Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας …Αγγλία» αφιερωμένο στο Ν. Καζαντζάκη


Το «Μουσείο Καζαντζάκη» στη Μυρτιά Ηρακλείου, στο πλαίσιο εορτασμού του φετινού έτους «Νίκος Καζαντζάκης» συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού και της Βρετανικής Πρεσβείας, το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου 2017.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ηράκλειο και Μυρτιά, περιλαμβάνουν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό πενθήμερο με αναγνώσεις, θέατρο, χοροθέατρο, μουσική, εκθέσεις, δρώμενα και παιδικές δράσεις,βασισμένο στα ταξιδιωτικά κείμενα του μεγάλου συγγραφέα, που μεταφέρουν στον Βορρά της Ευρώπης, την αγγλική γη και τους ανθρώπους της, στο ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.


Σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, οι συντελεστές-συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας Αγγλία» αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα δήλωσαν:

Ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση του φεστιβάλ για τον Νίκο Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας στην Αγγλία» ένας σημαντικός θεσμός. Προσκαλούμε τον κόσμο να έλθει και να παρακολουθήσει τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Φέτος είναι και έτος «Καζαντζάκη» και οι εκδηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, να δώσουμε δημόσια τα συγχαρητήρια μας στη διοίκηση του μουσείου, στο δήμο στους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί πραγματικά τέτοιου είδους φεστιβάλ προάγουν τον πολιτισμό στο νησί». 


Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης: «Με τις εκδηλώσεις αυτές, που έχουν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, όπως διαπιστώθηκε πέρυσι, τιμάμε τον μεγάλο μας στοχαστή Ν. Καζαντζάκη, προβάλλοντας τα ταξιδιωτικά του έργα. Φέτος οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουλίου στον Κούλε και θα συνεχιστούν στη Μυρτιά. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να φιλοξενήσουμε το φεστιβάλ, και περιμένουμε τον κόσμο να συμμετέχει σε όλες τις ποιοτικές εκδηλώσεις».

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Μιχάλης Ταρουδάκης: «Στόχος του μουσείου με τις φετινές εκδηλώσεις να αναδείξει και την ταξιδιωτική λογοτεχνία του Νίκου Καζαντζάκη, «ταξιδεύοντας» στους χώρους που ο ίδιος περιηγήθηκε και μετέφερε τις εντυπώσεις του από την εξαιρετική του πένα στο χαρτί. Παρακολουθούμε την Αγγλία του χθες και του σήμερα, την Αγγλία της περιόδου που βρέθηκε εκεί ο Νίκος Καζαντζάκης στην αυγή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, τη βλέπουμε και σήμερα πως έχει μεταμορφωθεί, και προσπαθούμε να συνδέσουμε αυτές τις δυο περιόδους με μια σειρά από εκδηλώσεις οι οποίες είναι θεατρικές, μουσικές εικαστικές, με έκθεση φωτογραφίας, εκδηλώσεις λόγου. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό, συνδέουμε τον Νίκο Καζαντζάκη με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πάρα πολύ επηρεαστεί από την δουλειά του Σαίξπηρ και με αφορμή φέτος το «Ταξιδεύοντας Αγγλία» θα κάνουμε και την αδελφοποίηση του Ιδρύματος Σαίξπηρ με το Μουσείο Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές, δωρεάν στο κοινό, καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει και να τις παρακολουθήσει, γιορτάζοντας μαζί μας το «Ταξιδεύοντας Αγγλία» του Ν. Καζαντζάκη».

Ο π. Πρόεδρος του μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Στέλιος Ματζαπετάκης: «Οι φετινές εκδηλώσεις ξεπερνούν την επιτυχία των περσινών εκδηλώσεων. Απευθυνόμαστε στους πολίτες, και τους προσκαλούμε να έλθουν να τις παρακολουθήσουν και να απολαύσουν ποιοτικές εκδηλώσεις, πρωτότυπες και ευρηματικές».

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η διευθύντρια του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Βαρβάρα Τσάκα και η Άννα Μαχαιριανάκη που έχει την καλλιτεχνική-εικαστική επιμέλεια του φεστιβάλ.

Πρόγραμμα

Κάθε βραδιά του Φεστιβάλ θα ολοκληρώνεται με κεντρικές εκδηλώσεις με αφετηρία την Τετάρτη12 Ιουλίου, στις 8μ.μ.στον ενετικό Κούλε, στο Ηράκλειο, όπου θα γίνει δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Από την επόμενη ημέρα το επίκεντρο των δράσεων θα είναι στη Μυρτιά και το Μουσείο. Την Πέμπτη 13 Ιουλίουστις 8μ.μ. θα γίνει η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη με το Ίδρυμα Σαίξπηρ ενώ θα ακολουθήσει-σε πρώτη εκτέλεση-η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Νίκος Καζαντζάκης (Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα)» που είναι ανάθεση στο συνθέτη από το Μουσείο Καζαντζάκη. Στις 10.15μ.μ. στο αλσύλλιο του χωριού, σε μία παράσταση-κολάζ, που σκηνοθετεί ο Γιώργης Τσαμπουράκης,ο Καζαντζάκης θα «συναντήσει» τον Σαίξπηρ.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα δοθεί συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής με ασκαύλους (ασκομαντούρες και γκάιντες),στις 9μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη,για να ακολουθήσει το χοροθέατρο «Τα έξι κύματα», σε σκηνοθεσία-επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσακιρέλη, με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία.

Σάββατο 15 Ιουλίου,στις 8.15μ.μ. στο Πάρκο Ανεμογιάννη θα παρακολουθήσουμε μια δραματοποιημένη «συνάντηση» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Έλιοτμε τίτλο «Ρήτορες και Κούφιοι Άνθρωποι», που επιμελήθηκε ο Αντώνης Περαντωνάκης, και στις 9.30μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη, ένα μουσικό ταξίδι στην Αγγλία, από τον Purcell στους Beatlesμε τίτλο «Από το Μπαρόκ στο Ροκ»με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη Χορωδία Νέων Δήμου Ηρακλείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μίλτου Λογιάδη. Η συναυλία γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου.

Κυριακή 16 Ιουλίουτο Φεστιβάλ θα κλείσουν οι «Noriana», ένα γυναικείο κουαρτέτο, που θα μας ταξιδέψει στην κέλτικη μουσική παράδοση παρουσιάζοντας reels, jigs και polkas καθώς και τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά.

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται καθημερινά παράλληλες εκδηλώσεις με περφόρμανς, αναγνώσεις, και προβολές, ενώ σ’ ένα παλιό οινοποιείο της Μυρτιάς θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, εμπνευσμένη από το Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Τέλος, στα σοκάκια και τις γειτονιές της Μυρτιάς Υπαίθριες Εικαστικές Εγκαταστάσεις,που σχεδίασε και επιμελήθηκε η σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη, θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και τον χώρο, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ., με πλούσιες δράσεις και εκπλήξεις για τους μικρούςεπισκέπτες.












Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με: την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, με χορηγία του Ευάγγελου Μαρινάκη και τη βοήθεια φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις

Πληροφορίες: 2810 741689 - info@kazantzaki.gr, www.kazantzaki.gr/