Πλουμή - Παραγιουδάκης

Καλοκαίρι: Οδηγός για την σωστή χρήση των κλιματιστικών στο σπίτι και την επιχείρηση


Το ότι ο κλιματισμός κάθε χώρου, οικιακού ή επαγγελματικού, δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη, είναι γνωστό. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε έτσι ώστε να κάνουμε σωστή χρήση, να έχουμε οικονομία, ιδανική απόδοση των μηχανημάτων, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές και απλά βήματα στην χρήση κάθε κλιματιστικού, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους:

Ρυθμίζουμε σωστά την θερμοκρασία

Οι ιδανικές συνθήκες σε κάθε χώρο είναι μεταξύ των 20 - 27 βαθμών Κελσίου. Φροντίζουμε να ρυθμίζουμε ανάλογα το κλιματιστικό μας – οι «ακραίες» ρυθμίσεις της θερμοκρασίας δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από αυξημένη κατανάλωση. Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά με τον εξωτερικό χώρο. Έως 10-12 βαθμοί Κελσίου θεωρείται ιδανική σχέση. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη, καταπονείται ο οργανισμός μας κάθε φορά που μεταβαίνουμε από τον ένα χώρο στον άλλο.



Συνετή χρήση

Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό τόσο όσο το χρειαζόμαστε, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Όταν οι συνθήκες σε έναν χώρο δεν το απαιτούν, όταν λείπουμε, όταν έχουμε ανοικτά παράθυρα, δεν είναι ανάγκη να ενεργοποιούμε το κλιματιστικό μας. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να προγραμματίζουμε το κλιματιστικό μας να απενεργοποιείται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.



Τοποθέτηση κλιματιστικού & εξωτερικής μονάδας

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το σημείο στο οποίο τοποθετούμε το κλιματιστικό μας. Φροντίζουμε έτσι ώστε ο αέρας του κλιματιστικού, να μην πέφτει ποτέ απ’ ευθείας επάνω μας, να βρίσκεται μακριά από πηγές θερμότητας, καθώς και από τζαμαρίες για να μη μειώνεται η απόδοσή του. Επίσης, ο θερμοστάτης πρέπει να βρίσκεται σε κεντρική θέση του χώρου μας, μακριά από πηγές θερμότητας και χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο καλά αεριζόμενο, προστατευμένη τις καιρικές συνθήκες (ήλιο, αέρα, βροχή, κλπ) και χωρίς εμπόδια γύρω της (έπιπλα, φυτά, κλπ) για υπάρχει ομαλή ροή στην κυκλοφορία του αέρα. Η δε απόσταση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας, θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή, ώστε να μην επηρεάζεται η απόδοση του μηχανήματος.



Ρύθμιση των περσίδων

Η θέση των περσίδων πρέπει να είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε να μην κατευθύνεται ο αέρας στο σημείο που υπάρχουν άτομα. Επίσης, τον χειμώνα ρυθμίζουμε τις περσίδες ώστε ο αέρας να κατευθύνεται χαμηλά, ενώ το καλοκαίρι σε ψηλότερο σημείο ώστε να πετυχαίνουμε την ιδανική διανομή του αέρα στο χώρο. Η ταχύτητα τέλος του ανεμιστήρα, πρέπει να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί ισχυρά ρεύματα στο χώρο .



Ανανέωση του αέρα

Κάθε κλιματιζόμενος χώρος, χρειάζεται καλό εξαερισμό και ανανέωση του αέρα κατά διαστήματα. Στο σημείο αυτό βρίσκουμε την κατάλληλη ισορροπία, έτσι ώστε να έχουμε ανανέωση χωρίς όμως υπερβολές αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται ενεργοβόρα.



Κλιματισμός και αφύγρανση

Τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα τις πιο θερμές ημέρες, ο αέρας που περνά μέσα από την κλιματιστική μονάδα ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η ψύξη είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί και κατά τη θέρμανση του αέρα το χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες (ιδανικά περίπου 26 οC το καλοκαίρι και 21 οC το χειμώνα).



Συντήρηση και κλιματισμός

Όλα τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Ο τεχνικός θα ελέγξει το σύστημα, θα καθαρίσει σε βάθος το μηχάνημα διασφαλίζοντας την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Υπάρχουν κάποιες απλές εργασίες και έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:

· Ελέγξτε ότι το κλιματιστικό σας δουλεύει κανονικά πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες ή το πολύ κρύο. Καλύτερες περίοδοι για έλεγχο είναι, η αρχή του φθινοπώρου και της άνοιξης.

· Καθαρίζετε συστηματικά τα πλενόμενα φίλτρα αέρα της εσωτερικής μονάδας. Ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας της μονάδας σας, μπορεί να χρειάζονται καθάρισμα ακόμα και 1 φορά το μήνα.

· Αν το κλιματιστικό σας δεν λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφαιρέστε τις μπαταρίες του τηλεχειριστηρίου προς αποφυγή διαρροών. Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, αποσυνδέστε το κλιματιστικό σας από την πρίζα σε περιόδους που δεν το χρησιμοποιείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές: Di Babbo Climatecnica, Δημοκρατίας 97, Ηράκλειο, τ.: 2810238966, www.climatecnica.gr