Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το Desertec, η Σαχάρα και η Κρήτη


Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Π» αναφορικά με το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ευρώπης μέσω Κρήτης από την Σαχάρα.

Οι προθέσεις της εταιρείας “Green Power” να συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη με την Αφρική με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο απόδοσης 2.000 μεγαβάτ, αλλά και να παρέχει στην Κρήτη δωρεάν ρεύμα για όλο το χειμώνα, έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού η επένδυση μπορεί, όπως τονίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, να αντικαταστήσει τον αγωγό Euroasia Interconnector και μάλιστα με κόστος τέσσερις φορές μικρότερο.

Στην πραγματικότητα από το σχέδιο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο “Desertec” το οποίο καλύπτεται απ’ όλη σχεδόν τη Βόρειο Αφρική.

Μετά την επίσκεψη του προέδρου της εταιρείας Γκασάν Αμπάρ στο Ηράκλειο που συνοδεύονταν από τον επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της εταιρίας Ζαν – Λουκ Σακέ, έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων κι επαφών για το αν μπορεί η συγκεκριμένη επένδυση να αρχίσει τοποθετώντας την Κρήτη στον κέντρο ενός γιγαντιαίου ενεργειακού χάρτη. Οι επενδυτές θέλουν να προχωρήσουν τις επαφές του με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να πείσουν ότι η επένδυση πρέπει να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs). Για τον λόγο αυτό επισπεύδουν τις διαδικασίες για διευρυμένες συναντήσεις με το Υπουργείο, αλλά και το ίδιο τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τον οποίο και επιθυμούν να συναντήσουν μετ’ επιτάσεως.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος είναι προγράμματα τα οποία σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχουν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για οικονομική, ασφαλή και περιβαλλοντική ενέργεια. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει 195 κομβικά προγράμματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Οι κατά τόπους εθνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Κοινού Ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας αδειοδοτήσεις για επενδύσεις που θα βελτιώνουν περιβαλλοντικούς όρους, θα μειώνουν κόστη ενέργειας και θα περιορίζουν τους εξωτερικούς παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι η “Green Power” έχει λάβει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις για την πρόταση της, έτσι όπως παρουσιάζονται στον φάκελό της, εκτιμάται ότι η ένταξη της επένδυσης σε ένα Πρόγραμμα Κοινού Ενδιαφέροντος, είναι εφικτός στόχος.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε επίπεδο πρώτης επαφής δείχνει θετική στην εξέλιξη, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής αναμένεται να έχει επικοινωνία για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος προκειμένου να του παραθέσει πρόσθετες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Κοινή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης σε κάθε περίπτωση είναι η επιλογή λύσεων ενέργειας που θα είναι ανταγωνιστική, οικονομική, θα προσφέρει επάρκεια ποσοτήτων, σταθερότητα συστήματος και μείωση εκπομπών ρύπων. Από την παρουσίαση της “Green Power” φαίνεται πως η υποβληθείσα πρόταση καλύπτει την πολιτική της Περιφέρειας για να αρχίσει ένας ουσιαστικός κύκλος συζητήσεων, ωστόσο σε αυτή τη φάση η εκκίνηση των διαδικασιών πρέπει να γίνει από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.



click patris.gr