Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αποφασισμένος για μια νέα θητεία στη Λότζια


Συνέντευξη στη Λίλιαν Δαφερμάκη και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Με μία αποκαλυπτική συνέντευξή του στην «Π» ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός ανοίγει πανιά για το ταξίδι της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και περιγράφει με ποιους θα συνεχίσει και ποιους θα αφήσει πίσω του, ενώ στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, η «Δύναμη Πολιτών» μπορεί να στηρίζεται ή να στηριχθεί από κόμματα ή κινήσεις, αλλά δεν χειραγωγείται από κανέναν. Ο δήμαρχος αξιολογεί το έργο της δημοτικής αρχής, μιλά για τις καλές και τις δύσκολες στιγμές και την επιθυμία του να δει το δημοτικό έργο ολοκληρωμένο.

Ο κ. Λαμπρινός δε διστάζει να μιλήσει για κρίσιμα ζητήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία της παράταξης, σχολιάζοντας τις αναδυόμενες προσωπικές επιθυμίες των συνεργατών του που πλέκουν σενάρια διαδοχής αλλά και τις ενδοπαραταξιακές τριβές που προκαλούν κλυδωνισμούς στη δημοτική ομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, εφόσον δεν εμποδίζουν την εξέλιξη του δημοτικού έργου, είναι αναμενόμενες και, εφόσον δεν εκφεύγουν των ορίων, είναι και ανεκτές. Όμως όποιος δεν στηρίζει τις αποφάσεις της ομάδας που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, είναι αυτονόητο ότι δεν έχει θέση στην παράταξη».


Με προοπτική μιας νέας πενταετίας στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου βλέπει ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός την παράταξη της «Δύναμης Πολιτών».

Ο δήμαρχος με συνέντευξή του στην «Π» αποκαλύπτει ως επικεφαλής της παράταξης με ποιους θέλει να συνεχίσει «το συναρπαστικό αυτό ταξίδι» και ποιους θα αφήσει πίσω του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η «Δύναμη Πολιτών» μπορεί να στηρίζεται ή να στηριχθεί από κόμματα ή κινήσεις, αλλά δεν χειραγωγείται από κανέναν. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όσοι εξακολουθούν να ασπάζονται αυτή τη λογική είναι ευπρόσδεκτοι. Οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν άλλες λύσεις».

Ο κ. Λαμπρινός αξιολογεί το έργο της δημοτικής αρχής, μιλά για τις καλές και τις δύσκολες στιγμές και την επιθυμία του να δει το δημοτικό έργο ολοκληρωμένο. Παράλληλα μας μιλά για τη «δυσανεξία» του στην υπερβολική δημοσιότητα, τονίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά την προσωπική επαφή με τον κόσμο την οποία θεωρεί ουσιαστικότερη από την αυτοπροβολή στους τηλεοπτικούς φακούς, καθώς, όπως εξηγεί, τόσο ο ίδιος όσο και η κοινωνία συνολικά έχει κουραστεί από τους πολιτικούς που χτίζουν καριέρα με άδεια λόγια στα παράθυρα της τηλεόρασης. Ο κ. Λαμπρινός δε διστάζει να μιλήσει για κρίσιμα ζητήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία της παράταξης, σχολιάζοντας τις αναδυόμενες προσωπικές επιθυμίες των συνεργατών του, που πλέκουν σενάρια διαδοχής, αλλά και τις ενδοπαραταξιακές τριβές που προκαλούν κλυδωνισμούς στη δημοτική ομάδα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις εφ’ όσον δεν εμποδίζουν την εξέλιξη του δημοτικού έργου, είναι αναμενόμενες και, εφόσον δεν ξεφεύγουν των ορίων, είναι και ανεκτές. Όμως όποιος δεν στηρίζει τις αποφάσεις της ομάδας που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία είναι αυτονόητο ότι δεν έχει θέση στην παράταξη».

