Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: μια ευρωπαϊκή πόλη με ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική – Ξεκίνησε η Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας


Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου, στη Λότζια , οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (European Sustainable Energy Week). Πρόκειται για μια σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αφιερωμένες στην αποδοτική χρήση της ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές της.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Ενεργειακό Cluster Κρήτης διοργανώνουμε την Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, εναρμονισμένη στην πολιτική μας, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα». 








Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης σημείωσε: «Ως Δήμος έχουμε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συνεργασία με φορείς, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτιρίων, καθώς και την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Γνωρίζοντας, επίσης, ότι ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής ενέργειας είναι ο οδοφωτισμός, έχουμε αποτυπώσει 24.000 φωτιστικά σώματα σε όλο τον Δήμο, ώστε σταδιακά οι παλιές λάμπες να αντικατασταθούν με led, προκειμένου να πετύχουμε ταυτόχρονα εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης».

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης συμπλήρωσε: «Σήμερα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου συνεργαζόμαστε και οργανώνουμε από κοινού αυτήν την εβδομάδα με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας της προστασίας του περιβάλλοντος, με κεντρικό άξονα την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης ο οποίος τόνισε ότι: «Το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση των παιδιών. Είμαστε εδώ με τα σχολεία του Ηρακλείου και μαζί με τα παιδιά γνωρίζουμε, καταγράφουμε, αποτυπώνουμε στο μυαλό και στη μνήμη μας όσα μαθαίνουμε και έτσι αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας, προς όφελος του περιβάλλοντος».

Ο πρόεδρος του Ενεργειακού Cluster Κρήτης Νίκος Παπαδάκης ανέφερε ότι: «Το Ενεργειακό Cluster Κρήτης αποτελεί μια ένωση επιχειρήσεων που ασχολείται με παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, υποστηρίζει το Δήμο Ηρακλείου σε ποικίλες εκδηλώσεις με στόχο να αναδειχθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας».

Οι πρωινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων δράσεις ενημέρωσης για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και ανταλλαγή λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με λάμπες LED. Μαθητές από το 6ο και 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο από τους εμψυχωτές του Συλλόγου Παιδαγωγών – Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της αειφόρου ενέργειας.

Τις απογευματινές ώρες από τις 17.00 και μετά οι δράσεις συνεχίζονται με τη συμμετοχή του Ενεργειακού Cluster Κρήτης (μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου), με έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και με την προβολή επιλεγμένων ταινιών με περιβαλλοντικό μήνυμα.

Το πρόγραμμα των προβολών, οι οποίες θα γίνονται καθημερινά στις 21.00 στη Λότζια έχει ως εξής:

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018: «Inconvenient Truth»

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Al Gore παρουσιάζει ένα κάλεσμα αφύπνισης που ξεκαθαρίζει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί έναν κίνδυνο υπαρκτό και εν εξελίξει.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018: «Home»

Ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικής συνείδησης, γυρισμένο σε 54 χώρες, 120 τοποθεσίες για πάνω από 217 μέρες, η ταινία «HOME» παρουσιάζει τα μεγάλα θαύματα του πλανήτη Γη με μία εξ ολοκλήρου εναέρια λήψη.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018: «Erin Brockovich»

Η ταινία, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, αφηγείται τη ζωή της Erin Brockovich και το δικαστικό της αγώνα εναντίον της αμερικανικής εταιρίας, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση μολυσμένου ύδατος της πόλης.



Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018: «WALL-E»

Η ταινία κινουμένων σχεδίων παρακολουθεί ένα ρομπότ τον ΓΟΥΟΛ·Υ, που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει την καλυμμένη από απόβλητα, Γη του μέλλοντος σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη μοίρα του είδους του και της ανθρωπότητας.

Παρασκευή 8 Ιουνίου: «Day after tomorrow»

Η ταινία παρακολουθεί την προσπάθεια ενός κλιματολόγου να προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο για μια σειρά ακραίων κλιματολογικών αλλαγών που θα επιφέρουν μια νέα εποχή παγετώνων.

Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας θα συνεχιστούν καθημερινά έως και την Παρασκευή 8 Ιουνίου.