Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός


Το σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που στεγάζονται στο κτίριο (53ο και 54ο Δημοτικό, 1ο Ειδικό Δημοτικό, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο) για τις πορείες των εργασιών ελέγχων του συγκροτήματος, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, με στόχο την αναβάθμισή του και κυρίως την ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων. 


Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές Φθινόπωρο, έχουν προχωρήσει ήδη μία σειρά από γεωτεχνικές έρευνες, έχουν γίνει, έλεγχοι, εργαστηριακές δοκιμές καθώς και διερεύνηση της θεμελίωσης του κτιρίου, ενώ εφαρμόζονται και σύγχρονες μέθοδοι προσομοίωσης σεισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μελέτη έχουν συμπεριληφθεί και οι προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Δήμαρχο για την ενημέρωση αλλά και για το ενδιαφέρον και την ειλικρίνεια με την οποία προσεγγίζει ο Δήμος Ηρακλείου τα αιτήματά τους. 


«Η ολοκλήρωση της μελέτης για την πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού, ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί απολύτως ασφαλές για τους μαθητές και τους δασκάλους τους.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης και της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων του Ηρακλείου είναι χρόνιο. Εμείς ασχοληθήκαμε σοβαρά και μεθοδικά και με αυτό, από την πρώτη στιγμή της θητείας μας. Νομιμοποιήσαμε όλα τα σχολεία που ήταν αυθαίρετα και πλέον προχωρούμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, κατά προτεραιότητα. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει έργα συντήρησης άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πέραν της μελέτης για την πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχη μελέτη και για το 21ο Δημοτικό Φορτέτσας.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να αλλάξουμε το Ηράκλειο, όχι μόνο με αναπλάσεις, αλλά δίνοντας έμφαση και στις υποδομές».



Η σύμβαση



Το σχολικό συγκρότημα της Πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας είναι επιφανείας 2.580m2 . Η προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 224.425,85 € (με τον ΦΠΑ), με τελικό ποσό σύμβασης μετά την έκπτωση τις 55.040,70 €. Η μελέτη περιλαμβάνει αποτύπωση του φέροντος οργανισμού, προσδιορισμό της ποιότητας των δομικών υλικών και μελέτη ενίσχυσης του κτιριακού συγκροτήματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία είναι έργο του Πάτροκλου Καραντινού, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, την χρονική περίοδο 1932-1938. Θεωρείται δε μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα έργα του Καραντινού στο Ηράκλειο.