Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μεγάλο deal στον χώρο του Κρητικού τουρισμού


Σε μια ακόμη σημαντική συμφωνία στον χώρο του τουρισμού φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει η επιχειρηματική οικογένεια Βασιλάκη.

Συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν φύγει από την ζωή ο πατριάρχης του Ομίλου και λάτρης του golf Θεόδωρος Βασιλάκης, συστάθηκε η εταιρεία Evergolf Τουριστικές επενδύσεις AE με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 30 εκατ. ευρώ και σκοπό την δραστηριοποίηση στον χώρο του τουρισμού. Στο αρχικό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν ο Ευτύχης και ο Γιώργος Βασιλάκης καθώς και η Θωμαίς Γιάγκου.

Δυο περίπου εβδομάδες αργότερα και σε μια τραγική σύμπτωση στις 17 Μαΐου όταν και έφυγε από την ζωή ο Θεόδωρος Βασιλάκης γνωστοποιήθηκε στηνΕπιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία, η εταιρεία «ΕΒΕΡΓΚΟΛΦ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εφόσον πληρωθούν συγκεκριμένες αιρέσεις, πρόκειται να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία με την επωνυμία «ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».

Στην σχετική αναφορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνεται πως «Οι δραστηριότητες της εταιρείας «ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» συνίστανται στην παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών κυρίως στην γεωγραφική αγορά της Κρήτης».

Στην ουσία η ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ πρόκειται για την εταιρεία που αποτελεί την νομική μορφή για το γνωστό Sbokos Hotel Group της οικογένειας Σμπωκου, στο οποίο, όπως φαίνεται και από τα επίσημα έγγραφα της εταιρείας, ανήκουν οι παρακάτω ξενοδοχειακές μονάδες :
Το τεσσάρων αστέρων Agapi Beach στην μεγάλη παραλία που εκτείνεται στα δυτικά του Ηρακλείου.
Το Blue Palace, a Luxury Collection Resort and Spa, Crete, ένα Luxury Collection Resort & Spa, στην Ελούντα.
Το Cretan Malia Park στην περιοχή Μάλια, ανατολικά του Ηρακλείου. Επισήμως αναγνωρισμένο ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, παρέχει επίσης δωμάτια με χαρακτηριστικά πέντε αστέρων. Βραβεύεται χωρίς διακοπή ως ένα από τα δέκα κορυφαία ξενοδοχεία του ταξιδιωτικού οργανισμού TUI
Το Koutouloufari Village Holiday Club χτισμένο μέσα στο ομώνυμο χωριό, ένα συγκρότημα που μοιάζει με παραδοσιακό κρητικό χωριό.
Το Village Heights Golf Resort, ένα θέρετρο πάνω σε βράχο δίπλα στο Crete Golf Club. Λειτουργεί υπό καθεστώς διαχείρισης χρονομεριστικής μίσθωσης από το 2006 που λειτούργησε για πρώτη φορά.

Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν την Evergolf να αγοράζει, αν προχωρήσει το deal, μερίδιο κοντά στο 70%, το οποίο διατηρούν μέλη της οικογένειας Σμπώκου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, η συμφωνία δεν αφορά το υπόλοιπο 30% που ανήκει στις κόρες του Γιάννη Σμπώκου, Αγάπη και Κωστάντζα. Σημειώνεται πως η Κωνστάντζα Σμπώκου είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Αχιλλέα Κωσταντακόπουλο, γιο του αείμνηστου καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτη του πολυτελούς resort στην Πύλο «Costa Navarino». Την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με την οικογένεια Βασιλάκη και αρκετοί εκτιμούν πως ίσως και να εμπλέκεται και αυτή στο νέο εγχείρημα.

Η Γκολφ Ρεζιτένσις, αρχικά διαχειριζόταν το ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο γκολφ της Χερσονήσου, και το 2013 απορρόφησε τις άλλες τέσσερις εταιρείες-ιδιοκτήτριες των υπολοίπων ξενοδοχείων του ομίλου (Αγάπη Μπητς Α.Ε., Ασημένια Ακτή Α.Ε., Πλάκα Α.Ε. και ΕΒΓΗ Α.Ε.) και ενός οικοπέδου στο Ηράκλειο ενσωματώνοντας πλήρως όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους. Η εξέλιξη αυτή είχε προκύψει μετά την απώλεια του ισχυρού άνδρα του Ομίλου Γιάννη Σμπώκου την ίδια χρονιά και την ανάγκη να μοιραστεί η περιουσία μετά τις διαφωνίες των μελών της ευρύτερης οικογένειας, καθώς ο Όμιλος αποτελεί δημιούργημα όχι μόνο του Γιάννη Σμπώκου αλλά και των τριών αδελφών του (Μαρίκα, Νίκος Μανώλης) και της μητέρας τους Αγάπη.