Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εμφιαλωμένο νερό δηλητήριο! Ένα στα δέκα μπουκάλια περιέχει… φαρμάκι!


- Κίνδυνος για λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες από το εμφιαλωμένο νερό - Πως το νεράκι γίνεται δηλητήριο και ποια τα επικίνδυνα σημεία πώλησης - Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας

Εκατομμύρια μπουκάλια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει ότι το ένα στα δέκα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να αποδειχθεί δηλητήριο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μεταφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και ολόκληρες αποικίες μικροοργανισμών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού ως γαστρεντερίτιδες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι μπορεί να περιέχονται μικροπλαστικά σωματίδια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, ωστόσο στη χώρα μας ανάλογοι έλεγχοι δεν γίνονται.
Οι ειδικοί λένε ότι κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών ίσως οφείλονται στο νερό, ενώ σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού το καλοκαίρι τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρότερα, καθώς στα μπουκάλια μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Πως θα εντοπίσετε τα ύποπτα μπουκάλια

Πρακτικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κανένα μπουκάλι. Αυτό καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκθεσης του νερού για πολλές ώρες στον ήλιο κατά τη μεταφορά του από το εργοστάσιο εμφιάλωσης στον τόπο πώλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται σε χώρους με θερμοκρασία το πολύ ως 18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πρακτικά αδύνατο, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος μετακινείται αυτούς τους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα.

Το νερό πρέπει να αποθηκεύεται στη σκιά. Αυτό επίσης δεν συμβαίνει ούτε στους χώρους των πρατηρίων, ούτε και στους χώρους πώλησης. Μάλιστα ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα με χώρους αποθήκευσης οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερες από 18 βαθμούς με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί που μπορεί να έχουν περάσει στο μπουκάλι κατά την εμφιάλωση να αναπτύσσονται και να γίνονται επικίνδυνοι.
Σε κάθε περίπτωση συστήνεται στους καταναλωτές να μην αγοράζουν νερό από σημεία πώλησης όπου εμφανώς η αποθήκευση δεν είναι κατάλληλη, όπως από μικρά καταστήματα όπου η αποθήκευση γίνεται σε υπαίθριους χώρους.