“Τα περί διαδοχής αποτελούν μια συζήτηση άκαιρη και σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενη”

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πόσο κοντά στις στοχεύσεις που είχατε θέσει βρίσκεται σήμερα η παραγωγή του δημοτικού έργου; Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι έχετε επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα και σε ποιους υπάρχει στασιμότητα και γιατί;

«Το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στους δημότες του Ηρακλείου ήταν ρεαλιστικό και καλά μελετημένο. Αν κάποιος το ξεφυλλίσει σήμερα ξανά, θα διαπιστώσει αντιστοιχία λόγων και έργων. Κι αυτό βοηθά ουσιαστικά στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δημότες και τη δημοτική αρχή, κάτι που ήταν στις βασικές μας στοχεύσεις. Όταν είσαι ειλικρινής και προτάσσεις πάντα το εφικτό, προκειμένου να φτάσεις στο επιθυμητό, όταν δηλαδή δεν υπόσχεσαι λαγούς με πετραχήλια, ο πολίτης το καταλαβαίνει και σε βάθος χρόνου το εκτιμά.

Καλά αποτελέσματα έχουμε σε μια σειρά από τομείς:

- Στην κοινωνική πολιτική, που θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα, αλλά θεωρώ την πρόσφατη μεταστέγαση του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου σε νέες εγκαταστάσεις, στις οποίες μπορεί να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε 1.000 πολίτες μηνιαίως, αντί για 200 που μπορούσε στις παλιές, το πιο χαρακτηριστικό της στόχευσής μας.

- Στον πολιτισμό, που με τέσσερα φεστιβάλ ετησίως, –το «Φεστιβάλ πιάνου» τον Φεβρουάριο, το μαθητικό φεστιβάλ «Είμαι κι εγώ εδώ» τον Ιούνιο από φέτος, το «Τέχνη καθ’ οδόν» τον Ιούλιο και το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» Αύγουστο και Σεπτέμβριο, απαντάμε στην κρίση με τέχνη, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων και στη δημιουργία φεστιβαλικού τουρισμού.

- Στον αθλητισμό, που διοργανώνουμε με επιτυχία μεγάλα αθλητικά γεγονότα και αξιοποιούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου προς όφελος των αθλητικών σωματείων της πόλης και των δημοτών”.

- Στην καθαριότητα είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Παρότι απέχουμε ακόμα από το επίπεδο που επιθυμούμε, η πόλη, το τελευταίο διάστημα είναι πιο καθαρή από όσο έχει υπάρξει εδώ και καιρό. Σημειώνω ότι βρίσκονται ήδη στη διάθεσή μας τα οκτώ καινούργια απορριμματοφόρα που αγοράσαμε, περιμένουμε άλλα δυο τους επόμενους μήνες, ενώ αγοράσαμε και χρησιμοποιούμε δύο νέα JCB (μικρούς φορτωτές). Θεωρούμε ότι η ανανέωση του στόλου, η μεγαλύτερη που έχει γίνει εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τον διαρκή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της υπηρεσίας, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου της καθαριότητας. Όλα τα παραπάνω, ενταγμένα στον συνολικό σχεδιασμό μας, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη εξορθολογισμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, τοποθέτηση νέων κάδων, δημιουργία επιπλέον ρευμάτων ανακύκλωσης κ.λπ., μαζί με την καθημερινή, σκληρή προσπάθεια του προσωπικού και με τη συνεργασία των δημοτών, που έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι μας είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι θα οδηγήσουν εντέλει στην επίτευξη του στόχου μας: Το Ηράκλειο να γίνει από τις πιο καθαρές πόλεις της χώρας!

Υστέρηση υπάρχει σε θέματα της καθημερινότητας, όπως στο ζήτημα του νερού, που εδώ και 30 και πλέον χρόνια παραμένει άλυτο για διάφορους λόγους που τονίζω ότι δεν αφορούν αποκλειστικά στη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου ή της ΔΕΥΑΗ. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι πολλοί δημότες έχουν υποστεί ταλαιπωρία εξαιτίας της λειψυδρίας. Είχαμε προβλέψει, αν θυμάστε, ότι το φράγμα Αποσελέμη δεν αποτελεί πανάκεια, αφού η πληρότητά του εξαρτάται από τον καιρό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε τη μισή ποσότητα νερού από εκείνη που παίρναμε πέρυσι τον ίδιο καιρό.

Η λύση της αφαλάτωσης του νερού του Αλμυρού καθυστερεί, εξαιτίας μελέτης που εκπονεί η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αναφέρεται στη λεκάνη του Αλμυρού. Αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η ΔΕΥΑΗ θα προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η προσπάθεια αντικαταστάσεως των δικτύων ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι απώλειες. Είναι και κάτι σαν προσωπικό στοίχημα, λοιπόν, μέχρι τοεπόμενο καλοκαίρι, το πρόβλημα να έχει αμβλυνθεί ουσιωδώς και παράλληλα να έχουμε βάλει τις βάσεις για την οριστική του επίλυση».

