Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ενημερωτική εκδήλωση για το Ελαιόλαδο στο Αρκαλοχώρι από το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου


Σημαντικές πληροφορίες για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου που παράγουν για ιδιωτική ή εμπορική χρήση είχαν την ευκαιρία ν΄ αποκομίσουν όσοι ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου στο Αρκαλοχώρι.

Με κύριο Ομιλητή τον Δρ. Ιοάννη Μετζιδάκη (MSc- PhD) Γεωπόνο - Επιστημονικό Σύμβουλο, π. Ερευνητή ΕΛΓΟ - ΕΘΙΑΓΕ, π.αν. Δ/ντή Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων-ΕΘΙΑΓΕ, Υπεύθυνο Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, έγινε εκτενής αναφορά ακόμη και στους πιο απίθανους παράγοντες που μπορούν επηρεάζουν την ποιότητά του ελαιόλαδου από τον αγρό μέχρι την τυποποίησή του.
Επισημάνθηκε επίσης, ότι η χαμηλή οξύτητα του ελαιόλαδου είναι σημαντική για την ποιοτική και εμπορική του αξία, αλλά δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό κριτήριο για την αύξηση της τιμής του, καθώς όλη η διαδικασία - από την καλλιέργεια της ελιάς, τη συλλογή και έκθλιψη του ελαιόκαρπου έως την παραγωγή και συντήρηση του ελαιόλαδου – επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και καθορίζει στο μέγιστο βαθμό την καθαρότητα του προϊόντος και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου και Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Φραγκάκης τόνισε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή ελαιόλαδου, οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα δεδομένα, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος και ο κόπος τους ν΄ ανταμείβεται. « Αυτό το κενό ενημέρωσης προσπαθεί να καλύψει με πολλές δράσεις το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου και καλούμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου, να ενταχθούν στο Δίκτυο» ανέφερε ο κ. Φραγκάκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.