσωπική μου αυτή θετική παρατήρηση με γεμίζει αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες, για το μέλλον του τόπου μας!
Αγαπητοί φίλοι, δε θα πω εγώ περισσότερα. Θα μας τα πουν αυτά με τον καλύτερο τρόπο οι ειδικοί της αποψινής εκδήλωσης, και πρωτίστως η επιμελήτρια της έκθεσης, εικαστικός κυρία Χρύσα Βαθιανάκη και βέβαια οι παριστάμενοι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Θέλω όμως να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία της σπουδαίας αυτής Έκθεσης.
Καταρχήν, όλους στους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμβάλλουν με τα έργα τους στην λαμπρή αυτή νέα έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης μας. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε έναν - έναν προσωπικά για την καλλιτεχνική προσφορά τους. Να συγχαρώ προσωπικά και τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της Πινακοθήκης μας, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να δώσει πνοή σε μια νέα πολιτιστική δομή. Τους ευχαριστώ θερμά και τους συγχαίρω στο πρόσωπο του Προέδρου της Επιτροπής Κ. Κώστα Τριγώνη και της Αντιπροέδρου κας Άννας Φραντζεσκάκη. Και βέβαια να συγχαρώ και να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, την ακούραστη επιμελήτρια αυτής της έκθεσης, την εικαστικό κυρία Χρύσα Βαθιανάκη που έδωσε την ψυχή της για να φτάσουμε στην αποψινή όμορφη βραδιά.
Ευχαριστώ και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα μαζί μας και λαμπρύνετε με την παρουσία σας τα αποψινά εγκαίνια. Σας ευχαριστώ πολύ».



Στην έκθεση, λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες από την Κρήτη και την Αθήνα και διακρίνεται σε δυο ενότητες:
Η πρώτη φιλοξενεί έργα καταξιωμένων σύγχρονων Κρητών Αγιογράφων και ψηφιδογράφων που συνίστανται σε φορητές εικόνες, νωπογραφίες, ψηφιδωτά, έργα με αναφορές στα αρχαία Φαγιούμ, καθώς και έργα γλυπτικής και κεραμικής τέχνης. Η ενότητα αυτή σκοπό έχει να δείξει την σημερινή αγιογραφία μέσα στο πλαίσιο της βυζαντινής παράδοσης, καθώς και την εξελικτική πορεία της αγιογραφικής τέχνης.
Η δεύτερη ενότητα φιλοξενεί έργα σύγχρονων δημιουργών, με τα οποία προσεγγίζεται με άλλη ματιά η θρησκευτική αντίληψη, όχι πλέον σαν λατρευτικό μέσο, αλλά ως Τέχνη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, σύγχρονα εικαστικά έργα αντλούν έμπνευση και συνομιλούν με έργα λατρευτικής τέχνης και κατ' επέκταση με τον επισκέπτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και σε αυτήν συμμετέχουν οι:

Έκθεση Βυζαντινής Τέχνης
Βιστάκης Γιάννης

Δαμιανός Νικόλαος

Ζαμπετάκης Νίκος

Καστελλιανάκης Νεκτάριος

Κόκκινος Σπύρος

Κοντογιάννης Γιώργος

Κρασανάκη Όλγα

Κτιστάκης Γιώργος

Λυδάκη Μαρία

Μανουσάκη Βούλα

Μαρκάκης Μαρίνος

Μαρματάκης Βαγγέλης

Ματθαιάκης Θεμιστοκλής

Μπέλος Ανδρέας

Μπετεινάκη Μανώλης

Ξυπάκης Θωμάς

Παπαχρονάκη Άννα

Παυλάκης Μιχαήλ

Πεϊνίρης Γιάννης

Πεϊνίρης Λουκάς

Πέτσουρα Σύλβια

Προκοπάκης Αρσένιος

Ρουκούδης Μανώλης

Σησαμάκης Νικόλαος

Σταυρακάκης Κώστας

Συριανόγλου Ελευθερία

Φιολιτάκη Μαρία

Χατζοπούλου Καλλιόπη

Χειρακάκης Γιώργος



Σύγχρονη Τέχνη
Βασιλάκου Αργυρή

Βαθιανάκη Χρύσα

Βερυκάκη Όλγα

Βουζουνεράκης Μιχαήλ

Βούσουρας Ανδρέας

Γλινιάς Νίκος

Δερμάτης Χαράλαμπος

Καμένου Βίκυ

Μανωλαράκη Ελένη

Μαντζουκα Αντωνία

Μπαδόλα Ειρήνη

Μπακαλούμα Τζένη

Μπαρδής Ιωάννης

Πετράκη Αναστασία

Πέτσουρα Σύλβια

Ποντικάκης Μάνος

Ρέγκος Πολύκλειτος

Σταυρουλάκης Νικόλαος

Σκυλουράκη Μιράντα

Σόφρα Βασιλική

Φαλκώνης Μιχαήλ

Χατζηδάκη Πέπη

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπενθυμίζεται ότι σε ειδικές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκη Μαλεβιζίου εκτίθεται μόνιμα τμήμα του έργου του αείμνηστου ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, ενώ το ωράριο λειτουργίας της είναι:

· Σάββατο: 10:00 – 15:00

· Κυριακή: 10:00 – 15:00

· Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά

· Τετάρτη: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00

· Πέμπτη: 09:00 – 13:00 & 17:30 – 20:00

· Παρασκευή: 10:00 – 14:00


Τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου μπορούν να επισκέπτονται σύλλογοι, μαθητές και φορείς σε γκρουπ κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2810831117.
Επίσης, το κτίριο της Πινακοθήκης διαθέτει ένα σύγχρονο αμφιθέατρο για τη διοργάνωση ομιλιών, συνεδρίων και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, χωρητικότητας 120 ατόμων και φουαγέ που μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον έως και 50 άτομα. Το αμφιθέατρο είναι πλήρως εξοπλισμένο με οπτικοακουστικά μέσα (ηχητική εγκατάσταση, οθόνη προβολής, κλπ), διαθέτει σύνδεση Wi-Fi, ρυθμιζόμενο φωτισμό και ο χώρος είναι πλήρως κλιματιζόμενος.