Πλουμή - Παραγιουδάκης

Την κινητοποίηση- συνεργασία Πολιτείας, Φορέων, κοινωνίας για την ανακούφιση και στήριξη χιλιάδων ασθενών Alzheimer και των οικογενειών τους, τόνισε ο Περιφερειάρχης και οι οργανωτές στο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό συνέδριο.


Στις μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις από την νόσο Alzheimer αλλά και στην συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο έργο της εταιρείας νόσου Alzheimer για τους χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειες τους, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο 6ο Παγκρήτιο διεπιστημονικό συνέδριο Alzheimer και 2ο Πανελλήνιο συνέδριο στην ενεργό και υγιή γήρανση που πραγματοποιείται με επιτυχία στο Ηράκλειο. 
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης παρουσία θεσμικών φορέων, της Εκκλησίας, του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Υ.Π.Ε, Πανεπιστημιακών, της Ιατρικής κοινότητας, Αυτοδιοικητικών, εθελοντικών οργανώσεων, απεύθυνε κάλεσμα σε όλους λέγοντας: «Οφείλουμε μετά τη λήξη αυτού του συνεδρίου να επιβεβαιώσουμε ότι όλοι μαζί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, η εκκλησία, η ιατρική κοινότητα, οι εθελοντικοί φορείς, θα συνάψουμε ένα συμβόλαιο, θα συμμετέχουμε σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που στόχο θα έχει να ανακουφίσει έμπρακτα τόσο τους χιλιάδες ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους, περιορίζοντας όσο γίνεται περισσότερο τις συνέπειες της νόσου σε κοινωνικό, ηθικό και οικονομικό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο Περιφερειάρχης για την οργάνωση και το σπουδαίο έργο που επιτελείται, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στους οργανωτές, στην κ. Ιωάννα Κορτσιδάκη, στους συνεργάτες της, στους συνδιοργανωτές αλλά και όλους τους εισηγητές του συνεδρίου.

Επίσης στους χαιρετισμούς τους όλοι οι παριστάμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του συνεδρίου στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα, τις επιπτώσεις και στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την στήριξη και ανακούφιση των χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους.


«Ο συνδυασμός ανάπτυξης και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης με την κινητοποίηση της Πολιτείας και της κοινωνίας γενικότερα αποτελούν το μόνο δρόμο για την αντιμετώπιση του σύνθετου προβλήματος» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της καλωσορίζοντας όλους τους παριστάμενους στο συνέδριο η Ιωάννα Κορτσιδάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Ετ Ν Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» και Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε η κ Κορτσιδάκη είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, Επιστημονικών φορέων, του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας, εθελοντικών συλλόγων, ενώ τόνισε ότι οι διοργανώσεις στο Ηράκλειο το 6ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό συνέδριο και το 2ο Πανελλήνιο, να αποτελέσουν και πάλι ένα εφαλτήριο για τον καλύτερο συντονισμό και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων που σχετίζονται με την νόσο. Η κα. Κορτσιδάκη, ευχαρίστησε θερμά για την συνεργασία, θεσμικούς εκπροσώπους και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη για την συνεχή συνεργασία και στήριξη, όπως και όλους τους ομιλητές, φορείς, συμμετέχοντες που συνέτειναν στην επιτυχία του συνεδρίου. Την οργάνωση του τριημέρου συνεδρίου στο ξενοδοχείο “Galaxy” είχε η εταιρεία Ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ηρακλείου, με την συνεργασία της Παθολογικής, Νευρολογικής, Ψυχιατρικής και Κλινικής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Εταιρειών Alzheimer Χανίων, Ρεθύμνου, το ΙΤΕ, ΤΕΙ Κρήτης, και με την αιγίδα: Περιφέρειας Κρήτης,7ης Υ.Π.Ε Κρήτης, Δήμου Ηρακλείου, Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, Ιατρικής εταιρείας Κρήτης, Ελληνικής Εταιρείας μελέτης και έρευνας γήρανσης, Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής εταιρείας, Ελληνικής ομοσπονδίας Ν. Alzheimer.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας του μέλους της “Αλληλεγγύης” φυσιοθεραπευτή και βραβευμένου καλλιτέχνη -φωτογράφου Στέφανου Πατεράκη με θεμα: «Τρίτη ηλικία-Τρίτη Ζωή». Επίσης το Σάββατο το βράδυ στην πύλη Βηθλεέμ, η “Αλληλεγγύη” και ο πολιτιστικός Σύλλογος Καταλαγαρίου παρουσίασαν Μουσικοθεατρική παράσταση “Γνώση και φως στο Alzheimer” με ελεύθερη είσοδο.