Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μπορεί ο κόσμος ν΄ αλλάξει μέσα στον Ιούλιο ; #My7h


Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης στο capital.gr
16 Ιουλίου 2018. Ελσίνκι, Φινλανδία. "Ελσίνκι 2018"

Μια μέρα μετά τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας και την κατάκτηση του παγκόσμιου τροπαίου για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού από τη Γαλλία, η οποία επικρατεί με 4-2 της αξιόμαχης Κροατίας, στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντιόνται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας σε μια ιστορική διμερή συνάντηση.

Μόλις ολοκληρώνεται η συνάντηση των προέδρων Αμερικής και Ρωσίας στη φινλανδική πρωτεύουσα, ο μεγιστάνας Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφωνεί προς τους εκπροσώπους του Τύπου αλλά και των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ρωσίας πως "ο κόσμος αλλάζει"!!!

16 Ιουλίου 2018. Μόσχα, Ρωσία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κουρασμένος από το βαρύ πρόγραμμα του Μουντιάλ της Ρωσίας και την τελετή λήξης με την αναπάντεχη αλλαγή του καιρού, αναχωρεί την επομένη του μεγάλου τελικού, για το Ελσίνκι της Φινλανδίας, έχοντας στις αποσκευές την επίσημη μπάλα του "Fifa World Cup 2018", την οποία σκοπεύει να δωρίσει στον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

"Ελσίνκι 2018". Ο κόσμος αλλάζει;

Η ιστορική, κατά τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς λόγο διεξαγωγής για τους διεθνείς αναλυτές, γίνεται στο αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας, λαμβάνει τον κωδικό "Ελσίνκι 2018", με τους δύο Προέδρους εμφανώς καταβεβλημένους από την κούραση, για διαφορετικούς όμως λόγους.

Αν και προαναφερθήκαμε στον λόγο της κούρασης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η αντίστοιχη κούραση στο πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ήταν εμφανής, προφανώς εξαιτίας των αρκετών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην άσκηση της εξουσίας στο εσωτερικό των Η.Π.Α., αλλά και του βεβαρημένου προγράμματος των καθηκόντων που όπως φαίνεται έχουν αρχίσει να τον κουράζουν σε σημαντικό βαθμό.

Η θυελλώδης συνέντευξη τύπου "Ελσίνκι 2018"

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών, ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καθώς η συζήτηση αφορά δυο χώρες, τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία που διαθέτουν το 90% των πυρηνικών όπλων, χωρίς καμία όμως αναφορά για τον πόλεμο στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στο θέμα της Κριμαίας.

Όσοι εκ των διεθνών αναλυτών και δημοσιογράφων είχαν την τύχη να παραβρεθούν στη συνέντευξη τύπου Τραμπ - Πούτιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελσίνκι, διαπίστωσαν πως εκτός από κουρασμένος ηγέτης ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνάντηση, κάτι που φάνηκε στο ζήτημα της Κριμαίας, το οποίο έδειχνε να μην το καταλαβαίνει, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται στο θέμα του φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ στη συνάντηση του "Ελσίνκι 2018", στο μυαλό του έχει μόνο το θέμα της ανάμειξης ή μη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στις "Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές 2018", θέμα που φάνηκε πως τον "έκαιγε", προκειμένου να σώσει τον ίδιο του τον εαυτό, ακόμα και αν χρειάστηκε να δώσει στεγνά, όπως και έκανε, τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α., στον Ρώσο Πρόεδρο..

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει "υποστηρικτή" στο ζήτημα της εμπλοκής ή μη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος τονίζει στην κοινή συνέντευξη τύπου, δεχόμενος το απρόσμενο "δώρο" του Αμερικανού Προέδρου, πως ως πρώην μυστικός πράκτορας της KGB, γνωρίζει τη διαδικασία που ακολουθείται στις εμπλοκές των μυστικών υπηρεσιών και πως υπάρχουν διαβαθμισμένα έγγραφα των συγκεκριμένων υπηρεσιών που αποδεικνύουν αν υπήρχε συνεννόηση ή μη των δύο πλευρών κατά την προεκλογική περίοδο στις Η.Π.Α.

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη συνέντευξη Τραμπ στο Ελσίνκι

Στις Η.Π.Α, οι αντιδράσεις μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση και κυρίως των όσων έχουν ειπωθεί δια στόματος του 45ου Αμερικανού Αντιπροέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας και προκαλούν τριγμούς στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, καθώς εκτός των Δημοκρατικών, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος και με τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι τον στήριξαν στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές της Τρίτης 8 Νοεμβρίου του 2016.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι σχεδόν ενωμένο απέναντι στο παραλήρημα του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο "Ελσίνκι 2018" ως προς τις ευθύνες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι καταφέρονται με δηλώσεις εναντίον του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θεωρούν πως εκθέτει την CIA και το FBI, δίνοντας ουσιαστικά τα πρωτεία της παγκόσμιας διπλωματίας, εντός του πολέμου των μυστικών υπηρεσιών στη ρωσική διπλωματία, προσφέροντας ένα διπλωματικό δώρο στήριξης στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που δεν περίμενε πως θα δεχθεί, ούτε ο πρώην μυστικός πράκτορας της ΚGB, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου του 2008 Μακ Κειν ενάντια στην πολιτική Τραμπ

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Προέδρου του 2008 Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πως Αμερικανός πρόεδρος, "στέκεται δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του κατηγορώντας τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη δράση τους στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές του 2018".

Στις Η.Π.Α έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση για την καθαίρεση ή όχι του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, έστω και αν οι συγκεκριμένες εκφράσεις δεν έρχονται από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, αλλά από τοποθετήσεις πρώην ανώτατων στελεχών της CIA, οι οποίοι αναφέρουν πως η προεδρική τοποθέτηση στο "Ελσίνκι 2018" αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.

