Πλουμή - Παραγιουδάκης

Την Κυριακή η Ορειβατική Διαδρομή «Η στράτα του Ψηλορείτη»


Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Στράτα του Ψηλορείτη» την Κυριακή 30 Ιουλίου από τις 5 το πρωί, και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, «ορειβατική διαδρομή, λειτουργία και Θεία Κοινωνία στην κορυφή του Ψηλορείτη, λύρες, πιλάφια, αντικριστά και επί τόπου τυροκόμηση με τον παραδοσιακό τρόπο».

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα πιλάφι και τυρί που ετοιμάζονται επί τόπου στο Λάκκο του Νυγερού. Στην εκδήλωση, «Η Στράτα του Ψηλορείτη», συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 3.000 άτομα από όλη την Κρήτη, αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. 



Η διαδρομή περιλαμβάνει το «Λιβαδιώτικο αόρι», με εκκίνηση από το καταφύγιο στο «Λάκκο του Μυγερού» (στα 1.700 μέτρα υψόμετρο), στην συνέχεια ακολουθεί τα πέτρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην θρυλική κορυφή του Ψηλορείτη 2.456 μέτρα (περίπου 3 χιλιόμετρα). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με στόχο την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αναδεικνύει την μακρόχρονη και ιστορική σχέση των κατοίκων με το φυσικό τους τοπίο. Μέσα από την αναβίωση αυτής της θρυλικής ορειβατικής διαδρομής, δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία η οποία αποτελεί πρότυπο για την σωστή ανάπτυξη «οικολογικής συνείδησης».

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

04:30 – 05:00 Υποδοχή επισκεπτών – αναβατών στο Λιβαδιώτικο Αόρι στο Λάκκο του Μυγερού ( καταφύγιο )

05:00 – 07:00 Ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού

07:00 – 12:00 Θεία Λειτουργία – Θεία Κοινωνία και Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό / Επιστροφή – κατάβαση μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο)



12:30 Έναρξη εκδήλωσης – Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών / Παράθεση γεύματος με Λιβαδιώτικο πιλάφι, βραστό και οφτό – αντικριστό κρέας / Επιτόπου παραγωγή παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων από τους τυροκόμους του Ψηλορείτη. Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.