Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Προγράμματος Καταπολέμησης των Πολλαπλών Διακρίσεων


Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών που καταχειροκρότησαν τις δράσεις ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Προγράμματος Καταπολέμησης των Πολλαπλών Διακρίσεων στην Ελλάδα μέσω της Προώθησης της Ισότητας της ενεργητικής Συμμετοχής και της Διαμόρφωσης Πολιτικών.


Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού ενώ η μουσικοχορευτική παρουσίαση έγινε στην Πλατεία Αγίου Τίτου.

Στόχος Προγράμματος είναι η καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα μέσω των οποίων επιχειρείται:

-να συμβάλλει στο σώμα της γνώσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από την ισότητα και τις διακρίσεις, με την εκπόνηση ερευνών, την παρουσίαση εμπειρικών δεδομένων καθώς και πολιτικές κατά των διακρίσεων όχι μόνον π.χ. για τους Ρομά ή για τους μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα μας (έρευνα που εκπονήθηκε στο παρελθόν από το ΕΚΚΕ), αλλά και για ομάδες που αν δεν υπήρχε η κρίση μάλλον δεν θα υφίσταντο διακρίσεις.

-Η διαπίστωση πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα (έρευνα πεδίου: Αθήνα)

-Η ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης-διάχυσης αναφορικά με τις πολλαπλές διακρίσεις

-H καταγραφή των αντίστοιχων καλών πρακτικών / νομοθεσίας για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων
-H εκπόνηση έρευνας εφαρμόζοντας ‘Situation Testing’ το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και

-Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός μοντέλου θεσμικής κατοχύρωσης της καταπολέμησης των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα.

«Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητο σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκει (φυλετική, εθνοτική, μειονότητα, ΛΟΑΤΙ, κ.λ.π) και δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα για να ζει σε μια κοινωνία που ενώ έχουν σημειωθεί πολλά και σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των διαφορών, δυστυχώς μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Η αιτία του προβλήματος κρύβεται κυρίως στις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που διατρέχουν την κοινωνία. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από μια καθολική και πολύ-επίπεδη προσέγγιση που θα διατρέχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όπου θα οικοδομείται μια αντίληψη που θα χτίζει την αναγκαία συνθήκη των Ίσων Ρόλων ανάμεσα σε όλους ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας του καθενός» ανέφερε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη η οποία πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο η έννοια της ισότητας να διδαχθεί ως κάτι που μαθαίνουμε από τα πρώτα χρόνια μας, στο σπίτι, στο σχολείο και στην εργασία, αλλά και ως κάτι που μπορούμε να διδαχθούμε μέσα από συνέδρια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στην καθημερινή ζωή. Η ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ του δημόσιου/ιδιωτικού τομέα και ομάδων που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, με στόχο να εξουδετερωθούν οι εντάσεις και να προωθηθούν τα οφέλη των ίσων δικαιωμάτων μέσω της ανάπτυξης κατανόησης και της δικτύωσης είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνίας. Γιατί η ίση αντιμετώπιση , είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν με μουσικοχορευτικές ομάδες οι παρακάτω Σύλλογοι:



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜ ΚΡΗΤΗΣ «Ο ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ»,

«ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ», «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ :

OMAΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΩΣΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