Πύλη Βιτούρι

Πύλη Βιτούρι
Παραδοσιακές γεύσεις της Κρητικής διατροφής σ' έναν ιδιαίτερο, ιστορικό χώρο με παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και συνοδευτική ζωντανή μουσική. Χίλια Καλωσορίσατε!

Απλή αναλογική: Από τη θεωρεία στην πράξη


Γράφει ο Μανόλης Φούμης

Η συζήτηση έχει ανάψει, το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση και - φυσικά - οι αντιδράσεις δεν λείπουν. Είναι τελικά το δικαιότερο σύστημα η απλή αναλογική; Δίνει ευκαιρίες για συνεργασίες και διαφάνεια; Για καλύτερη εκπροσώπηση των κοινωνιών;
Ή δημιουργεί συνθήκες συνδιαλλαγής κάτω από τραπέζι και αποτελεί μοχλό ανάδειξης κάθε πικραμένου;


Ερωτήματα στα όποια καλούνται να απαντήσουν οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης, περιφερειακής και τοπικής. Και που στην πλειοψηφία τους, εμφανίζονται αρνητικοί, ή με ένα "ναι μεν, αλλά..." - και ξέρετε τι συμβαίνει όταν μπαίνει το "αλλά" στην πρόταση...

To the point λοιπόν: (και) η απλή αναλογική, στην θεωρεία φαντάζει ως το ιδεατό εκλογικό σύστημα. Στην πράξη όμως - και ειδικά στην Ελληνική πραγματικότητα - δεν είναι.
Όπως δεν είναι ιδεατό και κανένα άλλο σύστημα. Ή πολιτικό-οικονομική θεωρεία. Και ο φιλελευθερισμός και ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός, όλα, μα όλα, θεωρητικά, φαντάζουν ιδανικά.
Ποιος δεν θα ήθελε μια κοινωνία που ο καθένας με το σπαθί του θα μπορούσε να φτάσει εκεί που αξίζει;
Ή μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, όπου όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι;

Όλα τα συστήματα, τόσο τα "καθαρά" όσο και οι μίξεις του στυλ "ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός", έχουν θετικά και αρνητικά. Το ίδιο και ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.
Μπορεί να δείχνει καλύτερη εκπροσώπηση και καλλιέργεια συνεργασιών, πολύ εύκολα όμως μπορεί να δώσει παραδείγματα γραφικότητας στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια ή/και υποθέσεις συνδιαλλαγής στη νομή της εξουσίας.
Μπορεί να φέρει σύνθεση και καλύτερες προτάσεις, αλλά και μπλοκάρισμα ακόμα και στις πιο απλές αποφάσεις εάν ο Περιφερειάρχη ή ο Δήμαρχος δεν έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλιά τους.

Προσωπικά, νομίζω ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι πιο "τίμιο".
Θέλεις κύριε/κυρία μου να κυβερνήσεις τον τόπο σου; Να θέσεις εαυτόν στη διάθεση της κοινωνίας; Για να σε δω... τι πρόγραμμα έχεις; ποιους υποψήφιους; τι ικανότητες; Μου κάνεις ή δεν μου κάνεις.
Κι αν μου κάνεις, έβγα και κάνε ό,τι υποσχέθηκες. Δεν το έκανες; Σπίτι σου. 
Κι αν έχεις κι άλλους που συμφωνείτε στο ίδιο πρόγραμμα; Τέλεια! Συνεργαστείτε από την αρχή και κατεβείτε μαζί. Βρείτε τα πριν την κάλπη, όχι μετά, στο παζάρι των θέσεων.

Τόσο απλά. Γιατί να σου δώσω το άλλοθι του ότι "με εκβίασε ο άλλος" και "αυτά που λέγαμε δεν βρίσκουν σύμφωνο και τον Χ συνέταιρο", οπότε αντί για το Α θα κάνουμε το Β;

Δεν ξέρω φυσικά που τελικά θα "κάτσει η μπίλια", τι αλλαγές θα γίνουν και τι αποτέλεσμα θα φέρουν, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν προχωρήσει έτσι όπως φαίνεται, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως το Ηράκλειο, η παραπολιτική θα κυριαρχήσει της πολιτικής στις επόμενες τοπικές αρχές. Και φυσικά, αυτή η όποια ακυβερνησία, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην δική μας καθημερινότητα...