Πλουμή - Παραγιουδάκης

Επιτυχημένη η παρουσίαση της μελέτης: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Λαγκάδας


Με αμείωτο ενδιαφέρον και με μεγάλη συμμετοχή παρουσιάστηκαν χθες, τα αποτελέσματα της μελέτης: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της περιοχής Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου» σε ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία του Αβδού.

Με απώτερο στόχο της δημοτικής αρχής την «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» της Λαγκάδας, σχεδιάστηκε η μελέτη για την υλοποίηση ενός «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Λαγκάδας», μιας καινούργιας προσέγγισης που θέτει τις βάσεις και καθορίζει τους αναπτυξιακούς όρους, τις κατευθύνσεις και προϋποθέσεις με επίκεντρο τη νέα πραγματικότητα για την περιοχή, το φράγμα Αποσελέμη. 



Οι παρεμβάσεις-προτάσεις που περιέχονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της περιοχής Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου όπως παρουσιάστηκαν από τον υπεύθυνο της μελέτης, οικονομολόγο, κ. Νικ. Δρακωνάκη, είναι συμβατές στο σύνολό τους τόσο με τα δεδομένα της περιοχής όσο και με το σχεδιασμό-προγραμματισμό του Δήμου Χερσονήσου, στοχεύοντας στη μείωση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων, τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με κύριο χαρακτηριστικό την ολοκληρωμένη προσέγγιση και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι τοπικές κοινωνίες της Λαγκάδας (Ποταμιές, Αβδού, Γωνιές, Μοχός, Κράσι, Κερά) συμμετείχαν ουσιαστικά στη διαδικασία της διαβούλευσης, αντάλλαξαν απόψεις και γνώσεις για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη.

Στόχος είναι η Λαγκάδα να διατηρήσει την τοπική ταυτότητά της και να γίνει από πέρασμα, προορισμός και, βέβαια, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με αύξηση της απασχόλησης και του τοπικού εισοδήματος, ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαστοράκης. «Η αντίληψή μας, το όραμά μας για την περιοχή εστιάζει στην προοπτική η Λαγκάδα να αποτελέσει πόλο έλξης για επιστροφή και μόνιμη διαμονή πληθυσμού που κατάγεται από την περιοχή, καθώς και τόπο εγκατάστασης νέων που την επιλέγουν ως τόπο κατοικίας, τόπο εργασίας και αυτό-απασχόλησης.
Παράλληλα, φιλοδοξούμε να αποτελέσει τόπο εγκατάστασης νέων παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ανάληψης στοχευμένων επενδυτικών πρωτοβουλιών κυρίως στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, εστίαση, αναψυχή και διαμονή), καθώς επίσης και χώρο συνέχισης της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η διάχυση της παράκτιας τουριστικής δραστηριότητας προς την ενδοχώρα και η προσέλκυση επισκεπτών από άλλες περιοχές, θα καταστήσει τη Λαγκάδα λόγω και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, ιδανικό χώρο επίσκεψης, περιήγησης, αναψυχής, φιλοξενίας, διασκέδασης και μάθησης.»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο όπως προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης παραμένει τοπικός πληθυσμός, που ήδη από τη διαδικασία της διαβούλευσης με την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή του φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει με θέρμη την καινούργια προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι βουλευτές Ηρακλείου, κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην δήμαρχοι κκ. Κώστας Λαγουδάκης και Χάρης Ροδιτάκης, ο πρόεδρος Δ.Σ. Χερσονήσου, κ. Κώστας Τσαντηράκης, οι αντιδήμαρχοι κκ. Εμμ. Πλευράκης, Ευθύμιος Μουντράκης, Κώστας Παρλαμάς και Εμμ. Κουλούρας, ο πρόεδρος ΝΠΔΔ Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θανάσης Καλαϊτζάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καλλιόπη Αγγελή και Γιάννης Σέγκος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ. Δέσποινα Πλευράκη, η γενική γραμματέας του Δήμου, κ. Νατάσα Νηστικάκη, και πλήθος κόσμου.