Έχετε επιλέξει μια στάση εσωστρέφειας σε σχέση με τη δική σας προβολή, η οποία είναι δυσερμήνευτη, με την έννοια ότι το δημοτικό έργο δεν αναδεικνύεται από εσάς προσωπικά αλλά κυρίως από τους συνεργάτες σας. Η διαχείριση αυτή θεωρείτε ότι λιπαίνει το έδαφος των φιλοδοξιών στον κύκλο των συνεργατών σας που ενδεχομένως θα ήθελαν να σας διαδεχτούν;

«Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάθεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους υπήρξε επιλογή μου εξαρχής. Δεν είμαι οπαδός του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και θεωρώ σωστό και χρήσιμο για τον Δήμο να δίνεται η δυνατότητα σε αντιδημάρχους να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε μη κανονικό συμβαίνει βαραίνει οποιονδήποτε εκτός από εμένα.

Τα περί διαδοχής αποτελούν μια συζήτηση άκαιρη και σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενη. Τα κουτσομπολιά και η φημολογία τέτοιου περιεχομένου δεν με απασχολούν και είμαι βέβαιος ότι δεν απασχολούν και τους δημότες.

Επίσης, αυτό που εσείς αποκαλείτε εσωστρέφεια είναι απλώς μια “δυσανεξία” που είχα ανέκαθεν στην υπερβολική δημοσιότητα. Έχω κουραστεί, όπως πιστεύω και οι συμπολίτες μας, να βλέπω πολιτικούς να χτίζουν καριέρες με άδεια λόγια στα παράθυρα της τηλεόρασης. Παρά ταύτα και ανεξάρτητα από το αν αυτό προβάλλεται ή όχι, η επαφή μου με τον κόσμο της πόλης και της περιφέρειας του δήμου παραμένει καθημερινή και ουσιαστική. Και πάντως, επειδή μου το ζητούν και αρκετοί δημότες, το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσω να εμφανίζομαι συχνότερα».

Οι εσωτερικές αντιπαλότητες είναι συνήθεις διαδικασίες που κατά βάση εμφανίζονται σε μια δημοτική παράταξη, αφού έχει διανύσει μια πορεία. Στην παράταξή σας ωστόσο είναι θεαματικό στοιχείο όχι μόνο η οξύτητα των εσωτερικών συγκρούσεων αλλά και το πόσο γρήγορα εμφανίστηκαν οι εσωτερικές αντιπαλότητες, που έχουν ως καταγεγραμμένη αφετηρία τον πρώτο ανασχηματισμό. Εκτός από τις απροκάλυπτες προσωπικές φιλοδοξίες και την έλλειψη εσωτερικής πειθαρχίας (που φαίνεται ότι τροφοδοτείται έντεχνα και από εξωγενείς παράγοντες), αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ανοχή σας σε όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο είναι εμφανές ότι προβοκάρει το ίδιο το δημοτικό έργο.

«Θα διαφωνήσω και πάλι μαζί σας. Είμαστε μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, η οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της μέλη διαφόρων πολιτικών τάσεων και πεποιθήσεων. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, εφ’ όσον δεν εμποδίζουν την εξέλιξη του δημοτικού έργου, είναι αναμενόμενες και εφόσον δεν εκφεύγουν των ορίων, είναι και ανεκτές. Αν κάποιες φορές διογκώνονται ή παραποιούνται ορισμένες συμπεριφορές, μάλλον αυτό οφείλεται στους εξωγενείς παράγοντες που αναφέρατε, οι οποίοι δεν διστάζουν να ψευδολογούν προκειμένου να εμφανίσουν την παράταξη σπαρασσόμενη δήθεν.

Μοναδική περίπτωση που υπήρξε πράγματι ζήτημα ήταν οι δημαιρεσίες. Κάλεσα τότε τη δημοτική ομάδα και κατέστησα σαφές ότι η κριτική και οι διαφωνίες, στο πλαίσιο των εσωτερικών συζητήσεων που κάνουμε, είναι θεμιτές. Η δημόσια αμφισβήτηση δεν είναι. Όποιος δεν στηρίζει τις αποφάσεις της ομάδας που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, είναι αυτονόητο ότι δεν έχει θέση στην παράταξη. Και θεωρώ ότι έγινε κατανοητό, διότι έκτοτε δεν προέκυψαν παρόμοια φαινόμενα. Αν προκύψουν, θα αντιμετωπιστούν με τον επιβαλλόμενο τρόπο».

“Το ταξίδι είναι συναρπαστικό, αλλά τα καλύτερα έρχονται...”

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που επιζητάτε από τους συνεργάτες σας δεν περιορίζεται μόνο στην αποτελεσματικότητά τους στο δημοτικό έργο, αλλά και στο επίπεδο της μεταξύ τους συνεργασίας, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας, βλέποντας τους ισχυρότατους κλυδωνισμούς που προκαλούνται στο εσωτερικό της παράταξης από το «πολεμικό» κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του Δήμου και αντιδημάρχους και όχι μόνο. Κυρίως όμως θα θέλαμε μια απάντηση για το αν είστε αποφασισμένος να επιλέξετε την παθητική ανοχή ή να δρομολογήσετε μια αποφασιστική λύση για να δώσετε διέξοδο στο όλο θέμα.

«Σας απάντησα ήδη. Η στάση μου και οι επιλογές μου, όπως κι αν θέλετε να τις χαρακτηρίσετε, έχουν μοναδικό γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Δήμου. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή θεωρήσω ότι κινδυνεύει αυτή η καλή λειτουργία, να είστε βέβαιη ότι δεν θα διστάσω να πάρω δύσκολες αποφάσεις, όπως άλλωστε έχω πράξει πολλές φορές. Και κάτι τελευταίο: Οπαδός της παθητικής ανοχής ούτε ήμουν, ούτε πρόκειται να γίνω. Όμως δεν λειτουργώ εν θερμώ και πάντα πρώτη μου επιλογή είναι η συνεννόηση».




«Η “Δύναμη Πολιτών” δεν χειραγωγείται από κανέναν»

Θα ήθελα ανθρώπινα να μας εξομολογηθείτε, τι σας δίδαξε η πρωτόγνωρη για σας εμπειρία να πάρετε στα χέρια σας το τιμόνι ενός από τους πιο μεγάλους Δήμους της χώρας και αν είστε διατεθειμένος να συνεχίσετε το συναρπαστικό αυτό ταξίδι και για την επόμενη δημοτική περίοδο. Επίσης έχει αξία να μας αποκαλύψετε με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε…

«Έχω διδαχθεί ότι η διακυβέρνηση ενός Δήμου όπως το Ηράκλειο απαιτεί γερό στομάχι. Σε κάποιο βαθμό, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, περισσότερο από όσο φανταζόμουν. Δεν πτοούμαι όμως. Και δεν πτοούμαι, επειδή διαπιστώνω κάθε μέρα και περισσότερο ότι το Ηράκλειο που ονειρευόμαστε όταν ξεκινούσαμε αυτή την ωραία περιπέτεια, τον Φεβρουάριο του 2014, ενεργοποιείται! Οι Ηρακλειώτες μαθαίνουν να αγαπούν την πόλη τους, να συμμετέχουν, να κριτικάρουν γόνιμα και να δραστηριοποιούνται ουσιαστικά μέσα από ένα εθελοντικό κίνημα ζωντανό, παλλόμενο και ολοένα αυξανόμενο. Κι αυτό μας δίνει κουράγιο και αισιοδοξία. Λέγαμε προεκλογικά ότι, αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει το Ηράκλειο. Σήμερα μπορώ να σας πω ότι βλέπω σταδιακά αυτήν την αλλαγή να συντελείται και αυτό με συγκινεί και με παρακινεί να συνεχίσω.

Το ταξίδι μέχρι στιγμής υπήρξε πράγματι συναρπαστικό, αλλά θεωρώ ότι τα καλύτερα έρχονται. Και όπως έχω ήδη πει, πρόθεσή μου είναι να είμαι ξανά υποψήφιος. Θέλω να δω το έργο που ξεκινήσαμε ολοκληρωμένο. Το Ηράκλειο όπως του αξίζει! Κι όσο για το με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η «Δύναμη Πολιτών» μπορεί να στηρίζεται ή να στηριχθεί από κόμματα ή κινήσεις, αλλά δεν χειραγωγείται από κανέναν. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όσοι εξακολουθούν να ασπάζονται αυτή τη λογική είναι ευπρόσδεκτοι. Οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν άλλες λύσεις».




ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ: «Έχουμε κάνει βήματα, ιδού το αποτύπωμά μας»

Υπάρχουν κρίσιμοι τομείς στους οποίους δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και τις καταγεγραμμένες καλές προθέσεις που έχουν διατυπωθεί. Εκτός από τις πολεοδομικές μελέτες, που εξακολουθούν να βαλτώνουν όπως και τα προηγούμενα χρόνια στην καρδιά του Ηρακλείου ο ιστός του ιστορικού κέντρου καταρρέει και έχει δημιουργηθεί μια αβάσταχτη πραγματικότητα η οποία είναι φανερό ότι απαιτεί μια πολυεπίπεδη παρέμβαση με αφετηρία τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης. Κρίσιμο ζήτημα επίσης και το κυκλοφοριακό με έμφαση στο οξύ πρόβλημα της στάθμευσης, όχι μόνο των αυτοκινήτων αλλά και των μηχανών. Επίσης υπάρχει η καταγεγραμμένη αγωνία των πολιτών για τα μεγάλα δημόσια κτίρια που έχουν ερημώσει (Αστυνομική Διεύθυνση, τροχαία…) και διατηρητέα κτίσματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν λειτουργικά μέσα στην πόλη…

«Θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς το πολυεπίπεδο των παρεμβάσεων που απαιτούνται, θα διαφωνήσω όμως ως προς την κρίση σας για το αν έχουν γίνει βήματα ή όχι.

Στις πολεοδομικές μελέτες δυστυχώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν εξαρτώνται από τον Δήμο και εμποδίζουν την εξέλιξή τους. Για τη μελέτη της παλιάς πόλης π.χ., περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις της Αρχαιολογίας, δίχως τις οποίες δεν μπορεί να προχωρήσει ο μελετητής. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς.

Έχει σημειωθεί όμως πρόοδος σε επί μέρους θέματα όπως στην οριοθέτηση των ρεμάτων, πολύ σύντομα και στην αξιολόγηση των ρηγμάτων. Όταν εγκριθούν οι μελέτες που έχουν κατατεθεί, θα είμαστε σε θέση να αναρτήσουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια προτάσεις πολεοδομικής οργάνωσης για σημαντικές ενότητες ( Άη Γιάννης Χωστός, Αμφιθέα κ.ά.).

Για το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων συνεργαζόμαστε με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την πλήρη καταγραφή τους. Επίσης, τρέχει ήδη εργολαβία για την άρση της επικινδυνότητας από υφιστάμενες ετοιμορροπίες. Πρέπει όμως να γίνει απολύτως σαφές ότι η πρώτη φροντίδα για τη διατήρηση κάθε ιδιοκτησίας σε ασφαλή κατάσταση ανήκει στους ιδιοκτήτες.

Για την αξιοποίηση αξιόλογων διατηρητέων κτισμάτων, τις επόμενες μέρες δημοπρατούμε μελέτη για την αξιοποίηση τμήματος του παλιού ξενοδοχείου ΜΙΝΩΣ στο λιμάνι, ενώ ήδη έχουμε καταθέσει επίσημο αίτημα παραχώρησης του Μεγάρου Κοθρή για τη διαμόρφωσή του σε δημοτική πινακοθήκη. Αντίστοιχο αίτημα έχουμε στείλει και για τα υπόλοιπα κτίρια (Αστυνομική Δ/νση, Τροχαία) και πιέζουμε για την παραχώρησή τους.

Για το κρίσιμο ζήτημα του κυκλοφοριακού βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός μελετών για σημαντικούς κόμβους (62 Μαρτύρων, Κολυμβητήριο Λίντο, Όαση, Αλικαρνασσός κ.ά.), ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ανάθεση νέων μελετών για κόμβους στην παλιά πόλη, στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη κ.α. Τέλος, θυμίζω ότι στη λογική της βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΒΑΚ), προωθούμε και την εναλλακτική μετακίνηση μέσω μικρών λεωφορείων τα οποία θα δώσουν νέες δυνατότητες πρόσβασης στο ιστορικό κέντρο χωρίς ΙΧ. Στις προθέσεις μας είναι και η μίσθωση χώρου στάθμευσης, τον οποίο θα διαθέτει ο Δήμος συνδυαστικά με τα mini bus, για να καταστήσει περισσότερο ελκυστική τη χρήση τους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη γενναία αύξηση των κονδυλίων για ανακατασκευή ασφαλτικών οδοστρωμάτων, εκτιμώ ότι σύντομα θα καταστήσουν αντιληπτά τα οφέλη της στρατηγικής μας».

