Πλουμή - Παραγιουδάκης

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης το «Κρουσανιώτικο Καρναβάλι» την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου


Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με την συνδιοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα " ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ" διοργανώνει και φέτος για πέμπτη χρονιά το Κρουσανιώτικο Καρναβάλι με θέμα: παραδοσιακά μουσικά όργανα και τίτλο: " Άρχισαν τα όργανα...". 


Το καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί στον Κρουσώνα την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι. Ώρα λήξης του καρναβαλιού υπολογίζεται, σύμφωνα με τον οργανωτή, στις 3 το μεσημέρι. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα είναι: οι λύρες, τα λαούτα, οι ασκομαντούρες και τα βιολιά. Εκτός από τις ομάδες του πολιτιστικού συλλόγου Κρουσώνα, θα λάβουν μέρος στην παρέλαση και ακόμα δύο ομάδες. Ο πολιτιστικός σύλλογος του Γαζίου θα πάρει μέρος ντυμένοι "ΝΟΤΕΣ" και ο πολιτιστικός σύλλογος της Μονής, ντυμένοι νύφες και γαμπροί.

Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ένα αποκριάτικο άρμα, ενώ πρώτος θα παρελάσει ο καρνάβαλος. Ο αριθμός των καρναβαλιστών υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 300 άτομα, ενώ οι επισκέπτες υπολογίζεται να φτάσουν τους 2000- 3000. Στο τέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του καρνάβαλου.

Ο καρνάβαλος θα είναι ένας "κακός" μαέστρος ο οποίος θα συμβολίζει την παραφωνία και την "κακή" μουσική, γι αυτό και με το κάψιμό του επιδιώκουμε την καταπολέμηση της παραφωνίας.

Φέτος η διαδρομή όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση θα είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό ο κόσμος να γνωρίσει μεγαλύτερο μέρος του χωριού και οι καρναβαλιστές να έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν περισσότερη ώρα.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης θα υπάρχει ξυλοπόδαρος, ο οποίος θα διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους, ενώ θα αναβιώσουμε και το έθιμο με το Γαϊτανάκι.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κρουσώνα επιδιώκει να θεσμοθετηθεί το καρναβάλι.