H παραδοχή Τραμπ για τη ρωσική εμπλοκή στις "Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές 2016"

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ελσίνκι, για να αντιμετωπίσει την θύελλα αντιδράσεων που ξεσπάει στις Η.Π.Α, αναγκάζεται να παραδεχθεί σε κλειστή συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο πως στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές του 2016 υπήρξε τελικά ρωσική παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς ωστόσο, πάντα κατά τον ίδιο, αυτή η ανάμειξη να θεωρείται ικανή, ώστε να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Μη ξεχνάμε πως στη διαδικασία της ψηφοφορίας των Αμερικανικών Εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ εκλέχθηκε από το εκλεκτορικό σώμα και όχι από τη διαδικασία των εκλογών τις οποίες αριθμητικά είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο ρόλος του Λαβρόφ στο "Eλσίνκι 2018"

Σίγουρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να μην είχε ταξιδέψει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μια μέρα μετά από τις κουραστικές εκδηλώσεις της τελετής λήξης του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αυτός που χαιρόταν για το αποτέλεσμα της συνάντησης "Ελσίνκι 2018", μάλιστα περισσότερο και από τους δύο ηγέτες, δεν ήταν άλλος εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης και από το αναπάντεχο "δώρο Τραμπ" στη ρωσική διπλωματία, δήλωνε στη ρωσική αντιπροσωπεία, πως η συνάντηση "Ελσίνκι 2018", παρά την κούραση των δυο ηγετών, πήγε όχι απλώς καλά για τη ρωσική πλευρά, αλλά "Super", όπως με γλαφυρό τρόπο αποτίμησε την ιστορική συνάντηση στο αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Ο Ρώσος Υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στέκεται ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης "Ελσίνκι 2018" και τον αναβαθμισμένο ρόλο, τόσο της ρωσικής διπλωματίας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και του μελλοντικού ρόλου του ιδίου στο πολιτικό σκηνικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το δώρο Πούτιν στη Μελάνια Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αρχικά προσφέρει στον 45ο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την επίσημη μπάλα ποδοσφαίρου που χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ευχαριστεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά τονίζει πως τη μπάλα θα την χαρίσει στον μικρό γιο του.

Τότε ο ηγέτης της Ρωσίας "πετάει" την μπάλα προς τη μεριά της Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α Μελάνια Τραμπ.

Το πολιτικό "gambling" στις υπηρεσίες του ποδοσφαίρου

Οι Η.Π.Α θα διοργανώσουν το Μουντιάλ του 2026 μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά.
Ο τελικός του Μουντιάλ της Βορείου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί στο Νιου Τζέρσεϋ της Νέας Υόρκης, την ιδιαίτερη πατρίδα του 45ου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, το "Fifa World Cup 2022" θα έχει χρώμα Μέσης Ανατολής, καθώς θα διοργανωθεί από το Κατάρ και για πρώτη φορά θα διεξαχθεί όχι καλοκαίρι αλλά τον Δεκέμβριο του 2022.

Πως σας φαίνεται το τρίγωνο Ρωσίας, Μέσης Ανατολής και Η.Π.Α. ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο αθλητικών διοργανώσεων του διεθνούς ποδοσφαίρου;
Τι λέτε;
Χωράει ή όχι η υψηλή διεθνής διπλωματία στο χορτάρι των ποδοσφαιρικών παγκόσμιων γηπέδων;

Ο κόσμος αλλάζει;

Μπορεί να ελπίζει ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πως ο κόσμος άλλαξε, μετά από τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου;

Το τουρκικό πραξικόπημα της 15ης - 16ης Ιουλίου 2016

Ενδεχομένως ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μην θυμόταν πως μεταξύ 15 και 16 Ιουλίου του 2016 πραγματοποιήθηκε το τριπλό πραξικόπημα στην Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν, ίσως και με "αμερικανικό δάκτυλο", με την Τουρκία από τη νύχτα του πραξικοπήματος και μετά, να έχει αλλάξει προς το χειρότερο, βρισκόμενη, επισήμως, σε πλήρη συμφωνία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας εδώ και δύο χρόνια εντός του στρατιωτικού νόμου.

Η Τουρκία από την επόμενη του πραξικοπήματος μέρα, ζητάει συνεχώς, χωρίς αποτέλεσμα, από την αμερικανική κυβέρνηση την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στη Βορειοανατολική ακτή των Η.Π.Α και έχει κατηγορηθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ο εμπνευστής και διοργανωτής του πραξικοπήματος που διαδραματίζεται στη χώρα της ημισελήνου τη νύχτα της 15ης προς τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου του 2016.

Ιούλιος 1974. Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ, αν δεν θυμάται τα όσα φέρνει ο Ιούλιος και το τουρκικό πραξικόπημα του 2016, τότε σίγουρα δεν θα έχει "εισβάλλει" στην αντίληψή του η τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή στην Κύπρο.

Η πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο αρχίζει τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, έπειτα από το πράσινο φως που δίνει στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ο Χένρι Κίσινγκερ, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ως Υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Ο κόσμος, πάντα κατά Τραμπ, μπορεί να αλλάξει τον Ιούλιο

Προφανώς, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως γνήσιος και σκληρός Αμερικανός, γνωρίζει μόνο πως ο Ιούλιος είναι ο μήνας που οι μύθοι γεννιούνται.

Άλλωστε η 4η Ιουλίου είναι η μέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, άρα βάσει της αμερικανικής λογικής, ο κόσμος, ναι, μπορεί ν ` αλλάξει τον Ιούλιο.

Μη ξεχνάμε πως οι μύθοι γεννιούνται τον Ιούλιο…#My7h

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
@mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis