Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το Rainbow Warrior στο Ηράκλειο (photos)


Το Rainbow Warrior βρίσκεται σήμερα (24/7) στο Ηράκλειο, όπου θα παραμείνει μέχρι και αύριο (25/7) με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης.


Το πλοίο επισκέφτηκε 
ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ Απ. Φιλιππής οι οποίοι και ξεναγήθηκαν από τον πλοίαρχο του Rainbow Warrior.






Για το λόγο αυτό, εθελοντές και ακτιβιστές της Greenpeace δημιούργησαν στην πλατεία Ελευθερίας γιγαντιαίο ψηφιδωτό από 10.000 χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, ποσότητα που καταλήγει στις χωματερές κάθε 15’ στην Ελλάδα. Το ψηφιδωτό είναι εμπνευσμένο από την τοιχογραφία των δελφινιών στο παλάτι της Κνωσού. Παράλληλα η Greenpeace σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε τις πρώτες δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας στο Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος και θα συνεχίσει τις έρευνες τις επόμενες μέρες στο Αιγαίο.



Με την άφιξή του στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για την παρουσία μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες. Οι πρώτες έρευνες έφεραν στο φως συγκεντρώσεις πλαστικών στα σημεία που επισκέφθηκε το πλοίο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο Αιγαίο, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο την Δευτέρα 31 Ιουλίου.
“Είμαστε ένας λαός άρρηκτα συνδεδεμένος με τις θάλασσές μας και όμως η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικό μίας χρήσης, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη θάλασσα”, ανέφερε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
“Το Rainbow Warrior έγινε σημείο επαφής με χιλιάδες οικογένειες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες μορφές σπατάλης της σύγχρονης εποχής. Θα δουλέψουμε μαζί τους μέχρι η κουλτούρα της μίας χρήσης να γίνει παρελθόν”, συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής.

Τα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στις θάλασσές μας, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού - σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. - έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ποσότητες πλαστικών στο βυθό περιοχών κοντά στο Ηράκλειο.
“Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το πλαστικό είναι παγκόσμιο, αλλά και τοπικό. Η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση”, δήλωσε η Χριστίνα Ζέρη, ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που βρίσκεται στο Rainbow Warrior.
“Τα πλαστικά συσσωρεύονται κοντά στις βασικότερες πηγές τους που δεν είναι άλλες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όμως με τις δυνάμεις της φύσης ταξιδεύουν και μπορούμε να τα εντοπίσουμε, σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες, παντού. Το αποτύπωμα της εποχής μας είναι το πλαστικό και οι γεωλόγοι του μέλλοντος δίκαια θα τη χαρακτηρίσουν ως ‘πλαστικόκαινο’ ”, τόνισε η κ. Ζέρη.

Κατά την παραμονή στο Ηράκλειο, οι πόρτες του πλοίου θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00.