Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η 6η Συνάντηση του δικτύου της ΕΕ για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Διακυβέρνηση στο Ηράκλειο


Η 6η Συνάντηση του δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημόσια Διοίκηση και τη Διακυβέρνηση φιλοξενείται σήμερα και αύριο (17-18 Μαΐου 2018) στο Ηράκλειο. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Κρήτη, αντί στην πρωτεύουσα της χώρας, ως ένδειξη αναγνώρισης της καλής πρακτικής που δημιούργησε και εφαρμόζει η Περιφέρεια Κρήτης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η εφαρμογή έχει λάβει στο Μάαστριχτ το 2ο πανευρωπαϊκό βραβείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση κι έχει παρουσιαστεί ως καλή πρακτική κατά τη προηγούμενη συνάντηση του δικτύου που έγινε στο Ταλίν της Εσθονίας, αλλά και πρόσφατα στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Βασική στόχευση της Περιφέρειας για το μέλλον είναι «να προχωρήσει στη ψηφιακή μεταμόρφωση κι άλλων Υπηρεσιών και Δομών της Περιφέρειας Κρήτης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Κώτσογλου Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, που καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Κομισιόν, των ελληνικών υπουργείων και των μελών του δικτύου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. 



Στην έναρξη των Εργασιών παραβρέθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Ραπτάκης ενώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραβρέθηκε ο Δρ. Νίκος Μιχαλόπουλος Γενικός Διευθυντής Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κι από το Υπουργείο Οικονομικών ο Δημήτρης Τρουλάκης Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας.

Η συνάντηση της Κρήτης έχει ως θέμα την εξέταση των πτυχών της Αρχής «μόνο μια φορά» (only once Principal - OOP), στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται στο δίκτυο για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να είναι αξιόπιστη, λειτουργική και αποτελεσματική για τον πολίτη. Η Αρχή επικεντρώνεται στη μείωση της γραφειοκρατίας για τα άτομα και τις επιχειρήσεις. «Καταφέραμε να φέρουμε το δίκτυο εδώ και να εντάξουμε μέσα στην προοπτική του την ευρωπαϊκή αρχή “μόνο μια φορά” με πολύ μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, παρουσιάζοντας την Κρήτη ως ξεχωριστό παράδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της Αρχής «μόνο μια φορά» χρειάζεται η αναδιοργάνωση των εσωτερικών διαδικασιών και λειτουργιών του δημόσιου τομέα αντί της προσαρμογής των πολιτών και των επιχειρήσεων στις υπάρχουσες διαδικασίες. Η Αρχή βασίζεται στην υπόθεση ότι η συλλογή πληροφοριών είναι ακριβότερη και πιο επαχθής από την ανταλλαγή πληροφοριών που έχουν ήδη συλλεχθεί. Ως εκ τούτου, η Αρχή προτείνει τη συλλογή πληροφοριών μόνο μία φορά και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτές πληροφορίες, τηρώντας άλλους περιορισμούς όπως οι κανονισμοί, σε άλλες Υπηρεσίες.

«Μέσα στους στόχους μας προσπαθούμε να βάλουμε και τη διαλειτουργικότητα, ώστε μία εγγραφή που γίνεται να επαναχρησιμοποιείται όποτε είναι αναγκαίο και ένα έγγραφο που κατατίθεται μία φορά, να μην χρειάζεται να κατατεθεί ξανά», ανέφερε ο Κώτσογλου, σημειώνοντας πως «δεν είναι άπιαστος στόχος» στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως και η ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών.