Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η απόκριες στο Ηράκλειο των περασμένων δεκαετιών


Με μια ανάρτησή του στο Facebook, ο γνωστός Ηρακλειώτης Λουκάς Κουναλάκης περιγράφει τις απόκριες των περασμένων δεκαετιών στο Ηράκλειο.
Απολαύστε τον!


Καλησπέρα,
Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα των Απόκρεω και στο μυαλό μου έρχονται οι Αποκριές της παιδικής μου ηλικίας.
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μερικές από τις αναμνήσεις μου.
Οι Ηρακλειώτες ζούσαν έντονα τις Αποκριές. Τα κομμωτήρια δεν προλάβαιναν να χτενίζουν τις κυρίες για τους χορούς, που κάθε βράδυ γίνονταν στα διάφορα χοροδιδασκαλία. Το ίδιο και οι μοδίστρες που έραβαν δυο ή και τρεις τουαλέτες, προκειμένου να είναι παρούσες και προ πάντων σικάτες. Η πολλή μας είχε κίνηση όλο το 24ωρο.
Στη μέση της 10ετίας του 50, ακούστηκε στα βραχέα κύματα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Προσωπικού ΟΤΕ Ηρακλείου με εκφωνητή τον αξέχαστο Κώστα Τσουκάτο. Οι Ηρακλειώτες/τισες, έκαναν αφιερώσεις τραγουδιών. Όλοι είχαν συντονίσει τα ραδιόφωνα τους και άκουγαν τις αφιερώσεις.
Στην αρχή του 60, έκανε την εμφάνιση του ένας νέος Σταθμός. Ραδιοφωνικός Σταθμός ΝΤΟΡΕ Ηρακλείου για την περίοδο των Απόκρεω. Το studio εκπομπής ήταν στην καμπίνα προβολής του κινηματογράφου ΝΤΟΡΕ. Δημιουργοί του, οι Ανδρέας Πλαίτης και Κώστας Παχιαδάκης. Εκφωνητής, ο Νίκος Κανακάκης, ενώ το δημοσιογραφικό τμήμα, ο καλός φίλος Ντίνος Κουμπάτης. Κι εδώ οι αφιερώσεις τραγουδιών έδιναν και έπαιρναν. Αυτός ο Σταθμός, έκανε και μετάδοση από κάθε χορό που γινόταν στην αίθουσα του ΝΤΟΡΕ.
Κάθε χορός αποτελούσε και ένα ξεχωριστό γεγονός για τους Ηρακλειώτες. Τα σχόλια και τα διάφορα φλερτάκια μεταξύ των μασκαράδων και των θαμώνων δεν ήταν λίγα.
Ο χορός όμως που πάντοτε είχε επιτυχία ήταν αυτός της Περιηγητικής Λέσχης Ηρακλείου. Γινόταν στο ΝΤΟΡΕ την τελευταία Πέμπτη των Απόκρεω.
Μαζεύονταν όλοι οι γλεντζέδες του Ηρακλείου για να ξεφαντώσουν μέχρι το πρωί. Κάθε χρόνο είχαν και μια...ατραξιόν. Θυμάμαι το 1963, η έκπληξη της βραδιάς ήταν το ποδόσφαιρο. Εμφανίστηκαν γνωστοί Ηρακλειώτες ντυμένοι ποδοσφαιριστές που κλωτσούσαν μια μπάλα. Διαιτητής ήταν γνωστή καλλονή Ηρακλειώτισα με σορτσάκι. Οι παίκτες όμως συνέχεια έκαναν φάουλ, η διαιτητής σφύριζε κι αυτοί διαμαρτύρονταν έντονα και όλο και κάποια τσιμπιά έριχναν. Το κέφι άναψε και η βραδιά τέλειωσε τα χαράματα.
Το 1967 στον ίδιο χορό, έκανε την εμφάνιση του άλλος γνωστός γόης του Ηρακλείου ντυμένος Ζορό, που μπήκε μέσα στο ΝΤΟΡΕ με το άλογο.
Ίσως σας κούρασα, αλλά ξαλάφρωσα. Απολαύστε τώρα ένα όμορφο νοσταλγικό τραγούδι με την χορωδία Ν. Τσιλίφη.
Και του χρόνου!!!