Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συνέντευξη τύπου και απαντήσεις για την πορεία ανάπλασης των οδών Ίδης - Δικαιοσύνης


Συνέντευξη τύπου με θέμα την πορεία των εργασιών στην ανάπλαση Ίδης – Δικαιοσύνης, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Εν τω μεταξύ και επειδή το ενδιαφέρον του κόσμου είναι δικαιολογημένα μεγάλο, η Δημοτική Αρχή διευκρινίζει τα εξής:

- Σε μια ανάπλαση τέτοιου μεγέθους στο κεντρικότερο και εμπορικότερο σημείο της παλιάς πόλης, το οποίο μάλιστα αποτελεί και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες είναι πράγματα αυτονόητα. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί σχεδόν στο σύνολο των αντίστοιχων αναπλάσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν.

- Τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι ακριβώς τα προβλεπόμενα από τα τεύχη δημοπράτησης. Για το υλικό επίστρωσης της κεντρικής λωρίδας κίνησης της οδού Ίδης και Δικαιοσύνης, προβλεπόταν η τοποθέτηση είτε πορφυρίτη είτε κόκκινου γρανίτη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

- Οι αλλαγές στη μελέτη όπως λ.χ. η διατήρηση των δέντρων στην Λ. Δικαιοσύνης, γίνονται πάντα με την σύμφωνη γνώμη του μελετητή και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

- Οι προσαρμογές τεχνικών λεπτομερειών που γίνονται κατά την υλοποίηση του έργου, όπως είθισται σε έργα τέτοιου είδους και τέτοιας κλίμακας, δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση τροποποίηση του βασικού σχεδίου του έργου ή των διακριτών στοιχείων του και δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα ή η αντοχή του. Και για αυτές τις προσαρμογές λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του μελετητή .

- Αυτονόητο είναι δε, ότι μικρές προσαρμογές δεν συνιστούν παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας και της ισότητας συμμετοχής στις διαδικασίες ελεύθερου ανταγωνισμού αλλά είναι αναγκαίες για την άρτια και την ταχύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου.

- Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η δημοτική αρχή κάνει «χάρες» στον εργολάβο, είτε δεν ξέρουν τα γεγονότα, είτε λένε συνειδητά ψέματα: Για κάθε αλλαγή που έχει γίνει ή ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον, γίνεται ή θα γίνει και η σχετική προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου. Με πιο απλά λόγια, αν σε κάποιο υλικό η ανάδοχος εταιρεία πληρώσει λιγότερα από τα προβλεπόμενα, ο προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί αναλόγως, αφού ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και εκεί που οι αλλαγές ανεβάζουν το κόστος – έχουν συμβεί και τέτοιες απλώς το αφήγημα των συστηματικών λασπολόγων επιλέγει να τις αγνοεί.

- Η επίβλεψη του έργου είναι ασφυκτική, ως οφείλει. Ακόμη κι αν αυτό οδηγεί ενίοτε σε καθυστέρηση των εργασιών, ο Δήμαρχος προσωπικά και η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω όσον αφορά στην ποιοτική και έντεχνη εκτέλεση του έργου. Το αν αυτή η διαχείριση αποβεί επιτυχής ή όχι, θα φανεί στο αποτέλεσμα. Οι δημότες που βλέπουν καθημερινά την ποιότητα των αναπλάσεων του παρελθόντος, έχουν την εμπειρία να κρίνουν.

- Είναι δεδομένο ότι στην οδό Ίδης παρατηρήθηκε καθυστέρηση για λόγους που έχουν εξηγηθεί στο παρελθόν. Αντιλαμβανόμαστε την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι δημότες και κυρίως οι καταστηματάρχες της περιοχής, Αλλά ο Δήμαρχος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και σε όλους τους τόνους ότι σε ένα έργο τέτοιας έκτασης και τόσων ιδιαιτεροτήτων, αναπόφευκτα θα υπήρχε ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην Ίδης όσο και στην Δικαιοσύνης, οι εργασίες προχωρούν πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η Υπηρεσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν έτσι, μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί.

Εκτός των υπόλοιπων ιδιαιτεροτήτων, αυτή η ανάπλαση έχει και μια ακόμη: Καθώς συμβαίνει στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλων. Κάθε πέτρα που τοποθετείται, γίνεται αμέσως αντικείμενο σχολιασμού από τους πάντες – ειδικούς και μη. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως. Μπορεί να λειτουργήσει (και λειτουργεί) ως μια χρήσιμη και απαραίτητη επιπλέον επίβλεψη.

Απλώς έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι εκτός από εκείνους που θέλουν να προχωρήσει το έργο, έντεχνα και σωστά, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι (γνωστοί έτσι κι αλλιώς) που το υπονομεύουν συστηματικά, με αναληθή και ανακόλουθα δημοσιεύματα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των πρώτων.

Δεν θα τα καταφέρουν, διότι η σκοπιμότητά τους είναι προφανής.