Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συγκίνηση και χαρά από τον Χρήστο Λεοντή σήμερα στη Περιφέρεια για τις τιμητικές εκδηλώσεις στη γενέθλια πόλη του


Τον σπουδαίο Κρητικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή τιμά η γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια αποφοιτώντας από το ιστορικό «Καπετανάκειο» το 1957. 
Μάλιστα ο ίδιος θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή το απόγευμα το «Καπετανάκειο» μαζί με παλιούς συμμαθητές του όπου θα θυμηθούν τα μαθητικά χρόνια ενώ θα έχουν συνάντηση με παιδιά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του ιστορικού σχολείου. 


Αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, των συλλόγων καθηγητών του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου, και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου. 




Ο Χρήστος Λεοντής ευρισκόμενος σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ εξέφρασε την συγκίνηση του αλλά και την χαρά του που βρίσκεται στην πόλη που τον «γέννησε» ενώ είχε και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο κορυφαίος Κρητικός μουσικοσυνθέτης συμμετείχε σήμερα στη Περιφέρεια στη συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις που γίνονται ενώ οι συμμετέχοντες, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου σε θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων-κηδεμόνων 1ου Λυκείου Ηρακλείου Τάσος Τσατσάκης, αναφέρθηκαν στην σπουδαία προσωπικότητα του κ. Λεοντή και στην πρωτοβουλία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, να τιμήσουν τον Ηρακλειώτη μουσικοσυνθέτη.

Ο Χρήστος Λεοντής ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς δήλωσε συγκινημένος: «Στο «Καπετανάκειο» έχω να μπω από το έτος που αποφοίτησα το 1957, και είναι μεγάλη η συγκίνηση. Για αυτό το γεγονός θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, όσους συνέβαλαν σε αυτή την άκρως τιμητική και συγκινητική παράλληλη εκδήλωση που θα γίνει αύριο Σάββατο στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Έχω επίσης την ανυπομονησία να δω τα παιδιά, γιατί η σημερινή νεολαία, πολλοί νομίζουν, ότι, καθεύδει. Δεν είναι έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας, μάχεται, αγωνιά, μελετά και προσπαθεί να στήσει τη ζωή της σε στέρεες βάσεις. Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε την ευθύνη του τι παραδώσαμε, δεν είναι καλά αυτά που τους παραδίνουμε, εγώ ζητώ συγνώμη από μέρους της γενιάς μας, αν μπορούσα να το πω αυτό, για το ότι, δεν τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι ο αγώνας και ο δικός μας και των παιδιών των σημερινών δεν πάει χαμένος, τίποτα δεν πάει χαμένο που έλεγε και ο μακαρίτης ο φίλος μου ο Λοΐζος. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω κυρίως τα παιδιά αλλά και όλους εσάς που συμβάλλεται σε όλη αυτή την συγκινητική για μένα ημέρα που με φέρνει πάρα πολλά χρόνια πίσω». 


Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης καλωσορίζοντας στη Περιφέρεια τον κ. Λεοντής ανέφερε: «Με ιδιαίτερα χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάστηκε-στήριξε την προσπάθεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σπουδαία μουσική εκδήλωση. Αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία του Χρήστου Λεοντή στη Κρήτη, στο Ηράκλειο, που με τα διαχρονικά τραγούδια του, την διαχρονική μουσική του, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη «σφραγίδα του» στο Ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Πρόκειται για ένα σεμνό άνθρωπο και αυτό προσδίδει μια ιδιαιτερότητα και μία ξεχωριστή σημασία, τον ευχαριστούμε για την παρουσία του».

Ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου σε θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης: «Ο δήμος Ηρακλείου στηρίζει αυτή την ιδιαίτερη μουσική πρωτοβουλία και εκδήλωση την οποία διοργανώνει το 1ο γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο του δήμου Ηρακλείου. Ο Χρήστος Λεοντής είναι ένας κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, μία σημαντική κορυφαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία και προσωπικότητα τόσο για τη χώρα μας όσο για την Κρήτη και το Ηράκλειο, και θα έλεγα ότι η παρουσία του «κοσμεί» το Ελληνικό πεντάγραμμο».

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων-κηδεμόνων 1ου Λυκείου Ηρακλείου Τάσος Τσατσάκης: «Ο μουσικός διάλογος με τον Χρήστο Λεοντή ήταν μία ιδέα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Ηρακλείου που αποδέχτηκαν και στήριξαν οι σύλλογοι καθηγητών του 1ου Λυκείου και του 1ου Γυμνασίου και ο σύλλογος γονέων του 1ου Γυμνασίου. Είναι, υλοποίηση της άποψης ότι το σχολείο είναι κυψέλη παραγωγής πολιτισμού και συνειδητοποιημένων πολιτών. Οι μαθητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση, ανακαλύπτουν τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που διαμόρφωσαν τη μουσική πορεία του Χρήστου Λεοντή και παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με τραγούδια και αναφορές που απεικονίζουν γεγονότα των δεκαετιών που ο συνθέτης παράγει μουσική. Από αυτό το ταξίδι θα βγούμε πλουσιότεροι και θα αντιληφθούμε ,ότι δεν είναι ντροπή να παλεύεις για αξιοπρέπεια , ελευθερία ,δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, χωρίς να περιμένεις υλικό αντάλλαγμα. Κόντρα στη δυσαρμονία της εποχής ανακαλύπτουμε τις αρμονικές που δίνουν όλη τη γλύκα και την ομορφιά στη μουσική και τη ζωή. Η κοινότητα άλλωστε του σχολείου μας ,διαχρονικά παράγει πολιτιστικά γεγονότα υψηλής αισθητικής αξίας και με τους αγώνες της αποδεικνύει το δυναμισμό της» .

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης στο τέλος της συνέντευξης τύπου, πρόσφερε στον Χρήστο Λεοντή την έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, το μουσικό λεύκωμα-βιβλίο ντοκουμέντο «Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955» για το οποίο ο μουσικοσυνθέτης είπε: «Ομολογώ ότι έχω την περιέργεια και την ανυπομονησία να ακούσω τις παλιές αυτές ηχογραφήσεις από Κρητικούς, τους ντόπιους αλλά και εκείνους τους Κρητικούς που είχαν μεταναστεύσει. Οι παλιότεροι ήτανε δάσκαλοι, η παράδοση είναι ένα στέρεο σκαλοπάτι για τους επόμενους σε όλα τα επίπεδα για αυτό σας ευχαριστώ και συγχαίρω για την έκδοση αυτή, την Περιφέρεια Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, γιατί σπανίζουν τέτοια βιβλία τέτοιες εκδόσεις στην εποχή μας».

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Κατερίνα Χατζάκη, η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αθηνά Γκινούδη, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων-κηδεμόνων 1ου γυμνασίου Αργυρώ Σταυρίδη, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων-κηδεμόνων Μανόλης Τσελεντάκης που ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για την πολύτιμη βοήθεια χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα παραχθεί οπτικοακουστικό υλικό, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ντοκιμαντέρ, που «ανιχνεύει» την πορεία του Χρήστου Λεοντή, σαν μαθητή από το Ηράκλειο, και την επιστροφή του στο Καπετανάκειο, ενώ ευχαρίστησαν τον Λευτέρη Καρατάρακη για την φιλοξενία που προσφέρει στον κύριο Λεοντή στο Lato boutique hotel.