Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Τι πρέπει να ξέρετε – Οι κωδικοί στις σφραγίδες των επικίνδυνων παρτίδων (video)


Δεδομένου ότι εκατομμύρια αυγά αποσύρονται από τα ράφια των καταστημάτων σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης (ειδικά σε Ολλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) λόγω της μόλυνσης από εντομοκτόνα, δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια της υγείας σας.


Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά ήρθε στο φως την 1η Αυγούστου, όταν αποκαλύφθηκε πως έλεγχοι σε παρτίδες αυγών στην Ολλανδία έδειξαν ότι υπήρχαν υψηλά ποσοστά ενός εντομοκτόνου, το οποίο ονομάζεται fipronil. Πρόκειται για έναν τοξικό αντι-ψειρικό χημικό παράγοντα που απαγορεύθηκε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά διαπιστώθηκε ότι πέρασε στην τροφική αλυσίδα.

Οι αρχές της Ολλανδίας διέταξαν την άμεση απόσυρση των μολυσμένων αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και προσωρινά έκλεισαν σχεδόν 180 αγροκτήματα. Εκατομμύρια αυγά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από τα ράφια στο Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά:

Είναι επικίνδυνο το fipronil για τον άνθρωπο;

Σε πειράματα με ποντίκια, η εν λόγω ουσία προκάλεσε βλάβη στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BFR). Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Φυτοφάρμακα (NPIC) αναφέρει ότι «η άμεση, βραχυπρόθεσμη επαφή με το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύ ερεθισμό του δέρματος (…) Όταν καταναλωθεί από άνθρωπο, το fipronil προκαλεί εφίδρωση, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία, πόνο στο στομάχι, ζάλη, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επίπεδα της ουσίας που ανιχνεύονται στα αυγά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να είναι γενικά επικίνδυνα για τους ενήλικες, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

Πόσα μολυσμένα αυγά με fipronil θα έπρεπε να φάει ένας ενήλικας για να κινδυνεύσει η υγεία του;

Μέχρι στιγμής, η υψηλότερη ποσότητα fipronil που μετρήθηκε ήταν 1,2 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο αυγών. Βάσει αυτού, το BFR υπολογίζει ότι ένας ενήλικας βάρους 65 κιλών θα μπορούσε να φάει έως και επτά αυγά εντός 24 ωρών και να μην έχει πρόβλημα.

Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συνιστά γενικά να μην καταναλώνει κανείς περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα.


Τι γίνεται με τον κίνδυνο για τα παιδιά;

Το BFR υπολογίζει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 15-16 κιλά δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 1,7 μολυσμένα αυγά εντός 24 ωρών.



Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω προμηθευτεί μολυσμένα αυγά;

Πρώτα απ’ όλα επιλέξτε αυγά με σφραγίδα ελληνικής παραγωγής. Αν αγοράσετε εισαγόμενα αυγά, ή αυγά που δεν είστε σίγουροι αν είναι εισαγόμενα, ή όχι, τότε ελέγξτε τον αριθμό στην σφραγίδα τους και δείτε αν περιλαμβάνεται στις λίστες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.nvwa.nl . Είναι η επίσημη ιστοσελίδα όπου οι αρχές της Ολλανδίας έχουν δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των αριθμών στις σφραγίδες από μολυσμένα αυγά στην χώρα τους.


Εάν τα αυγά σας έχουν τέτοια σφραγίδα, πετάξτε τα, ή μπορείτε να τα επιστρέψετε στο κατάστημα, που τα αγοράσατε, για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω.

Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά;

Το fipronil χρησιμοποιείται συνήθως σε κτηνιατρικά προϊόντα, για να απομακρύνονται ψύλλοι και ψείρες, αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα κοτόπουλα.

Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η ουσία εισήχθη σε φάρμες πουλερικών από μια ολλανδική επιχείρηση με την ονομασία Chickfriend, η οποία χρησιμοποίησε το fipronil για να εξοντώσει τις κόκκινες ψείρες, ένα επικίνδυνο παράσιτο στα κοτόπουλα.

Τα ολλανδικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Chickfriend προμηθεύτηκε το fipronil από μια βελγική εταιρεία με την ονομασία Poultry-Vision, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Και οι δύο εταιρείες τελούν υπό διερεύνηση.

click iatropedia.gr