Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στις «Μέρες Γαστρονομίας» ο Δήμαρχος Ηρακλείου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις


Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, αλλά και πλήθους κόσμους που επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2018».


Η διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η οποία πραγματοποιείται στον χώρο στάθμευσης του καφέ «ΜΑΡΙΝΑ» στο λιμάνι της πόλης, είναι αφιερωμένη στην Γαστρονομία της Κρήτης και ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχος, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι “Μέρες Γαστρονομίας 2018” αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων της κρητικής γης. Συνάμα, παρουσιάζουν την επάρκεια των σύγχρονων παραγωγών, των τοπικών συνεταιρισμών, και των επαγγελματιών στους τομείς εστίασης και τουρισμού.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, για την διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων βρήκε άμεση κι έμπρακτη ανταπόκριση από πολλούς φορείς του τόπου μας. Η γόνιμη αυτή συνεργασία αποτελεί παράδειγμα των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας. Ευελπιστώ ότι και οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης θα στηρίξουν τις “Μέρες Γαστρονομίας”, ώστε να γίνουν θεσμός για το Ηράκλειο.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία».



Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Μανόλης Χνάρης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Gian Andrea Garancini, η Αντιπρόεδρος του Ο.Λ.Η. Αγγέλα Σμυρνάκη, ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την γαστρονομία από τους: Μαριλένα Καμπά - Αν. Καθ. Ιατρικής: «Οι Ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου», Απόστολο Σπύρου - Αν. Καθ. Χημείας: «Ανάλυση της σύστασης του ελαιόλαδου», Μαριάννα Καραμάνου - Αν. Καθ. Ιατρικής: «Δίπυρος άρτος (παξιμάδι) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», Νίκο Μηλιαράκη - οινοποιός, πρ. Δικτύου Wines of Crete : «Το κρητικό εμφιαλωμένο κρασί χθες – σήμερα – αύριο» , την ίδια ώρα που γνωστοί Έλληνες chef μαγείρευαν για τους εκατοντάδες επισκέπτες ενώ ντόπιοι παραγωγοί εξέθεταν τα προϊόντα τους.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη και του συγκροτήματός της.


Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση με τα τοπικά προϊόντα επισκέφθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Υγείας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος την Πέμπτη βρισκόταν στο Ηράκλειο.

Οι «Μέρες Γαστρονομίας» συνεχίζονται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου:

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

19:00-21:00 : Γνωστοί Έλληνες chef (Τάσος Παπαδάκης, Χρήστος Λάππας, Δημήτρης Τσανανάς, Παναγιώτης Βρανάκης) μαγειρεύουν για σας!

* Ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν προϊόντα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο …

13:00 -15:00 & 17:00 -19:00 : Μέλη γυναικείων συνεταιρισμών και γνωστοί chef μοιράζονται τις συνταγές τους και προσφέρουν γευστικές δοκιμές.



Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις

20:30 : μουσική βραδιά με κρητική παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.

14:00-15:00 : Παραδοσιακοί σκοποί και χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο «ΧΝΑΡΗ».

* Η μουσική παρέα του Δ. Παγωμένου (Ν. Βογιατζάκης, Α. Κανακάκης, Ά. Τερζάκης, Ν. Παγωμένος, Μ. Πινακουλάκης) ερμηνεύει όχι μόνο δικά της τραγούδια αλλά και σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.