Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μέρες έκφρασης και δημιουργίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η ημέρα των εκδηλώσεων «ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct of Crete.

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Europe Direct of Crete συμμετείχαν στην εναρκτήρια ημέρα των εκδηλώσεων του ενημερωτικού διημέρου «ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE», με τίτλο: «Διερευνητικές ματιές και ιδέες για την Ευρώπη», με τη συμμετοχή εκλεκτών εισηγητών από την Περιφέρεια Κρήτης, εκπαιδευτικών μελών του δικτύου, μαθητών και φίλων του δικτύου.

Ο Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης χαιρέτησε την έναρξη του ενημερωτικού διημέρου «ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE», τονίζοντας ότι τέτοιες δράσεις προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή απόψεων στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έπειτα, συνέχισε με μία ενδελεχή ομιλία, όπου περιέγραψε με αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσεων αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και στρατηγικές.

Επιπροσθέτως, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω του συνεργάτη του Νίκου Μωραϊτάκη, παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης: Προβληματισμοί και σενάρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 έως το 2025». Υπογράμμισε ότι η Λευκή Βίβλος αποτελεί τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νέο κεφάλαιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, θέλοντας να δρομολογήσει μια διαδικασία με την οποία η Ευρώπη θα καθορίσει η ίδια την πορεία της.

Στις εργασίες της 1ης ημέρας συμμετείχαν η Μαρία Δρακάκη Ambassador T4E Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Κρήτης, η Αθήνα Γκινούδη Ambassador T4E Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, διαδικτυακά η Φραγκούλα Κουσκουρίδα Ambassador T4E Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Κρήτης και εκπαιδευτικοί εκπρόσωποι των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για την Ευρώπη.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων «Οι ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE», ΚΥΚΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 4, ΙΟΥΝΙΟΣ 2018, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2017-2018 και με τον τίτλο «Διερευνητικές ματιές και ιδέες για την Ευρώπη», όπου επιχειρείται να αναδείξουν ενδεικτικά από τον πλούτο των παιδαγωγικών προσεγγίσεων του δικτύου, δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς και αναπτύχθηκαν στη σχολική πράξη με τη φαντασία και τις ιδέες των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Ευρώπη. Επιπλέον, στοχεύουν με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δράση της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς του δικτύου που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, να συμβάλλουν ενεργά και δημιουργικά στο διάλογο για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά. Το ενημερωτικό διήμερο πραγματοποιείται τη Δευτέρα 4 Ιουνίου και Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 και ώρες 17.30-21.00 στην αίθουσα Καστελλάκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.