Τα περισσότερα έργα που έχετε υλοποιήσει ήταν συνεχιζόμενα ή δρομολογημένα από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να αντιληφθούμε το δικό σας αποτύπωμα σε σχέση με τις συντεταγμένες που έχετε χαράξει στη δράση της δημοτικής αρχής. Ποιοι είναι οι ιεραρχημένοι στόχοι και οι χρονολογημένες στοχεύσεις σε σχέση με την παραγωγή του δημοτικού έργου;

«Είναι αυτονόητο ότι η συνέχεια στη δημόσια διοίκηση επιβάλλει καταρχήν την ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά την παράδοση της σκυτάλης. Αναλάβαμε σε συνθήκες πρωτοφανούς δυσκολίας και ολοκληρώσαμε το σύνολο των έργων που παρελήφθησαν και το καταφέραμε με επιτυχία, χωρίς απώλεια πόρων ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις (Ανάληψη). Το μόνο έργο που δεν συνεχίστηκε ήταν το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ το οποίο μετά από ενέργειές μας έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Αναφορικά με το δικό μας αποτύπωμα, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το στρατηγικό σχέδιό μας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκρισή του άνοιξε τον δρόμο για την εξασφάλιση κονδυλίων πάνω από 14,5 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Θα μπορούσα επιγραμματικά να θέσω τις βασικές μας στοχεύσεις:

Ανάπλαση οδών Δικαιοσύνης, Ίδης, Μικρής Έβανς: Έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η έναρξη των εργασιών το φθινόπωρο.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου Γεωργιάδη: Tο έργο έχει ήδη ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, από το οποίο έχουμε εξασφαλίσει ένα εκατομμύριο ευρώ και δημοπρατείται το φθινόπωρο.

Βιοκλιματική αναβάθμιση Πλατείας Ελευθερίας: Εκπονήσαμε πλήρη μελέτη για την ανακαίνιση της πλατείας και τη διασύνδεσή της με τα γειτονικά σημεία ενδιαφέροντος. Έχουμε ήδη καταθέσει τον φάκελο στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και σχεδιάζουμε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα ΒΑΑ. Υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε μέχρι την Άνοιξη του 2018.

Αναβάθμιση ενετικών τειχών: Εκπονούμε μελέτη για τη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής και νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής σε μήκος 3.5 χιλιομέτρων στο επίπεδο τμήμα, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου.

Αποκατάσταση κόλπου του Δερματά: Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η δεύτερη φάση της πλήρους αποκατάστασης έχει μελετηθεί και ο φάκελος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, προχωρήσαμε στην επιθεώρηση και τον έλεγχο για πενήντα παιδικές χαρές με τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία στη μελέτη και τη δημοπράτηση για τις αναγκαίες εργασίες στις είκοσι πρώτες από αυτές.

Μέσα στη χρονιά θα προσπαθήσουμε να δημοπρατήσουμε αντίστοιχο έργο και για τις υπόλοιπες που έχουν ελεγχθεί, ώστε μέσα στο 2018 να έχουν πιστοποιηθεί δεκάδες παιδικές χαρές.

Έχουμε δαπανήσει σοβαρά ποσά για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και τον επόμενο χρόνο θα διαθέσουμε ακόμα περισσότερα.

Μεγάλη σημασία δίνουμε και στα αρδευτικά έργα και το προσεχές διάστημα θα δείτε να δημοπρατούνται ορισμένα πολύ σημαντικά, όπως το αρδευτικό δίκτυο της αγροτικής περιοχής Βασιλειών-Αγίου Σύλλα-Αγίου Βλάσση.

Με συγχωρείτε αν σας κούρασα, όμως αυτά πρέπει να ειπωθούν, διότι το αφήγημα περί απραξίας που επιχειρούν να στήσουν κάποιοι μετά μανίας καταρρέει πλέον πανηγυρικά»!