Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ιστορικού υλικού από την Μάχη της Κρήτης (photos)


Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στην Ανδρόγεω, τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού και στατικού μοντελισμού της περιόδου 1941-1945, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 30 Μαΐου.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας, Κωστής Μαμαλάκης, με την συμμετοχή του Συλλόγου Στατικού Μοντελισμού Ηρακλείου και του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης». 







Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Μνήμη των Αγώνων ενός λαού για την προάσπιση ή την ανάκτηση της Ελευθερίας του, θα πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών στην πορεία μιας χώρας μέσα στο χρόνο. Και η έκθεση που σήμερα εγκαινιάζεται, με την επιμέλεια του κ. Κωστή Μαμαλάκη, παρουσιάζοντας ντοκουμέντα της Κατοχικής περιόδου, συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολούθησε ομιλία του κ. Μαμαλάκη, ένα πολύ όμορφο μουσικό αφιέρωμα στην Μάχη της Κρήτης από τους καλλιτέχνες Δημήτρη Βερεράκη (λύρα), Γιώργο Σταυρουλάκη (λαούτο), Δημήτρη Παπουτσάκη (κιθάρα) και τον χορευτικό όμιλο «Αετογιάννης», καθώς και ξενάγηση στην έκθεση.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Μανώλης Χαιρέτης.

Ο κύκλος εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου για την 77η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με την στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, θα συνεχιστεί:

- Την Πέμπτη 24 Μαΐου, ώρα 20:00 | Αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης»: Ομιλία από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αιδεσιμολογιώτατο πρεσβύτερο π. Δημήτριο Μιχούδη με θέμα: «Ο Ιερός κλήρος στη Μάχη της Κρήτης και η προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση»

- Το Σάββατο 26 Μαΐου , ώρα 10:00 | Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: Ξενάγηση στην έκθεση Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και περιήγηση στο κέντρο της πόλης σε σημεία που διεξήχθησαν μάχες. Ώρα 12:00- Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ταγματάρχη Τζουλάκη.

- Την Κυριακή 27 Μαΐου, ώρα 11:00 | Πλατεία Αγ. Δημητρίου: Ξενάγηση στο κέντρο της πόλης από τον Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας

- Την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, ώρα 20:00 | Στοά Μακάσι: Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο: «Κοχλίας» (Διάρκεια Έκθεσης: 28.5.2018 – 15.6.2018).

Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση ιστορικού υλικού και στατικού μοντελισμού της περιόδου 1941-1945, στο φουαγιέ της αίθουσας «Μανόλης Καρέλλης» και να συμμετάσχουν στην ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο κέντρο της πόλης, μπορούν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού-Ν. Γενιάς-Εθελοντισμού-ΚΕΣΑΝ, στα τηλέφωνα 2813409232, -9173, 9264, εργάσιμες ημέρες και ώρες.